Πολεμικό Ναυτικό: Ο επιβλητικός αποχαιρετισμός του Charles De Gaulle στη φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» – Αθήνα και Παρίσι σε ατσάλινη συμμαχίαΜε μια σειρά από εντυπωσιακές φωτογραφίες που δείχνουν την Ελληνική φρεγάτα ‘’ΑΔΡΙΑΣ’’ δίπλα στο Γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle και στην αρμάδα που το συνοδεύει το French Carrier Strike Group αποχαιρέτησε το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έπειτα από σχεδόν ενάμιση μήνα κοινής εκπαιδευτικής δράσης.

Charles De Gaulle: Το θερμό αποχαιρετιστήριο μήνυμα
‘’Ο Έλληνας σύμμαχος μας, η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ αποχωρεί από την επιχείρηση Antares. Το FCSG βασίστηκε στην πολύτιμη υποστήριξη της για τη συνοδεία του πλοίου ανεφοδιασμού αλλά και για την άριστη γνώση της θαλάσσιας περιοχής στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο’’ ανέφεραν χαρακτηριστικά οι Γάλλοι στο θερμό αποχαιρετιστήριο μήνυμα που ανέβασαν στους λογαριασμούς της αρμάδας απευθυνόμενοι στο πλήρωμα της φρεγάτας του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Ήταν μια ακόμα πολυήμερη αποστολή Μονάδας του Στόλου εντός του 2022 και μάλιστα σε συνεργασία με το Γαλλικό πανίσχυρο αεροπλανοφόρο αλλά και τα υπόλοιπα Συμμαχικά πλοία τα οποία σχηματίζουν το Carrier Strike Group του Charles De Gaulle. H Ελληνική φρεγάτα εντάχθηκε στη δύναμη της ομάδας συνοδείας Task Force( TF-473) του αεροπλανοφόρου στις 14 Νοεμβρίου και από εκείνη την ημέρα πλέει συνεχώς κοντά στο CDG με κύριο καθήκον του τη συνοδεία του βασικού πλοίου υποστήριξης της αρμάδας. Και ενώ η αποστολή του είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 18 Δεκεμβρίου η παρουσία της Ελληνικής φρεγάτας στην ομάδα συνοδείας παρατάθηκε για περίπου μια εβδομάδα μέχρι το Charles De Gaulle να εγκαταλείψει τη Μεσόγειο θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ και να συνεχίσει την επιχείρηση Antares στην Ερυθρά θάλασσα έως και τον Ινδικό Ωκεανό.

Antares και «Γεράκια»
Για ενάμιση μήνα όχι μόνο η φρεγάτα ‘’ΑΔΡΙΑΣ’’ αλλά και μια σειρά από άλλες Μονάδες επιφανείας του Στόλου αλλά και υποβρύχια συμμετείχαν σε κοινά εκπαιδευτικά σενάρια με την Συμμαχική αρμάδα ειδικά όσο έπλεε από το Ιόνιο και Νότια της Κρήτης έως Ανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου. Ενώ ταυτόχρονα μαχητικά Rafale του Marine Nationale είχαν απονηωθεί από το Charles De Gaulle για να συνεκπαιδευτούν με όλες σχεδόν τις Πολεμικές Μοίρες της HAF μεταξύ των οποίων και την 332 Μοίρα ‘’Γεράκι’’ που διαθέτει πλέον Γαλλικές ‘’ριπές ανέμου’’ στο οπλοστάσιο της.

Όμως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά εντός του 2022 που η φρεγάτα ‘’ΑΔΡΙΑΣ’’ συμμετείχε σε αποστολή του Γαλλικού αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο. Στις αρχές Φεβρουαρίου είχε ενσωματωθεί στην αρμάδα του Charles De Gaulle στο πλαίσιο της αποστολής Clemenceau 22. To Carrier Strike Group έπλεε στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο έως και τον Απρίλιο. Και τότε πλην του ‘’ΑΔΡΙΑ’’ σημαντικός αριθμός από πλοία του Στόλου αλλά και μεγάλος αριθμός μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικά σενάρια με την αρμάδα του CDG αλλά και τα Rafale που μεταφέρει.

Όμως η φρεγάτα ‘’ΑΔΡΙΑΣ’’ δεν ήταν το μοναδικό πλοίο του Στόλου που συμμετείχε εντός του 2022 σε Συμμαχικές αποστολές μεγάλης διάρκειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η φρεγάτα ‘’ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ’’ η οποία τη χρονιά που ολοκληρώνεται έπλεε για συνολικά 218 ημέρες στη Μεσόγειο κυρίως σε διεθνείς αποστολές. Με κυριότερη την επιχείρηση ‘’ΙRINI’’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποστολή από την Κρήτη και τη Σικελία έως τις Αφρικανικές ακτές και στόχο τον έλεγχο για το λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη. Ο κυβερνήτης της φρεγάτας Αντιπλοίαρχος Νάσος Οικονομίδης τιμήθηκε μάλιστα από τη Στρατιωτική ηγεσία και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ εκπροσωπώντας το σύνολο του πληρώματος στη γιορτή του Πολεμικού Ναυτικού στις 6 Δεκεμβρίου.