Η προσωπική διαφορά και η «ισόβια καταδίκη» για χιλιάδες αποστράτους



Γράφει ο Σγος ε.α. Κων/νος Λιούτας

Σύμφωνα με τα άρθρα 14 και 33 ν. 4387/2016, όπως τροποποιήθηκαν με τα αντίστοιχα άρθρα 25 και 29 ν. 4670/2020, το συνολικό ποσό της σύνταξης (εθνική και ανταποδοτική) αυξάνεται από 1-1-2023 με βάση το συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενο δια δύο, που δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Με την ΚΥΑ, που υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη το συνολικό ποσό των κύριων συντάξεων αυξάνεται από την 01.01.2023 κατά 7,75%.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός συνταξιούχων, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων αποστράτων, δεν θα δει καμία πραγματική αύξηση στη σύνταξή του. Αφορά τους παλιούς συνταξιούχους που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν τις 13/05/2016, στους οποίους με το Νόμο 4387/16 (Ν. Κατρούγκαλου) επιβλήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία ο επανυπολογισμός των συντάξεων. Με τον επανυπολογισμό αυτό το νέο ποσό της σύνταξης που τους αναλογεί είναι μικρότερο από αυτό που τους καταβάλλονταν. Είναι η λεγόμενη προσωπική διαφορά η οποία τους καταβάλλεται ως φιλανθρωπία στερώντας τους από το δικαίωμα των αυξήσεων των συντάξεων που δόθηκαν ή θα δοθούν στο μέλλον. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, για άλλη μια φορά, δεν θα δουν καμία αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους καθώς αυτό θα συμβεί ΜΟΝΟ εφόσον μηδενίσουν την προσωπική διαφορά!

Νομοτελειακά οι περισσότεροι απ’ αυτούς, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα, έως το τέλος της ζωής τους δεν θα δουν καμία αύξηση καταδικασμένοι ισόβια από την πολιτεία να επιβιώσουν με το ίδιο εισόδημα παρόλο που ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και το κόστος ζωής καλπάζουν καθημερινά.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι η προσωπική διαφορά στις συντάξεις δεν καταργείται γιατί όπως είπε, «Υπάρχει συμφωνία της χώρας. Και οι συμφωνίες αυτές πρέπει να τηρούνται. Δεν ήρθαμε ως κόμμα που δεν θα σεβόταν τις διεθνές συμφωνίες»

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ν.Δ. θα εφαρμόσει ένα εντελώς νέο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα στο οποίο δεν θα έχει καμία θέση ο νόμος Κατρούγκαλου και ότι ο νόμος αυτός θα καταργηθεί. Πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, σημερινοί υπουργοί, είχαν δηλώσει «Έχουμε δεσμευτεί ο «νόμος Κατρούγκαλου» θα καταργηθεί». Προφανώς όταν γίνονταν αυτές οι δηλώσεις οι συμφωνίες της χώρας ήταν γνωστές και υποτίθεται ότι θα καταργούνταν στο όνομα της δικαιοσύνης.

Ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίζοντας τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς λέει ότι, «Η τρόικα τότε πίεζε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μειώσεις των συντάξεων. Μετά από διαπραγματεύσεις που έγιναν συμφωνήθηκε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Αλλά οι μειώσεις που θα γίνονταν για κάθε συνταξιούχο καταγράφηκαν ως προσωπική διαφορά». Η αλήθεια είναι ότι με το νόμο Κατρούγκαλου η διαφορά αυτή θα καταβάλλονταν ΜΟΝΟ μέχρι 31/12/2018 και από 1/1/2019 και μετά θα έπαυε η χορήγησή της.

