«Πυραυλική πρόκληση από την Ελλάδα», τούρκικο δημοσίευμα



«Η Ελλάδα, στο νησί της Ρόδου, η οποία θα πρέπει να έχει μη στρατιωτικό καθεστώς σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, πραγματοποίησε ασκήσεις με συστήματα εκτοξευτών πολλαπλών πυραύλων- MLRA», γράφουν τουρκικά δημοσιεύματα.

Όπως αναφέρουν:

Συνεχίζονται οι προκλήσεις της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου που θα έπρεπε να είναι άοπλα.

Έχοντας αναπτύξει προηγουμένως τεθωρακισμένα οχήματα αμερικανικής κατασκευής στα νησιά, η Ελλάδα πραγματοποίησε άσκηση με MLRA αυτή τη φορά.

  Η Ρόδος, όπως και άλλα νησιά του Αιγαίου, απαιτείται να έχει μη στρατιωτικό καθεστώς (αποστρατιωτικοποιημένη) και άοπλη σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

Τα μεταχειρισμένα RM-70 MLRA

Μετά την επανένωση της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας το 1991, η Ελλάδα αγόρασε αποθέματα όπλων της Ανατολικής Γερμανίας από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας μεταξύ αυτών ήταν  160 συστήματα RM-70 MLRA.
Η γκάμα των συστημάτων παραγωγής RM-70 MLRA της Τσεχοσλοβακίας χρησιμοποιεί πυραύλους διαμέτρου 122 mm ως πυρομαχικά.

Η κανονική εμβέλειά του είναι γνωστή ως 20 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, στην άσκηση που ονομάζεται «Κολοσσός-22» από τον ελληνικό στρατό, δοκιμάστηκαν 80 ρουκέτες σύγχρονης παραγωγής με βεληνεκές 40 χιλιομέτρων. Το βεληνεκές αυτών των πυραύλων καλύπτει τη δυτική ακτή της Μαρμαρίδας.

Κολοσσός ονομαζόταν το άγαλμα που δημιουργήθηκε στην αρχαιότητα στο νησί της Ρόδου, στο όνομα του Έλληνα θεού Ήλιου.

Χαρακτηριστικά των τουρκικών συστημάτων MNRA

Τα συστήματα T-122 Sakarya και TRG-300 Kasırga MLRA εγχώριας και εθνικής παραγωγής της Τουρκίας είναι ανώτερα από τα RM-70 του ελληνικού στρατού ως προς τα χαρακτηριστικά τους.
Χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο διαμέτρου 122 χιλιοστών, το Sakarya MLRA μπορεί να χτυπήσει τον στόχο του σε απόσταση έως και 40 χιλιομέτρων χωρίς σχεδόν κανένα περιθώριο σφάλματος.

Το TRG-300 Kasırga MLRA, από την άλλη, χρησιμοποιεί μεγάλους πυραύλους με διάμετρο 300 mm και μπορεί να χτυπήσει τον στόχο του σε απόσταση έως και 120 χιλιομέτρων.

Το TRG-300 Kasırga μπορεί να εκτοξεύσει κατευθυνόμενους πυραύλους και, όπως το περίφημο αμερικανικό σύστημα HIMARS, μπορεί να εντοπίσει στρατηγικούς στόχους από μεγάλη εμβέλεια.

Odatv.com, yeniakit.com.tr