Αλλάζουν οι ισορροπίες ισχύος: H Ρωσία πούλησε Su-35 και αμυντικά συστήματα στο ΙράνΗ Τεχεράνη έχει μέχρι στιγμής προμηθεύσει τα ρωσικά στρατεύματα με περίπου 1.700 επιθετικά drones και σχεδιάζει να προμηθεύσει άλλα 300 στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης.

Το Ιράν θα παραλάβει σημαντικό αριθμό ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35 μέχρι τον Μάρτιο του 2023, στο πλαίσιο μιας μεγάλης στρατιωτικής παραγγελίας που περιλαμβάνει επίσης αμυντικά συστήματα, πυραύλους και ελικόπτερα, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο συνέντευξη ενός ιρανού αξιωματούχου, όπως μετέδωσε το Bloomberg τη Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023.

Ο Shahriar Heidari, ο οποίος είναι μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική, δεν διευκρίνισε τον αριθμό των αεροσκαφών που παραγγέλθηκαν. Τα περισσότερα από αυτά τα όπλα θα εισέλθουν στη χώρα σύντομα.

Για παράδειγμα, τα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi 35 θα φθάσουν στο Ιράν στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε ο Heidari, αναφερόμενος στο έτος του περσικού ημερολογίου που αρχίζει στις 21 Μαρτίου.
Το Ιράν έχει αναπτύξει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και έχει προμηθεύσει τη Μόσχα με στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τον πόλεμό της, προκαλώντας αυστηρότερες κυρώσεις και έντονη καταδίκη από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα σχόλια του Heidari έρχονται επίσης καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία αντιμετωπίζει αυξανόμενη διεθνή πίεση για τη θανατηφόρα καταστολή των αντικυβερνητικών ταραχών και τη χρήση εκτελέσεων κατά των διαδηλωτών.

Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών

Το Δεκέμβριο αποκαλύφθηκε έκθεση που επικαλείται αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών σύμφωνα με την οποία η Ρωσία ετοιμάζεται να παράσχει στο Ιράν μαχητικά αεροσκάφη Su-35 Sukhoi στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με έκθεση του Σαββάτου .
Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει έως και 24 αεροσκάδη που προορίζονταν αρχικά για την Αίγυπτο, σε μια συμφωνία που οι Ηνωμένες Πολιτείες ματαίωσαν.
Αυτό έκανε τη Μόσχα να αναζητήσει έναν νέο πιθανό αγοραστή, τον οποίο βρήκε σύμφωνα με πληροφορίες στην Τεχεράνη.

Εκπαίδευση των πιλότων

Την ίδια ώρα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον Σεπτέμβριο ότι η Τεχεράνη εξέταζε να προχωρήσει σε μια τέτοια αγορά
Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι Ιρανοί πιλότοι χρησιμοποιούσαν ήδη τα αεροσκάφη για εκπαίδευση, ανέφερε η έκθεση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Ουάσιγκτον έχει επισημάνει τη διευρυμένη αμυντική σχέση μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας που περιλαμβάνει την αμοιβαία προμληθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, ειδικά από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

bankingnews.gr