«Αστακός» οι ειδικές επιχειρήσεις όπου κι αν αυτές βρίσκονται: Οι απειλές και το casus belli θωρακίζουν τους SOF



Μετά την βούλα του ΝΑΤΟ για το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών που χαρακτηρίστηκε στα τέλη του 2021 ως «combat ready», φαίνεται ότι οι SOF της χώρας συνεχίζουν πιστές στο «σιωπηρό» μονοπάτι των ειδικών επιχειρήσεων να δημιουργούν νέα δεδομένα που οδηγούν με ακρίβεια στην σταδιακή ενίσχυση του συνόλου των μονάδων όπου κι αν αυτές βρίσκονται.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Μάλιστα ύστερα από εκείνη την ιστορική αξιολόγηση για τις Ειδικές Δυνάμεις από τη Συμμαχία, η διαδικασία προετοιμασίας για το επόμενο βήμα μονάδας είναι και αυτή σε πλήρη εξέλιξη.

Αυτός είναι ένας εκ των βασικότερων λόγων που ο τρόπος εκπαίδευσης είτε στον ηπειρωτικό κορμό είτε στα νησιά και τις νησίδες του Αρχιπελάγους περιλαμβάνει ολοένα και περισσότερα συνδυασμένα σενάρια στα οποία λαμβάνουν μέρος μεγαλύτερος αριθμός προσωπικού και μέσων.

Και μπορεί η λεγόμενη «ελίτ» των ειδικών επιχειρήσεων (σ.σ. ΕΤΑ, Ζ’ ΜΑΚ, ΔΥΚ, κ.α. μονάδες) να ξεχωρίζει σε επίπεδο εξοπλισμού σε σχέση πάντα με άλλα τμήματα των SOF, αλλά αυτή η μεροληπτική διαχείριση δείχνει πως αλλάζει μέρα με τη μέρα.

Το γεγονός πως σχεδόν κάθε μέρα φτάνουν σε μονάδες ειδικών επιχειρήσεων νέα, υπερσύγχρονα υλικά (σ.σ. δεν κρίνουμε απαραίτητο να γνωστοποιηθούν ευρέος τι είδους υλικά είναι αυτά) που αφορούν είτε το σύνολο των ομάδων, είτε πρόκειται γι’ ατομικά υλικά, αποτελεί μια πολυπαραγοντική κατάσταση που μπορεί να ξεκίνησε από τις αναφορές στελεχών και των διοικητών μονάδων για ελλείψεις, μέχρι και στις αποφάσεις στην πυραμίδα της ηγεσίας πως οι SOF πρέπει να είναι ίδιοι και να μην λείπει τίποτα, ιδίως στα στελέχη εκείνα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Οι αποφάσεις αυτές αφορούν την αύξηση της μαχητικής ισχύος όταν οι γείτονές μας καθημερινά απειλούν ευθέως και μονίμως βάζουν στο στόχαστρό τους τα νησιά και τις νησίδες στο Αν. Αιγαίο, σημεία δηλαδή στα οποία ζουν, εργάζονται και εκπαιδεύονται στις αμφίβιες επιχειρήσεις στελέχη των ειδικών δυνάμεων που είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα ν’ αντιδράσουν πρώτα στην περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου.

Δεν έχει περάσει καιρός που η Άγκυρα παραδέχτηκε δημόσια την επίσημη κατασκοπεία της μέσω των πτήσεων των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και των εικόνων που δημοσιεύθηκαν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος, που από τη μια πλευρά «βάπτιζε» ως πρόκληση τη νόμιμη άμυνα και την ενίσχυση με θωρακισμένα Μ-1117 κι από την άλλη πλευρά η ίδια επεκτείνει το casus belli νότια και δυτικά της Κρήτης. Και την ίδια ώρα το ρεφρέν του Ταγίπ Ερντογάν «θα ρθουμε μια νύχτα» έχει υιοθετηθεί από αξιωματούχους της Τουρκίας όταν μιλούν για την Ελλάδα.

Παράλληλα οι κοινές εκπαιδεύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με τμήματα ειδικών επιχειρήσεων, με την «αφρόκρεμα» των Special Operation Forces της Συμμαχίας κι όχι μόνο, φανέρωσε προβλήματα εξοπλισμού που χρόνιζαν και που έπρεπε να ληφθούν άμεσες αποφάσεις.

Ήδη ο πήχης για την Ελλάδα έχει ανέβει αρκετά ψηλά στον τομέα των ειδικών επιχειρήσεων, με τμήματα να μη μένουν μόνο εντός των τειχών και να εκπαιδεύονται πλέον ή να βρίσκονται σε αποστολές στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικό είναι και το ενδιαφέρον που έχουν δείξει για την εξέλιξη στις ειδικές επιχειρήσεις της Ελλάδας, οι Αμερικανοί οι οποίοι καιρό πριν έστειλαν επί Ελληνικού εδάφους τμήματα «καθηγητών», με στόχο να αυξηθεί το επίπεδο συνεργασίας, κοινής αντίληψης, νέα τεχνογνωσία στην σχεδίαση και την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων.