Εντός των επόμενων εβδομάδων τα δέκα Rafale γίνονται δώδεκα



Tο ηχηρό παρόν των Ελληνικών Rafale στη μεγάλη αεροπορική-με έντονα στοιχεία- διακλαδικότητας άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» στα τέλη Απριλίου επισφραγίζει την απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα των «ριπών» και καταδεικνύει την σκληρή ποιοτική δουλειά που γίνεται εδώ και ένα χρόνο από την 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» τόσο στο έδαφος όσο και σε ολόκληρο το FIR Αθηνών. 

Για πρώτη φορά τα «game changer» Γαλλικά μαχητικά θα συμμετέχουν σε μια μεγάλη πολυεθνική άσκηση πολύ υψηλού επιπέδου, το κορυφαίο αεροπορικό εκπαιδευτικό event που διοργανώνει η Πολεμική Αεροπορία με επίκεντρο την Ανδραβίδα και την 117 Πτέρυγα Μάχης. Το γεγονός και μόνο ότι μέσα σε ένα χρόνο ιπτάμενοι και τεχνικοί των Rafale κατάφεραν να εκπαιδευτούν με ρυθμούς που τους επιτρέπουν να λαμβάνουν μέρος σε ασκήσεις όπως ο ‘’ΗΝΙΟΧΟΣ’’ όπου τα σενάρια χαρακτηρίζονται υψηλής δυσκολίας αποτελεί την κορυφαία απόδειξη ότι οι ‘’ριπές’’ είναι πλέον ετοιμοπόλεμες και ικανές να αναλάβουν κάθε αποστολή.

Εντός των επόμενων εβδομάδων τα δέκα Rafale γίνονται δώδεκα καθώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Πολεμικής Αεροπορίας στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα αναμένεται να προσγειωθούν δύο ακόμη πανίσχυρα καινούργια «δελταπτέρυγα». Συγκεκριμένα στις 31 Ιανουαρίου και στις 12 Φεβρουαρίου εκτός απροόπτου φτάνουν από τη Γαλλία δύο ακόμη Γαλλικά μαχητικά συμπληρώνοντας ήδη τη μισή Μοίρα αν και έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από τη μέρα που στην «φωλιά» των Rafale προσγειώθηκαν οι έξι πρώτες «ριπές». 

Ήταν 19 Ιανουαρίου όταν τα μαχητικά πάτησαν διάδρομο σε μια μέρα ορόσημο για τα Ελληνικά «φτερά». Με πολύ μεγάλη διαφορά πρόκειται για το ταχύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της HAF. Ήταν η απαρχή μιας νέας πραγματικότητας  στον αεροπορικό συσχετισμό δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας και ταυτόχρονα η μέρα από την οποία η γείτονες άρχισαν να συνειδητοποιούν-έπειτα από τις αρχικές ειρωνίες- ότι το «πάνω χέρι» περνά για τα καλά στα «μπλε φτερά» όπως άλλωστε παραδέχτηκε πρόσφατα και ο πρώην Αρχηγός της Τουρκικής αεροπορίας Αμπιντίν Ουνάλ.

Μέσα σε αυτό το χρόνο ιπτάμενοι και τεχνικοί εκπαιδεύτηκαν με το «After Burner» συνεχώς ανοιχτό. Και μέσα σε λίγους μήνες κατάφεραν να περάσουν την πρώτη απαιτητική αξιολόγηση η οποία έκρινε τη Μοίρα ως επιχειρησιακή. Τα Rafale πλέον πετούν με τα πανίσχυρα αντιαεροπορικά τους όπλα κάτω από τα «Δ» φτερά τους τα οποία δεν είναι άλλα από τους φονικούς Meteor και τους απόλυτα αξιόπιστος Mica. Ενώ ήδη στις πρώτες φιλικές μάχες με τα F-16 έχουν δείξει τα «δόντια» τους. Στις air to air αναμετρήσεις κυριαρχούν επιβεβαιώνοντας πλήρως γιατί από την πρώτη στιγμή χαρακτηρίστηκαν ως «game changer» μαχητικά. Προσομοιάζοντας φυσικά τι θα συμβεί σε περίπτωση που κληθούν να αντιμετωπίσουν τα Τουρκικά F-16.

Ταυτόχρονα όμως με την σκληρή εκπαίδευση σε αέρα και έδαφος η 332 Μοίρα «Γεράκι» ενισχύεται συνεχώς και σε έμψυχο δυναμικό. Τόσο με ιπτάμενους οι οποίοι ήδη υπερβαίνουν κατά πολύ των αριθμό των μαχητικών που έχουν αποκτηθεί όσο και σε τεχνικούς που αποτελούν την «ψυχή» της Μοίρας ώστε τα Rafale να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα και ετοιμοπόλεμα.