Ελληνοτουρκικά: «Τραβάνε το σκοινί» οι Τούρκοι στο Αιγαίο – Προκλήσεις με οπλισμένα αεροσκάφη!Ελληνοτουρκικά: Την ώρα που οι Τούρκοι δεν σταματούν να ασχολούνται με τον Κωνσταντίνο Φλώρο, το σκηνικό των προκλήσεων στο Αιγαίο με παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου καλά κρατεί!

Έτσι, έξι σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών και ένα αεροσκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού προχώρησαν σε δεκάδες παραβιάσεις και παραβάσεις σήμερα Παρασκευή (30/12).

Ειδικότερα, έξι σχηματισμοί F-16 (πέντε ζεύγη και μια τριάδα) και ένα CN-235 προχώρησαν σε 19 παραβιάσεις και 15 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Δύο από τις παραπάνω παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις. Ειδικότερα, στις 15:43 τριάδα τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τη νήσο Παναγιά και τις Οινούσσες.

Έντεκα από τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ καταγράφηκαν επτά εμπλοκές. Τα περιστατικά σημειώθηκαν στο Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Αναλυτικά οι παραβιάσεις

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 30η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ       : 6 (5×2 F-16, 1×3 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     : 1 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         : 14

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          : 11

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         : 15

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        : 19 (2 από το CN-235)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ           : 7

ΠΕΡΙΟΧΗ               : Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

1.      Δύο εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν υπερπτήσεις.

2. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Όλα αυτά φυσικά, λίγες ώρες μόνο μετά την απίστευτη πρόκληση από τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία χαρακτήρισαν «κατεχόμενο», από την Ελλάδα, νησί, την Ψέριμο.