Μπόρις Τζόνσον: Ο Πούτιν με απείλησε ότι θα χτυπήσει την Βρετανία με πύραυλο



Ευθείες απειλές κατά της Βρετανίας από τον Πούτιν δέχτηκε ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος υποστήριξε μιλώντας στο BBC.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες ημέρες προτού διατάξει την εισβολή του στρατού του στην Ουκρανία, τον απείλησε λέγοντάς του πως «μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει».

Στο ντοκιμαντέρ αυτό τριών επεισοδίων, ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης των Τόρις αναφέρεται στη συνομιλία του με τον ρώσο πρόεδρο έπειτα από επίσκεψή του στο Κίεβο στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2022.

Ακόμη τότε ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνέχιζε να διαβεβαιώνει πως δεν είχε πρόθεση να διατάξει εισβολή στη γειτονική χώρα, παρά τη μαζική συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα.

Ο Τζόνσον λέει πως προειδοποίησε τον ρώσο πρόεδρο πως η Δύση θα επέβαλε βαριές κυρώσεις στη Ρωσία αν έπαιρνε τον δρόμο της ένοπλης σύρραξης.

«Μου είπε: ‘Μπόρις, λέτε ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο NATO σύντομα. Τι εννοείτε όταν λέτε “σύντομα”;’», αναφέρει ο Μπόρις Τζόνσον. «Λοιπόν, δεν θα ενταχθεί στο NATO στο εγγύς μέλλον, το γνωρίζετε πολύ καλά», προσθέτει πως του απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός, μέγας υποστηρικτής του Κιέβου.

«Κάποια στιγμή, φάνηκε να με απειλεί, είπε ‘Μπόρις, δεν θέλω να σας κάνω κακό, αλλά μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει’, ή κάτι τέτοιο», λέει ο Μπόρις Τζόνσον.

«Νομίζω ότι με δεδομένο τον πολύ ήρεμο τόνο του, την αποστασιοποίηση που έμοιαζε να έχει, απλά αντιδρούσε στην προσπάθειά μου να τον πείσω να διαπραγματευτεί», συμπληρώνει ο πρώην πρωθυπουργός, που εγκατέλειψε τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στις αρχές Σεπτεμβρίου, έπειτα από σειρά σκανδάλων.

Στο ντοκιμαντέρ εκφράζεται επίσης ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που δεν κρύβει πως ήταν έξαλλος με τη συμπεριφορά των ηγετών της Δύσης πριν από το ξέσπασμα του πολέμου: «Αν ξέρετε πως αύριο η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, γιατί δεν μου δίνετε κάτι με το οποίο να μπορώ να τη σταματήσω; Κι αν δεν μπορείτε, σταματήστε τη μόνοι σας», αφηγείται πως είχε πει.