Η αρχή του τέλους! Χέρι βοηθείας από τις ΗΠΑ στους Ουκρανούς για χτύπημα στην ΚριμαίαΑμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η παροχή βοήθειας στις ουκρανικές επιχειρήσεις στην Κριμαία μπορεί να αξίζει τον κόπο καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση του Κιέβου στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις

Αρκετοί ανώνυμοι αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους New York Times, ότι αισθάνονται πιο άνετα με την ιδέα να βοηθήσουν την Ουκρανία να προωθήσει μια επίθεση στην κατεχόμενη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας.

Η χερσόνησος της Κριμαίας, η οποία βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από την προσάρτησή της το 2014, έχει ενσωματωθεί περαιτέρω στην κρατική υποδομή της Ρωσίας από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στις αρχές του 2022. Ενώ οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι η Κριμαία εξακολουθεί να είναι μέρος της Ουκρανίας, δίστασαν να γίνουν  εμπλεκόμενες στο πεδίο της μάχης της Κριμαίας.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι φόβοι ότι η Ρωσία θα ανταπαντούσε χρησιμοποιώντας τακτικά πυρηνικά όπλα έχουν αμβλυνθεί, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος βοήθειας στις επιχειρήσεις της Ουκρανίας στην Κριμαία μπορεί να αξίζει τον κόπο καθώς οι ΗΠΑ, επιδιώκουν να ενισχύσουν τη θέση του Κιέβου σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Η Ουκρανία θα λάβει νέες αποστολές πυρομαχικών και μια πληθώρα διαφορετικών αντικειμένων, για να βοηθήσει στην άμυνά της ενάντια στη ρωσική εισβολή, η οποία ξεκίνησε σχεδόν πριν από ένα χρόνο. Τα όπλα που φαίνεται να προορίζονται για την Ουκρανία θα περιλαμβάνουν νέες αντιαεροπορικές άμυνες, βλήματα πυροβολικού, πυραύλους, ρουκέτες, τεθωρακισμένα οχήματα και ίσως τανκς.

Αυτό θα δώσει στο Κίεβο τη δύναμη όχι μόνο να απωθήσει τους Ρώσους αλλά, επίσης, να αμυνθεί από νέες επιθέσεις που μπορεί να σχεδιάζει η Μόσχα.

Εάν τα οπλικά συστήματα είναι σωστά και η Ουκρανία μπορέσει να προστατεύσει τους ουρανούς της και να αρχίσει να συγκροτεί τεθωρακισμένες δυνάμεις, θα μπορούσε να αμβλύνει τις ρωσικές επιθέσεις και να απωθήσει τη Μόσχα. 

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές πρόσφατες αναφορές.  Οι ΗΠΑ «εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Stryker στην Ουκρανία, σε ένα επερχόμενο πακέτο βοήθειας για να βοηθήσουν το Κίεβο. Επίσης, ενδέχεται να στείλουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς GLSDB. Αυτά έχουν αυτονομία 150 km ή 94 μίλια. 

Ο Μπεν Χότζες, ο πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, ανέφερε ότι οι GLSDB ( βόμβες μικρής διαμέτρου εκτοξευόμενες από το έδαφος ) θα μειώσουν το «καταφύγιο των Ρώσων». 

«Η ζωή πρόκειται να αρχίσει να γίνεται πολύ άβολη για τους χειριστές του ρωσικού ναυτικού, της αεροπορίας και των πυρομαχικών στην Κριμαία, κατά μήκος της «χερσαίας γέφυρας» και ελπίζουμε σύντομα για τα συνεργεία επισκευής στη γέφυρα του Κερτς», ανέφερε. 

Τι είναι τόσο σημαντικό για την Κριμαία
Η Κριμαία βρίσκεται μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής Θάλασσας και φιλοξενεί περίπου 2,4 εκατομμύρια κατοίκους,  συμπεριλαμβανομένων περίπου 70.000 Ρώσων στρατιωτών. 

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, υποσχέθηκε τον Αύγουστο να αποκαταστήσει την ουκρανική κυριαρχία στην προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία , μια κίνηση που είπε ότι θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του «παγκόσμιου νόμου και τάξης».

«Όλα ξεκίνησαν με την Κριμαία και θα τελειώσουν με την Κριμαία», είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία του τότε.

Η Ρωσία, δεν έχει δείξει κανένα σημάδι εγκατάλειψης της Κριμαίας , όπου βρίσκεται ο στόλος της στη Μαύρη Θάλασσα, και έχει χρησιμοποιήσει τη χερσόνησο ως πλατφόρμα για να εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικούς στόχους.


Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι, συζητούν την αποστολή πυραυλικών συστημάτων HIMARS και οχημάτων μάχης Bradley στις ουκρανικές δυνάμεις , ώστε να μπορέσουν να πολεμήσουν για τον έλεγχο της γέφυρας της Κριμαίας, μια κρίσιμη οδός ανεφοδιασμού για την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

«Η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Bradley για να μετακινήσει δυνάμεις σε μεγάλους δρόμους, όπως ο Μ14, που συνδέει τη Χερσώνα, τη Μελιτόπολη και τη Μαριούπολη», είπε στους Times ο Seth G. Jones, ανώτερος αντιπρόεδρος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών .

Οποιοδήποτε ουκρανικό πεζικό προελαύνει μέσα από αυτές τις περιοχές, θα αντιμετώπιζε σημαντικά πυρά από ρωσικές θέσεις και τα Bradley προσφέρουν χρήσιμη δύναμη πυρός και προστασία για τα στρατεύματα.