Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία: «Σταματήστε τις πτήσεις στη Ρωσία με αμερικανικά αεροπλάνα – Θα υποστείτε κυρώσεις»



Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να εμποδίσει τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να πετούν αεροπλάνα αμερικανικής κατασκευής από και προς τη χώρα, αναφέρει η The Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα ότι οι Τούρκοι κινδυνεύουν με φυλάκιση, πρόστιμα, απώλεια εξαγωγικών προνομίων και άλλα μέτρα, εάν παρέχουν υπηρεσίες όπως ανεφοδιασμό και ανταλλακτικά σε αεροπλάνα αμερικανικής κατασκευής που πετούν από και προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία κατά παράβαση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν πέρυσι, ανέφεραν οι πηγές. Η αναπληρώτρια Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Thea Rozman Kendler, παρέδωσε το «μήνυμα» στους Τούρκους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης τον Δεκέμβριο στην Τουρκία.

Η προειδοποίηση προς την Τουρκία είναι ένα βασικό «τεστ» για το εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν να επιτύχουν να απομονώσουν τη Ρωσία μακροπρόθεσμα ή εάν η Μόσχα μπορεί να βρει τρόπο να συνεχίσει την οικονομική δραστηριότητα με τη βοήθεια τρίτων χωρών που έχουν κεντρική θέση στη στρατηγική του Κρεμλίνου, βρίσκοντας συνεργάτες εκτός Δύσης.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στις πτήσεις προς τη Ρωσία
«Η Τουρκία θα πρέπει να λάβει μέτρα σχετικά με την επιβολή της νομοθεσίας», δήλωσε υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΠΑ. «Διαφορετικά, το όλο θέμα καταρρέει, αν αποδειχθεί ότι έχουν γνώση των παραβιάσεων και δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτα για να το αντιμετωπίσουν», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε ελέγχους στις εξαγωγές που απαγορεύουν στη Ρωσία να χρησιμοποιεί αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής τον περασμένο Φεβρουάριο ως απάντηση στην επίθεση στην Ουκρανία. Οι συγκεκριμένες κυρώσεις απαγορεύουν πλέον σε οποιοδήποτε αεροσκάφος που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ ή σε αυτά που περιλαμβάνουν περισσότερο από 25% εξαρτήματα ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ να πετούν στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία χωρίς άδεια που έχει εκδοθεί από το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου.

Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες συνέχισαν να πετούν αεροσκάφη της Boeing παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τα καθηλώσουν. Οι ρωσικές και οι λευκορωσικές αεροπορικές εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.100 πτήσεις με αεροπλάνα αμερικανικής κατασκευής προς την Τουρκία από την 1η Οκτωβρίου 2022, αναφέρει η WSJ.

Με πληροφορίες από: The Wall Street Journal / Φωτογραφία αρχείου Reuters