Στρατηγός Κουρίλα: Οι ΗΠΑ “ανησυχούν πολύ” για την πιθανότητα εισβολής του Ερντογάν στη Συρία



Στα τέλη Νοεμβρίου οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τουρκία να μην ξεκινήσει νέα στρατιωτική εκστρατεία στη Συρία.

Ο ανώτατος διοικητής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι “ανησυχεί πολύ” για μια πιθανή τουρκική εισβολή σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους Κούρδους, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να σημαίνει την απελευθέρωση κρατουμένων του Ισλαμικού Κράτους.

“Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση και να αποτρέψουμε αυτή την εισβολή από τους Τούρκους θα ήταν σημαντικό”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του Πενταγώνου. Είπε ότι μια εισβολή θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα στρατιώτες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων να παύσουν την επιτήρηση των 28 φυλακών με κρατούμενους του Ισλαμικού Κράτους.

Η Κεντρική Διοίκηση έχει την ευθύνη για τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία. Ο Κουρίλα είπε ότι ο βαθμός δέσμευσης των ΗΠΑ ως προς την περιοχή δεν θα πρέπει να μετριέται ανάλογα με τον αριθμό των ανθρώπων που υπάρχουν εκεί, αλλά με τη “δύναμη της εταιρικής μας σχέσης”. Ανέφερε την αυξημένη χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων, ειδικά στη θάλασσα, ως ένδειξη της δέσμευσης των ΗΠΑ. 

Στα τέλη του περασμένου μήνα, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τουρκία να μην ξεκινήσει νέα στρατιωτική εκστρατεία στη Συρία, λέγοντας ότι ορισμένες πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές είχαν απειλήσει το αμερικανικό προσωπικό που συνεργάζεται με Σύρους εταίρους. Το Πεντάγωνο έχει πει ότι μια διασυνοριακή επίθεση από την Τουρκία θα μπορούσε να υπονομεύσει την επιχείρηση των Κούρδων δυνάμεων που συμμαχούν με τις ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών, μια κορυφαία προτεραιότητα για τις ΗΠΑ στη Συρία.

Πρόσφατα, διεθνής έκθεση από το CAR αποκάλυψε ότι το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί εξαρτήματα που προμηθεύεται ακόμα και για μετρητές αίματος σε ασθενοφόρα, για την κατασκευή πυραύλων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται εναντίον των Κούρδων στη Συρία.

Πέτρος Κράνιας