Αίτημα ακύρωσης της ΚΥΑ που αφορά τον νέο υπολογισμό του ΒΟΕΑ



Αίτημα Ακύρωσης της ΚΥΑ με Αρ. Φύλλου 6694/ τευχ. Β'/ 23 Δεκ. 2022 που αφορά τον Νέο Υπολογισμό του ΒΟΕΑ και Επαναξιολόγηση του Αφού δεν Ελαβε υπόψη Βασικά Δεδομένα

 Χρόνια πολλά,καλή χρονιά  με υγεία και αισιοδοξία. Ισως έχω γίνει φορτικός το τελευταίο διάστημα όμως οι εξελίξεις είναι πλέον καταιγιστικές και δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες.

Οι  ανακοινώσεις  του ΜΤΣ αλλά και της ΕΑΑΣ δείχνουν αν μη τι άλλο την ανάγκη τους να απολογηθούν πρός τα στελέχη .Γιατί άραγε; Μήπως νιώθουν ενοχές για κάτι που έπραξαν η αμέλησαν να πράξουν; Ανέδειξαν όμως  παράλληλα και χρόνια προβλήματα (καλά θαμμένα επι χρόνια κάτω από το χαλί ) που έχουν οδηγήσει στην σημερινή  κατάσταση που βιώνουμε .Μια ιδιότυπη κόντρα που φαίνεται να υπάρχει .Μικροπολιτικά παιχνίδια εξουσίας που δεν μας αφορούν. Μόνο που αυτή η κατάσταση σήμερα  επηρεάζει οικονομικά ,χιλιάδες συναδέλφους΄.Εμάς .Με θλίψη παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα  στην  ΕΑΑΣ η οποία δεν μπορεί ούτε να σώσει ούτε τα προσχήματα , εκδίδοντας  δύο διαφορετικές  ανακοινώσεις .Ο κύριος πρόεδρος προσπαθεί να διαχωρίσει την θέση του σχετικά με την δήλωση της ΕΑΑΣ που προηγήθηκε χωρίς ομολογουμένως να τα καταφέρνει. Δεν θα μπούμε όμως στην διαδικασία  του επιμερισμού των ευθυνών.Το μόνο σίγουρο εκ του αποτελέσματος είναι ότι υπάρχουν ευθύνες .

Θεσμοί που είναι ταγμένοι να προστατεύουν τα συμφέροντα μας φαίνεται πως δεν το επραξαν ως όφειλαν. 
Εμείς ως μέλη  μακριά από τα κέντρα αποφάσεων έχουμε την απαίτηση τουλάχιστον  να ενημερωνόμαστε εγκαίρως για τόσο σοβαρά θέματα όπως είναι αυτό της περικοπής  του ΒΟΕΑ των παιδιών μας .Δεν χρωστάμε τίποτα και  σε κανέναν για να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις .Η Διασφάλιση των κεκτημένων εδώ θα έπρεπε να  είναι η  βασική αρχή συζήτησης..

Οι απαντήσεις του ΔΣ του ΜΤΣ εκθέτουν τόσο τους ίδιους οσο και την ΕΑΑΣ .
Η ανακοίνωση αναφέρει σαφώς πως η απόφαση  για περικοπή ήταν  ομόφωνη. Δεν θα μπούμε στο σχολιασμό της διαδικασίας αλλά στην ουσία των πραγμάτων.
Τα δεδομένα του 2022  για το ΜΤΣ  όπως προκύπτουν από τις ανακοινώσεις αλλά και στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο είναι τα παρακάτω:.

1.Το θέμα του νέου υπολογισμού ΒΟΕΑ είχε τεθεί  από τις αρχές του 2022.Άρα όλοι το γνώριζαν.
2.Εγιναν τουλάχιστον  δύο συνεδριάσεις για το θέμα όπως αναφέρονται.
3.Υπάρχει αποθεματικό ανω των 90 εκατομμυρίων στο ΜΤΣ όπως αναφέρετε .Αρα πλεόνασμα.
4.Προτείνεται αύξηση των μεριδίων ανωτάτων Στρατού και αστυνομίας απο το ΜΤΣ στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο.
5.Προτείνετε στο υπο κατάθεση νομοσχέδιο νέος αριθμός μεριδίων απο το ΜΤΣ για όλα τα στελέχη με το νέο μισθολόγιο. 
6.Προτείνεται η χορήγηση έκτακτου μερίσματος  στο υπο κατάθεση νομοσχέδιο το οποίο σύμφωνα με τον ΥΠΕΘΑ θα μπορούσε να δοθεί μάλιστα  και αναδρομικά.
7.Προτείνεται στο υπο κατάθεση νομοσχέδιο η νομιμοποίηση παρακράτησης απο το ΕΛΟΑΣ εισφορών με τη λήψη ΕΦΑΠΑΞ των αξιωματικών προέλευσης ΕΜΘ. 
8.Εκπονήθηκε μελέτη από τριμελή επιτροπή.

Αυτά που δεν γνωρίζουμε :
1.Το πως εκπονήθηκε  μελέτη χωρίς να ληφθούν υπόψη πολύ  βασικά οικονομικά δεδομένα ,αφού θεωρητικά  εκπονήθηκε αρκαιτούς  μήνες πριν ανακοινωθούν τα παρακάτω στο υπο κατάθεση νομοσχέδιο που ανατρέπουν τα πάντα:

   1.Την χορήγηση πιθανού έκτακτου μερίσματος.
   2.Την αύξηση των μεριδίων στους ανωτάτους στρατού και αστυνομίας.
   3.Την νέα κλίμακα χορήγησης μεριδίων σε όλα τα στελέχη που αποστρατεύονται μετά την 01/01/2017.  

   3.Την κατάργηση της κράτησης στα εν ενεργεία στελέχη απο 01/01/23.
Ακόμη και αν θεωρήσουμε πως είχαν κάποια πληροφόρηση  σίγουρα  δεν θα μπορούσαν να εκπονήσουν μελέτη βασιζόμενοι σε υποθέσεις εργασίας αφού η ψήφιση του νόμου δεν έχει γίνει ακόμη ,κάτι που δεν αποκλείει ποτέ πολλές αλλαγές .Γιατί λοιπόν έτρεξαν να προλάβουν βασιζόμενοι μόνο σε υποθέσεις και δεν περίμεναν την ψήφιση του νόμου για να έχουν όλα τα δεδομένα; Γιατί τόση πρεμούρα για περικοπές;

Αρα η όποια μελέτη αναφέρετε στις ανακοινώσεις έχει σοβαρά προβλήματα αφού δεν βασίζεται σε σημερινά  δεδομένα αλλά σε υποθέσεις εργασίας παρελθόντος χρόνου που έχουν αλλάξει .
Επίσης εδώ θα προσπαθήσω να αποδείξω πως το βασικό  επιχείρημα ΜΤΣ ,ΕΑΑΣ και πολλών άλλων για το περί δικαίου αίσθημα στο οποίο βασίζεται εν πολλοίς το όλο εγχείρημα της περικοπής του ΒΟΕΑ δεν ισχύει..
Αναφέρομαι στις απόψεις των παραπάνω και όχι μόνο για την αδικία των μεγάλων εισφορών των εν ενεργεία στελεχών σε σχεση με τις μικρές εισφορές των  Μερισματούχων (εν αποστρατεία στελέχη) .Προσπαθούν να μας πείσουν δηλαδή πως με την εν λόγω ΚΥΑ θεραπεύετε αυτό.Φυσικά και δεν αποδεικνύεται κάτι τέτοιο .

