Οι ΗΠΑ ενέκριναν το επόμενο βήμα για την πώληση ισραηλινού αντιαεροπορικού συστήματος στη ΓερμανίαΟι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν στο Ισραήλ να μοιραστεί με το Βερολίνο δεδομένα και τεχνικές λεπτομέρειες ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας προετοιμάζοντας την πιθανή πώληση του εν λόγω συστήματος στη Γερμανία, πληροφορήθηκε σήμερα το Γερμανικό Πρακτορείο από πηγές στις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Τα γερμανικά σχέδια για την αγορά του ισραηλινού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Arrow 3 προχωρούν έτσι ένα βήμα παραπέρα, με την έγκριση από τις ΗΠΑ της κοινοποίησης ευαίσθητων δεδομένων, κάτι που αποτελεί σημαντικό βήμα στη διαδικασία για την πώληση του συστήματος.

Η αμερικανική έγκριση χρειάζεται επειδή οι ΗΠΑ προμηθεύουν μερικά από τα εξαρτήματα του συστήματος.

Η αγορά του συστήματος Arrow 3 αποτελεί κεντρικό συστατικό στοιχείο της πρόσφατης αλλαγής της αμυντικής στρατηγικής της Γερμανίας μπροστά στη νέα κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το σύστημα πρόκειται να αναπτυχθεί για να προστατεύει τον εναέριο χώρο της Γερμανίας καθώς και τον εναέριο χώρο συμμάχων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Το Arrow 3 είναι σχεδιασμένο για να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους σε πολύ μεγάλο ύψος στη στρατόσφαιρα, κάτι που με τις σημερινές συνθήκες δεν μπορούν να κάνουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Αυτές οι τελευταίες διαθέτουν αυτή τη στιγμή το αμερικανικής κατασκευής σύστημα Patriot, το οποίο είναι αποτελεσματικό σε ύψος περίπου 30 χιλιομέτρων.