Απροσπέλαστος ο ελληνικός ουρανός: Πώς τα αναβαθμισμένα F-16 Viper δίνουν πλεονέκτημα στην Πολεμική Αεροπορία – Μια… γενιά πίσω η ΤουρκίαTα F16 Viper θα προσδώσουν μεγάλο πλεονέκτημα από αέρος στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, αφού δεν θα διαθέτει μόνο τα πιο εξελιγμένα F-16 παγκοσμίως αλλά σχεδιάζεται η αναβάθμισή τους και με νέα όπλα, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα, που θα δώσουν ακόμα ένα πλεονέκτημα στα ελληνικά «φτερά».

Το F-16V ή Viper είναι η τελευταία παραλλαγή του F-16 Fighting Falcon τέταρτης γενιάς, πολλαπλών ρόλων, ένα μαχητικό αεροσκάφος που κατασκευάζεται από τη Lockheed Martin.

Το Viper ενσωματώνει προηγμένες δυνατότητες ως μέρος ενός πακέτου αναβάθμισης για καλύτερη διαλειτουργικότητα με μαχητικά πέμπτης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των F-35 και F-22.

Το μαχητικό αεροσκάφος μπορεί να αναπτυχθεί για την καταστολή αποστολών αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού (SEAD), μάχες αέρος-εδάφους, αέρος-αέρος καθώς και αποστολές βαθιάς αναχαίτισης και θαλάσσιας απαγόρευσης.

Το αεροσκάφος διαθέτει ικανότητα αλλαγής ρόλων αερομεταφερόμενης αποστολής. Μία από τις δυνατότητές του είναι η ανίχνευση και η παρακολούθηση κρίσιμων στόχων, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Μάλιστα το κόστος για τη λειτουργικότητα αυτών των πολεμικών μηχανών μειώνεται σημαντικά.

Πολεμική Αεροπορία – F16 Viper: Cockpit και αεροηλεκτρονικά
Το προηγμένο γυάλινο πιλοτήριο του F-16V ενσωματώνει έναν αναβαθμισμένο υπολογιστή αποστολής και υπερσύγχρονο αεροηλεκτρονικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων έγχρωμων οθονών πολλαπλών λειτουργιών, μεγάλης κεντρικής οθόνης βάθρου υψηλής ανάλυσης (CPD), σύστημα υποδείξεων με κράνος και υψηλό – δίαυλο δεδομένων όγκου, υψηλής ταχύτητας.

Το CPD ενισχύει την επίγνωση της κατάστασης του πληρώματος υποστηρίζοντας την επεξεργασία και την απεικόνιση δεδομένων ασφάλειας πτήσης σε πραγματικό χρόνο. Το F-16 Viper είναι επίσης εξοπλισμένο με μια αναβαθμισμένη, προγραμματιζόμενη γεννήτρια οθονών, μια σύνδεση δεδομένων θεάτρου Link-16, αναγνώριση φίλου ή εχθρού (IFF) και ραδιοεπικοινωνίες HF/UHF/VHF.

Ο ενιαίος, υψηλής απόδοσης, αρθρωτός υπολογιστής αποστολής (MMC) στο F-16V είναι μια αντικατάσταση των τριών αρχικών υπολογιστών.

Παρέχει υψηλότερη υπολογιστική ισχύ στα αεροηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα, ενώ προσφέρει βελτιωμένη επίγνωση της κατάστασης, επιδόσεις αέρος-αέρος χτυπημάτων, ακριβή στόχευση και δυνατότητες πληροφόρησης.

Η αρχιτεκτονική που βασίζεται σε gigabit ethernet επιτρέπει τον έλεγχο των οθονών ηλεκτρονικού πολέμου και των συστημάτων ηλεκτρονικών συστημάτων του αεροσκάφους.

Το προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος είναι επίσης εξοπλισμένο με πλοήγηση GPS ακριβείας και αυτοματοποιημένο σύστημα αποφυγής σύγκρουσης εδάφους (AGCAS), το οποίο παρέχει στον πιλότο ειδοποιήσεις για επικείμενη σύγκρουση με το έδαφος και ελέγχει το αεροσκάφος για την αποφυγή σύγκρουσης σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του πιλότου σε οπτικές ενδείξεις.

Οπλικά συστήματα F16 Viper

Ένα F-16V μπορεί να οπλιστεί με μια σειρά από πυραύλους αέρος-αέρος (AAMs), συμπεριλαμβανομένων των AIM-9 Sidewinder, Magic II και ASRAAM AAM μικρού βεληνεκούς, καθώς και AIM-7, Sky Flash και AIM-120 μεσαίου βεληνεκούς AAM.

Διατίθενται επίσης υπέρυθρες AAM υψηλής όρασης, όπως AIM-9X, Python IV, AIM-132 ASRAAM και IRIS-T.

Το αεροσκάφος υποστηρίζει την ενσωμάτωση αντιπλοίων πυραύλων AGM-119/AGM-84/AGM-65G και τακτικών πυραύλων αέρος-εδάφους AGM-65 Maverick, καθώς και βομβών κατευθυνόμενων με λέιζερ Paveway, βομβών GBU-15 και ανέμου διορθωμένα όπλα διανομής πυρομαχικών.

Στόχευση και αντίμετρα του μαχητικού Viper

Το ραντάρ AESA του F-16V επιτρέπει τη στόχευση παντός καιρού και προσφέρει ανίχνευση και απεικόνιση υψηλής ανάλυσης επίγειων στόχων. Το ραντάρ συστοιχίας φάσεων επιτρέπει την ταυτόχρονη εφαρμογή τρόπων λειτουργίας αέρα-αέρα και αέρα-επιφάνειας.

Το εποχούμενο Sniper advanced targeting pod (ATP) δίνει υψηλή ικανότητα στόχευσης αέρος-επιφανείας και αέρος-αέρος στο F-16 Viper. Υποστηρίζει την εκκίνηση όλων των ειδών που καθοδηγούνται με λέιζερ και καθοδηγούνται με GPS.

Πολεμική Αεροπορία – F16 Viper: Στη βάση του το πέμπτο μαχητικό – Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία
Με τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και την αναβάθμιση των F-16 αλλά και τη μοίρα F-35 αργότερα, οι Ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται όσο ποτέ. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα, από την Τανάγρα, κατά την τελετή εγκαινίων του νέου τεχνικού κέντρου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Έκανε αναφορά στους «δίδυμους πυλώνες που στηρίζουν τη σημερινή Ελλάδα» αναφέροντας: «Από τη μια τον πατριωτισμό της ευθύνης που θέλει την Ελλάδα πάντα ισχυρή δύναμη αποτροπής αλλά και προώθησης της ειρήνης. Και δίπλα του, την αναπτυξιακή τροχιά, που επιστρέφει ως δίκαιο μέρισμα στον πολίτη».

«Στο πεδίο των ανοιχτών απειλών απαντάμε με αποφασιστική ετοιμότητα στην όποια μεγαλόστομη επιθετικότητα» επισήμανε και συνέχισε: «Όσοι διαλαλούν ότι ίσως έρθουν μια νύχτα ξαφνικά να ξέρουν ότι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα».