Στρατός Ξηράς: Παρουσίαση όλμων των 120 χιλιοστών της ισραηλινής Elbit Systems



Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι στις 12 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) παρουσίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης και από εκπροσώπους της εταιρείας Styner Consulting, σχετικά με τις δυνατότητες των όλμων 120 χιλιοστών της ισραηλινής εταιρείας Elbit Systems. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται παρουσίαση, στο ΓΕΣ, ισραηλινών όλμων. Είχε προηγηθεί, στις 23 Ιουνίου του 2022, παρουσίαση της Elbit Systems με επίκεντρο τον αυτοκινούμενο όλμο SPEAR Mk.2 των 120 χιλιοστών επί τακτικού οχήματος JLTV.

Η πρόσφατη ανακοίνωση δεν αναφέρει αν παρουσιάστηκε ο όλμος SPEAR Mk.2, που μαζί με τον όλμο Sling είναι οι πλέον σύγχρονοι αυτοκινούμενοι όλμοι των 120 χιλιοστών που παράγει και διαθέτει η εταιρία, ή όλη η γκάμα των όλμων διαμετρήματος 120 χιλιοστών που παράγει η ισραηλινή εταιρία (CARDOM, Sling, SPEAR και SPEAR Mk.2). Να σημειωθεί ότι ο όλμος SPEAR είναι εξέλιξη των όλμων CARDOM, ενώ SPEAR Mk.2 είναι εξέλιξη του SPEAR και αναπτύχθηκε το 2017.

Σε σχέση με τον SPEAR, ο SPEAR Mk.2 ενσωματώνει μακρύτερο σωλήνα και σημαντικά μειωμένη οπισθοδρόμηση από τους 30+ τόνους στους 12-15 τόνους, κάτι που επιτρέπει στον SPEAR Mk.2 να ενσωματώνεται σε τακτικά οχήματα. Κατόπιν επιλογής του πελάτη ο όλμος μπορεί να ενσωματώνει και σύστημα προειδοποίησης λέιζερ για μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι διαδικασίες τάξης του όλμου είναι αυτόματες. Απαιτεί πλήρωμα 2-3 ατόμων και είναι έτοιμο για βολή εντός 60 δευτερολέπτων από τη λήψη της διαταγής.

Η ευστοχία του επικουρείται από τη διάθεση ολοκληρωμένου συστήματος διοίκησης και ελέγχου και διαχείρισης μάχης, συστήματος πρόσκτησης στόχου και συστημάτων GPS/INS. Τα μέσα αυτά επιτρέπουν στον όλμο να λειτουργεί αυτόνομα, να έχει επίγνωση της τακτικής κατάστασης και να γνωρίζει ακριβώς τη θέση των φίλιων και των εχθρικών δυνάμεων. Έτσι, μειώνεται δραστικά η πιθανότητα προσβολής φίλιων δυνάμεων, ενώ η εικόνα αυτή μπορεί να διαβιβαστεί σε άλλα φίλια κλιμάκια. Το μέγιστο βεληνεκές του SPEAR Mk.2 είναι 10 χιλιόμετρα, ενώ ο μέγιστος ρυθμός βολής είναι 12-16 πυρομαχικά το λεπτό. Ο μέγιστος συνεχόμενος ρυθμός βολής είναι 3-4πυρομαχικά για 10-20 λεπτά συνεχόμενων βολών. Με συμβατικά πυρομαχικά η Πιθανότητα Κυκλικού Σφάλματος στο μέγιστο βεληνεκές είναι 30 μέτρα.

Ο αυτοκινούμενος όλμος Sling παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «AUSA 2022». Ο Sling τάσσεται για βολή εντός 30 δευτερολέπτων, υπηρετείται από πλήρωμα 2-4 άτομα, έχει μέγιστο βεληνεκές της τάξης των 7 χιλιομέτρων (με συμβατικά πυρομαχικά όπως είναι τα M-933), έχει μέγιστο ρυθμό βολής 16 πυρομαχικά το λεπτό ενώ η κατεύθυνση του γίνεται εύκολα και απλά λόγω ύπαρξης των ανάλογων βοηθημάτων τάξης και πλοήγησης (σύστημα GPS).