Το ισχυρό χαρτί της Ελλάδας στη Λιβύη είναι... η ΑίγυπτοςH Λιβύη αποτελεί ενα τεράστιο πρόβλημα και η Αθήνα παραδέχεται ότι μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές εκεί , δεν θα έχουμε καμία διπλωματική σχέση με τη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης παρά το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλει επιτετραμμένος στην ελληνική πρεσβεία εκεί.

Οσο και αν ακούγεται παράδοξο, το ισχυρό χαρτί της Ελλάδας στην Λιβύη είναι η Αιγυπτος με την οποία υπάρχει σύμπνοια και απόλυτος συντονισμός στην περιοχή αφού η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης ελέγχεται από την Τουρκία.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι η αντίδραση της Λιβύης μετά την μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ από το Κάιρο στα δυτικά θαλάσσια σύνορα. Αντίδραση που δεν
ήρθε μόνο από την υπουργό εξωτερικών της Λιβύης Νεϊλα Μανγκούς αλλά και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Με ανακοίνωση τους οι επιτροπές
Εξωτερικών και Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων απορρίπτουν την ανακοίνωση της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας για μονομερή οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων.

Οι Επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασαν την ιδιαίτερη απορία τους για την ανακοίνωση της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας για μονομερή οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, χωρίς οποιεσδήποτε προηγούμενες διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη, ειδικότερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η χώρα, ενέργεια που παραβιάζει τα λιβυκά συμφέροντα στη Μεσόγειο.

 Επίσης, τούτο αθετεί το πνεύμα αδελφοσύνης και καλής γειτονίας και παραβιάζει τη λιβυκή κυριαρχία και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ενώ αποτελεί μη δίκαιη οριοθέτηση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει απροκάλυπτα τα λιβυκά θαλάσσια σύνορα. Οι δύο Επιτροπές τόνισαν την απόρριψή τους στην ανακοίνωση και κάλεσαν εκ νέου την αιγυπτιακή πλευρά να την ανακαλέσει.

Οι δύο Επιτροπές πρόσθεσαν ότι αυτό θίγει τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, την ώρα που αναμένεται από τους αδελφούς στην Αίγυπτο να λάβουν υπόψη την πολιτική συγκυρία που διέρχεται η Λιβύη, ενώ αυτή καθαυτή η ανακοίνωση αποτελεί προηγούμενο στα ιστορικά των σχέσεων των δύο χωρών, δεδομένου ότι η Αίγυπτος υπήρξε πάντοτε το στήριγμα στη Λιβύη, εν καιρώ κρίσεων. Οι δύο Επιτροπές υπογράμμισαν ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων γίνεται μέσω διαπραγματεύσεων που εξασφαλίζουν τα αμοιβαία συμφέροντα των δύο χωρών, βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου και του νόμου της θάλασσας».

Η θέση αυτή επί της ουσίας από τον Ακίλα Σάλεχ δείχνει πόσο ρευστή είναι η κατάσταση και πόσο ισχυρός είναι ο δάκτυλος της Τουρκίας.