Γιατί οι Τούρκοι τρέμουν τα Διαπόντια νησιά της Ελλάδας;Τα μικρά ελληνικά νησάκια που μπορεί να τα αλλάξουν όλα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας.

Γιατί οι Τούρκοι τρέμουν τα Διαπόντια νησιά της Ελλάδας και βλέπουν σε αυτά το μέλλον στην Ανατολική Μεσόγειο;

Τα Διαπόντια νησιά της Ελλάδας είναι το Μαθράκι, οι Οθωνοί και η Ερεικούσα.

Οι Οθωνοί (392 κάτοικοι) είναι το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά και απέχει από την Κέρκυρα 43 ναυτικά μίλια ενώ η Ερείκουσα (496 κάτοικοί) είναι το πιο πυκνοκατοικημένο νησί των Διαποντίων Νήσων και το Μαθράκι (186 κάτοικοι) είναι το μικρότερο από τα Διαπόντια Νησιά (απέχει από την Κέρκυρα 36 ναυτικά μίλια).


Οθωνοί και Ερικούσα, είναι σύμφωνα με αναφορές των Τούρκων στην ίδια γεωπολιτική κατάσταση με το Καστελόριζο.

Έτσι, οι Τούρκοι πιέζουν την αλβανική κυβέρνηση να μην γίνει δεκτή και τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία Αθήνα – Τιράνων για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αλβανίας.

Ο λόγος είναι πως αν τεθεί σε εφαρμογή αυτή η συμφωνία, τότε θα αποτελεί προηγούμενο και για την ελληνοτουρκική ΑΟΖ στο Καστελόριζο.

Έτσι, οι Τούρκοι έχουν ρίξει όλο το βάρος στο να μην εφαρμοστεί η ελληνοαλβανικη συμφωνία.

«Η Ελλάδα προσπαθεί να σφετεριστεί τις θαλάσσιες περιοχές της Αλβανίας επεκτείνοντας τα χωρικά ύδατα των Νήσων Οθωνών και Ερεικούσσας στα 12 μίλια, την ίδια ανομία που έκανε και στο Μέις», σημειώνει το τουρκικό TÜRK DEGS / TURK MAGS.

Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει και με την Ιταλία για την ιταλοελληνική ΑΟΖ στο Ιώνιο.

Η συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας έχει υπογραφεί από το 2009, όμως η αλβανική κυβέρνηση δεν την έχει εφαρμόσει, υποκύπτοντας στις πιέσεις της Άγκυρας.