Λαμβάνοντας υπόψη τα αδιαμφισβήτητα ισχύοντα όπως:
α.Την ηλικία εισαγωγής στελεχών στις παραγωγικές σχολές των  ΕΔ της χώρας  στα 18 η 19 έτη.
β.Την Αυτεπάγγελτη αποστρατεία με την συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας.
Συμπεράνουμε αυτά που γνωρίζουν όλοι ,δηλαδή  αυτεπάγγελτη αποστρατεία στην ηλικία των 53 η 54 ετών.

Συνάγεται απλά και λογικά  πως για να λάβει ακέραιο ο το ΒΟΕΑ (σύμφωνα με την ΚΥΑ το τέκνο) ως εν ενεργεία κάποιο στέλεχος θα πρέπει το παιδί του να έχει γεννηθεί υποχρεωτικά τουλάχιστον 25 χρόνια πρίν την αποστρατεία. Σωστά; Άρα τα στελέχη θα πρέπει να τεκνοποιούν  πριν την ηλικία των 28 ετών .Για τα υπόλοιπα παιδιά που γεννιούνται πέραν των 28 ετών; Και πάλι μειώσεις λοιπόν!   Ποιοι είστε εσείς κύριοι που μας ορίζετε έμμεσα  από εδώ και πέρα  πως  οι Στρατιωτικοί θα πρέπει να τεκνοποιούν το αργότερο πριν τα 28 τους ετη. Θα μας υποδείξετε και τίποτε άλλο;

Απλά σας αποδεικνύω πως στόχος δεν ήταν ουτε η προστασία του ταμείου ουτε η εξάλειψη κάποιας αδικίας προς τα εν ενεργεία στελέχη όπως αναφέρετε στις ανακοινώσεις σας.Αφού όσοι τεκνοποιούν μετά τα 28 τους ετη θα έχουν μειώσεις .Στόχος ήταν και είναι μόνο η περικοπή.

Επίσης αποδεικνύεται περίτρανα πως με τον υπάρχοντοντα τρόπο χορήγησης ΒΟΕΑ πάντα οι εν ενεργεία αναγκαστικά  θα συνεισφέρουν περισσότερα από τους εν αποστρατεία εφόσον δεν υπάρχει προσωπικός λογαριασμός..Δεν είναι παράδοξο .Μεγαλύτερη μισθοδοσία. Είναι ένας  φυσικός κύκλος που τον κάνουν σχεδόν όλοι.Αλλωστε ουδέποτε ζητήθηκε αυξηση εισφοράς απο του μερισματούχους για να μικρύνει  αυτή η αδικία.Γιατί άραγε; 

Οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτά τα δεδομένα.Ατομικός λογαριασμός η οποιαδήποτε άλλη ρυθμιση θέλουν  μελέτη,χρόνο, προσοχή αλλά σε κάθε περίπτωση εφαρμογή με μεγάλο μεταβατικό διάστημα για να αποφευκτούν αυτά που συμβαίνουν σήμερα.Δεν μπορείς να ζητάς από στελέχη που στα επόμενα 2,3,5 χρόνια τα παιδιά τους θα λάβουν το ΒΟΕΑ να αποδεχτούν μια μείωση χιλιάδων ευρώ που δεν στηρίζεται σε κάποιο σοβαρό βιώσιμο  μοντέλο .Αυξηση θα πρέπει να προβλέπουν τα μοντέλα για το μέλλον όχι μείωση.Σε κάθε μελέτη πρώτα απ όλα τίθεται ο στόχος. Αυτά δεν νομίζω πως χρειάζονται ειδικές γνώσεις . Επίσης θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε τέτοιες  απόψεις που θέλουν να σπείρουν την αντιπαράθεση στα στελέχη διαχωρίζοντας τους  .