Η τότε κυβέρνηση αναλογιζόμενη το πολιτικό κόστος είχε τη βούληση ή αναγκάστηκε να διαπραγματευθεί με την τρόικα τον νόμο που η ίδια είχε ψηφίσει προκειμένου να μην περικοπούν οι συντάξεις σε ποσοστά που ξεπερνούσαν το 20 και 30%. Σήμερα ποιοι άραγε λόγοι επιβάλλουν, έστω για τα προσχήματα, να μην επιχειρηθεί μια ανάλογη διαπραγμάτευση ώστε να δοθεί μια αύξηση και σε αυτή την κατηγορία συνταξιούχων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την καλπάζουσα ακρίβεια βασικών αγαθών και υπηρεσιών;

Για κάθε καλοπροαίρετο είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν είναι οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, που προσχηματικά προβάλλονται, για τη μη ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξιμες αποδοχές καθώς δεκάδες μνημονιακοί νόμοι έχουν καταργηθεί. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση για ανεξήγητους λόγους επιμένει στην αναδρομική τιμωρία όλων όσων συνταξιοδοτήθηκαν με νόμους της Ελληνικής πολιτείας η οποία τους εξαπάτησε νομοθετώντας εκ’ των υστέρων εις βάρος τους, καταστρατηγώντας κάθε έννοια και αρχή περί ασφάλειας δικαίου και της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου στη Διοίκηση.

Κατά παράβαση του άρθρου 78 παρ. 2 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι, «Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος», επιβλήθηκε η περικοπή και ο επανυπολογισμός των συντάξεων με πρόσχημα το γενικότερο κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον.

Χιλιάδες στελέχη των ΕΔ αποστρατεύθηκαν με αίτησή τους γνωρίζοντας ότι ο νόμος τους εξασφάλιζε πλήρη σύνταξη με 35 χρόνια ασφάλισης ή ανάλογα μειωμένη με λιγότερα χρόνια, ή ακόμα ποιο δεικτικά αποστρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της πολιτείας με 30 ή και λιγότερα χρόνια ασφάλισης. Όλοι τους εδώ και 15 χρόνια, από το 2008, έχουν βιώσει μια άνευ προηγουμένου λεηλασία τους εισοδήματός τους ενώ για το υπόλοιπο του βίου τους δεν δουν καμία αποκατάσταση ή αύξηση της σύνταξης επειδή δεν συμπλήρωσαν 40 χρόνια ασφάλισης τα οποία δεν προβλέπονταν και θεσμοθετήθηκαν μετά τη σύνταξή τους, πολλώ δε μάλλον όταν η ίδια η πολιτεία τους αποστράτευσε με πολύ λιγότερα χρόνια.

Όλοι αυτοί υπηρέτησαν τις ΕΔ κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, πολλαπλών Εθνικών κρίσεων χωρίς να φείδονται κόπων και θυσιών για την υπεράσπιση της πατρίδας μας. Από την ημέρα εισόδου στις ΕΔ έως την έξοδό τους άκουσαν πολλές φορές τους πολιτικούς ταγούς, στο όνομα της πατρίδας, να τους επαινούν και να τους ευγνωμονούν για την ανεκτίμητη προσφορά τους στις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνισμού. Το πορτοφόλι των ε.ε. και ε.α στελεχών των ΕΔ είναι γεμάτο από επιβραβεύσεις, επαίνους και ηθικές αμοιβές και άδειο από την έμπρακτη αμοιβή για όσα προσφέρουν και δικαιούνται.

Χωρίς ίχνος ντροπής προβάλλεται ότι το 83% από τους 910.073 συνταξιούχους που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Επί της ουσίας αυτή η κατάργηση ισοδυναμεί με 6 έως 10 εύρω μηνιαίως, τα οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, αποτελούν έμπρακτη στήριξη των εισοδημάτων τους και μια ηχηρή απάντηση σε όσους αρνούνται πεισματικά την πραγματικότητα.

Τέτοια εθελοτυφλία από χιλιάδες αποστράτους, κατά τον κ. υπουργό, που πεισματικά δεν αντιλαμβάνονται τη γενναιοδωρία της πολιτείας να τους βελτιώσει για τα επόμενα χρόνια το βιοτικό τους επίπεδο αυξάνοντας το εισόδημά τους κατά 7 ολόκληρα ευρώ το μήνα.

ΠΗΓΗ: militaire.gr