Προειδοποιήσεις Ρωσίας σε Ιαπωνία: Είστε απειλή για την ασφάλεια μας – Αδύνατος ο διάλογος, θα λάβουμε αντίμετρα



Κανένα σημάδι από την Ιαπωνία να αναθεωρήσει την αντιρωσική πολιτική της υποστηρίζει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας

Την θέση πως η Ιαπωνία εξακολουθεί να επιμένει στην αντιρωσική της στάση τη στιγμή που έχει αρχίσει να επανεξοπλίζεται διατυπώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Andrey Rudenko, ο οποίος τονίζει ότι ο διάλογος για μια συνθήκη ειρήνης είναι αδύνατος και ότι με αυτή τη στάση της η Ιαπωνία συνιστά απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

«Είναι απολύτως προφανές ότι είναι αδύνατο να συζητηθεί η υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης με μια χώρα που παίρνει ανοιχτά εχθρική στάση και παίρνει το ελεύθερο να εκστομίζει άμεσες απειλές κατά της χώρας μας.

Δεν βλέπουμε κανένα σημάδι ότι το Τόκιο μπορεί να αναθεωρήσει την αντιρωσική του πολιτική ή ότι αναλαμβάνει οποιεσδήποτε προσπάθειες να διορθώσει την τρέχουσα κατάσταση» υποστήριξε σε συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Rudenko, επισημαίνοντας πως Ρωσία και Ιαπωνία είχαν επαφές και συνομιλίες για την υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης που θα καθόριζε σε γενικές γραμμές την ταχεία ανάπτυξη ολόκληρου του φάσματος των διμερών σχέσεων (σημειώνεται πως Ρωσία και Ιαπωνία δεν έχουν ακόμα τερματίσει επίσημα την κατάσταση πολέμου μεταξύ τους μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο).

Προειδοποίηση με αντίμετρα
«Ωστόσο, με την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Kishida εντάχθηκε ενεργά στην ενορχηστρωμένη από τη Δύση ρωσοφοβική εκστρατεία, διαλύοντας έτσι τα αποτελέσματα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας που είχαμε τόσα χρόνια» υπογράμμισε ο Rudenko, ο οποίος έσπευσε να προειδοποιήσει την Ιαπωνία για αυτή τη στάση της.

Μάλιστα ο Rudenko τόνισε ότι η πολιτική της Ιαπωνίας να εγκαταλείψει την ειρηνική προσέγγιση και να αρχίσει τον στρατιωτικό επανεξοπλισμό της αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για την ασφάλεια της Ρωσίας και της ευρύτερης περιοχής της Ασίας – Ειρηνικού.
Ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι εάν αυτή η τακτική συνεχιστεί, δεν θα μείνει άλλη επιλογή από το να λάβει τα κατάλληλα αντίμετρα για να απαντήσει σε αυτές τις στρατιωτικές απειλές.

Ταχεία στρατιωτικοποίηση

«Λαμβάνουμε υπόψη την ταχεία εφαρμογή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Fumio Kishida της πολιτικής για την εγκατάλειψη της ειρηνικής ανάπτυξης, η οποία διακηρύσσεται εδώ και πολλές δεκαετίες, και την έναρξη ενός δρόμου ταχείας στρατιωτικοποίησης.

Ανάμεσα σε αυτά τα βήματα είναι η διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας ασκήσεων κοντά στα ρωσικά σύνορα με μη περιφερειακούς εταίρους, και η υιοθέτηση αναθεωρητικών δογμάτων στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας με σκοπό τη δημιουργία δυναμικού για επιθετικές ενέργειες και μια άνευ προηγουμένου αύξηση των αμυντικών δαπανών» επισημαίνει ο Rudenko, αναφέροντας πως η Ρωσία εξακολουθεί να εκφράζει τις θέσεις της δημόσια και μέσω διπλωματικών καναλιών.

Απειλή

«Θεωρούμε μια τέτοια δραστηριότητα από το Τόκιο ως σοβαρή πρόκληση για την ασφάλεια της χώρας μας και της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού στο σύνολό της. Προειδοποιούμε ότι εάν αυτή η πρακτική συνεχιστεί, θα αναγκαστούμε να λάβουμε αναλογικά αντίμετρα για να εμποδίσουμε τις στρατιωτικές απειλές για τη Ρωσία» υποστήριξε ο Rudenko. Νωρίτερα, ο τηλεοπτικός σταθμός NHK επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές ανέφερε ότι το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας είχε σχέδια για την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων με βεληνεκές έως και 1.000 χιλιομέτρων στο βόρειο νησί Hokkaido και στο νοτιοδυτικό νησί Kyushu.