Για όλους τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε την ακύρωση της ΚΥΑ και την επαναξιολόγηση του όλου ζητήματος λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω δεδομένα αλλά και τα οικονομικά  δεδομένα που θα προκύψουν ενδεχομένως  μετά την ψήφιση του νόμου του Υπουργείου Άμυνας.Τότε και μόνο τότε  θα πρέπει να εκπονηθεί μελέτη που θα έχει ως βασικό στόχο όχι την περικοπή του ΒΟΕΑ που χορηγείται σήμερα, αλλά την ενδεχόμενη αύξηση των μελλοντικών  διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση τα κεκτημένα,αλλά ικανοποιώντας παράλληλα  και αυτούς που κατέβαλαν μεγαλύτερες εισφορές για περισσότερα χρόνια..

Και κάποια ερωτήματα που θεωρούμε πρέπει να απαντηθούν από το ΔΣ του ΜΤΣ αλλά και της ΕΑΑΣ που εντέχνως το αποφεύγουν.

Προς το ΜΤΣ.
1.Γιατί δεν υπήρξε εισήγηση αύξησης εισφορών των μερισματούχων σταδιακά και με χρονοδιάγραμμα  αν υπήρξε πράγματι πρόβλημα  εδώ και χρόνια ; Μας απαντάτε όμως πως οι εισφορές των μερισματούχων είναι μικρές .Ποιός αλήθεια τις προτείνει και τις ορίζει ;Εμείς;  Σίγουρα όχι!
2.Ποιο είναι το  ετήσιο εξικονομούμενο όφελος από την ΚΥΑ ;
3.Ποιο ειναι το ακριβές  ετήσιο κόστος  της προωθούμενης αυξησης μεριδίων  ανωτάτων (Αιτιολογική έκθεση αναλυτικά με μερίδια  κατα κατηγορία και ποσά) στο επικείμενο νομοσχέδιο;Δεν γίνεται να μην σας ζητήθηκε υπολογισμός!
4.Ποιες ήταν οι ετήσιες απώλειες  του Ταμείου από την περικοπή της κράτησης των εν ενεργεία στελεχών για το 2023 και ποιές ήταν οι ενστάσεις και οι αντιπροτάσεις  σας πρός την πολιτική ηγεσία προκειμένου να καλυφθεί αυτό το ποσό; 
5.Ποιο είναι το ακριβές ποσό εισφορών του ΕΤΕΑΜ  που αποδόθηκε συνολικά στο ΜΤΣ τα προηγούμενα χρόνια   απο τους ΕΜΘ και  ποιός ο ανταποδοτικός τους χαρακτήρας;
6.Ποιες είναι ποσοτικά οι ετήσιες(2022) εισφορές που παρακρατούνται απο το ΕΛΟΑΣ κατα την απόδοση ΕΦΑΠΑΞ των Αξκών προέλευσης ΕΜΘ που σας ωθεί να μην εισηγήστε κατάργηση αλλά νομιμοποίηση τους ;

Απαντήσεις  του ΜΤΣ του τύπου Η μικρή αύξηση των μεριδίων στους Ανώτατους Αξιωματικούς, μετά την προσθήκη κλιμακίων που αντιστοιχούν στο βαθμό του Ταξχου, ήταν επιβεβλημένη για λόγους σχετικής διαβάθμισης από το βαθμό Σχη και άνω  κτλ δεν σας τιμούν καθολου και σε κάθε περίπτωση  θα προτιμούσαμε  να τις κάνετε σε προσωπικές σας υποθέσεις. Όταν αυτές αφορούν πόρους δικούς μας ,αρα ειναι άμεσα συνδεδεμένες  με την επιβίωση του ταμείου αλλά και τον οικονομικό προγραμματισμό  των οικογενειών μας ,κάθε απάντηση σας θα είναι σαφώς αιτιολογημένη και με λεπτομερή  ανάλυση κόστους . Και εμείς σας απαντούμε :Γιατί όχι σε όλους ;Γιατί όχι αύξηση στην τιμή μεριδίου; Δεν θεωρείται πως  είναι επιβεβλημένη; Έχετε άλλες προτεραιότητες;

Προς το ΔΣ της ΕΑΑΣ
Ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής πως δεν θα μπούμε για κανένα λόγο στις μεταξύ σας εκλογικές αντιπαλότητες.Μακριά από εμάς. Εντύπωση όμως προκαλεί το κάλεσμα σας.
Καλούμαστε  σε κινητοποιήσεις και Ξεσηκωμό κύριε Πρόεδρε; Γιατί ;Εσάς ως Δ.Σ μας λέτε πως επιάσαν στον υπνο εμείς θα τρέχουμε;Όχι  κύριε πρόεδρε εσείς θα κάνετε συγγροτημένα τις παραστάσεις και τις συναντήσεις που αναγκαιούν  (ακόμη και στα σκαλια του Μαξιμου αν χρειαστεί)  για να ακυρώσετε την ΚΥΑ ως οφείλετε.Και φυσικά όχι στις προσωπικές απόψεις από τον Πρόεδρο της ΕΑΑΣ.Εκπροσωπείται την ένωση αποστράτων στην χώρα.Οι απόψεις που φτάνουν σε εμάς θα πρέπει να είναι συλλογικές.Οι προσωπικές σας απόψεις ποιον εκφράζουν όταν είναι διαφορετικές του ΔΣ; Οχι στα ημιμετρα(μικρότερες μειώσεις) που προτείνετε ως λυσεις.Ειναι επικινδυνες. Κρατήστε τις για τον εαυτό σας.Κανένας δεν θα αποφασίσει άμεσα για εμάς χωρίς εμάς.Δεν θέλουμε προσωπικές  απόψεις.Συγκροτημένα θά πρέπει να προβείτε σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις που θα ακυρώσουν την εν λόγω ΚΥΑ και θα θέσουν την συζήτηση σε νέα βάση.. 

Επίσης δεν σας είδα  κύριοι της ΕΑΑΣ να σχολιάζετε καθόλου την προτεινόμενη αύξηση των μεριδίων των ανωτάτων που προτείνονται στο εν λόγω  νομοσχέδιο και η οποία υπάρχει και στην ανακοίνωση του ΜΤΣ .Σιγή ιχθύος.Έχετε άποψη ως ΕΑΑΣ;Γιατί δεν την ειδαμε; Μήπως γιατί δεν σας βολεύει; Για τις εισφορές χιλιάδων ευρώ των ΕΜΘ που παρακρατούνται από το ΕΛΟΑΣ ; Για την παράνομη παρακράτηση εισφορών ΕΤΕΑΜ  των ΕΜΘ απο το ΜΤΣ χωρίς συμψηφισμό τους;
Έχετε άποψη; Γιατί δεν την είδαμε;  Όλα αυτά δεν αφορούν εσοδα και εξοδα του ΜΤΣ;Δεν επηρεάζουν άμεσα άρα και σχετική έκδοση της ΚΥΑ; 

Και μια κουβέντα για την ανακοίνωση του Προέδρου της  ΕΑΑΣ περί ανάληψης ευθύνης.
Φράσεις όπως <αναλαμβάνω την ευθύνη >τι ακριβώς σημαίνουν  για εσάς ; Το ρητό άλλωστε ειναι γνωστό.«Ο Άρχων είναι υπεύθυνος για ότι πράττει αλλά και ότι παραλείπει να πράξει» Στην πολιτική γνωρίζουμε πως δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα. Στους Στρατιωτικούς όμως ; H οικονομική ζημία που υφίστανται από σήμερα  χιλιάδες συνάδελφοι είναι μεγάλη. Χορτάσαμε απο αερολογίες .  Αφήστε λοιπόν  τα μεγάλα λόγια και τις βαρύγδουπες δηλώσεις  και πιάστε αμέσως δουλειά.Αφήστε τα λόγια για τους πολιτικούς.

Θα κλείσω με μια φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ .Είμαι αισιόδοξος. Δεν φαίνεται να είναι χρήσιμο να είσαι κάτι άλλο. 

Με εκτίμηση 

Καρακωστίδης Γιώργος
Λγος ε.α