Μεγάλη ρωσική επίθεση εντός 10ημέρου περιμένει το Κίεβο



Οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για μια επικείμενη μεγάλης κλίμακας επίθεση από τα ρωσικά στρατεύματα, καθώς το Κρεμλίνο προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία στον πόλεμο και να καταλάβει την υπόλοιπη περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, επισημαίνουν οι Financial Times.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν πολλαπλασιάσει τις προειδοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες για μια επερχόμενη ρωσική επίθεση, αν και με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα. Ο Oleksiy Reznikov, υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του αναμένει από τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής να εξαπολύσουν νέα επίθεση στο Ντονμπάς και στις νότιες περιοχές όπου αυτή τη στιγμή κατέχει σχεδόν το 20% της ουκρανικής επικράτειας, αργότερα αυτόν τον μήνα.

Η επίθεση αναμένεται να γίνει περίπου ένα χρόνο αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την πλήρη εισβολή του στις 24 Φεβρουαρίου και πριν φτάσουν στα μέτωπα τα σύγχρονα δυτικά τανκς και άλλα όπλα. «Φυσικά, περιμένουμε πιθανές επιθέσεις από τους Ρώσους... τους αρέσει ο συμβολισμός», είπε ο Reznikov κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο.

Πρόσθεσε ότι ενώ τα σύγχρονα τανκς και ο άλλος σύγχρονος εξοπλισμός δεν θα έχουν φτάσει μέχρι τότε, η χώρα είχε «συσσωρεύσει πόρους και εφεδρείες που μπορούμε να αναπτύξουμε και να τους απωθήσουμε».

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει μέχρι στιγμής αυτόν τον χειμώνα μόνο μικρά εδαφικά κέρδη γύρω από το Μπαχμούτ, στην επαρχία Ντονέτσκ, και κοντά στην Kρεμίνα στο Λουγκάνσκ. Αλλά μια επίθεση τώρα θα τους επέτρεπε να χτυπήσουν πριν την άφιξη των δυτικών αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού.


Ένας σύμβουλος του ουκρανικού στρατού είπε στους Financial Times ότι το Κίεβο είχε λάβει «πολύ ισχυρές πληροφορίες για πρόθεση» από τη Ρωσία για να εξαπολύσει την επίθεση, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εντός 10 ημερών.

Ο Andriy Chernyak, αξιωματούχος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, δήλωσε στο Kyiv Post την Τετάρτη ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις του να καταλάβουν όλο το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ μέχρι τον Μάρτιο.

Παρόμοιες προβλέψεις για μια ρωσική επίθεση έγιναν κατά τον ετήσιο εορτασμό της νίκης της Ρωσίας επί της Ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μαΐου πέρυσι, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παρατήρησαν σημαντική συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας.

Μεγάλο μέρος των μαχών τις τελευταίες εβδομάδες ήταν γύρω από το Μπαχμούτ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να δίνουν μια τελευταία μάχη για να αποτρέψουν την κατάληψη της πόλης από τη Ρωσία.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι πιθανό σημείο για μια νέα ρωσική επίθεση είναι στα δυτικά της επαρχίας Λουγκάνσκ κοντά στην Κρεμίνα και το Λίμαν, μια πόλη που ανακαταλήφθηκε από τα ουκρανικά στρατεύματα στην αντεπίθεση του περασμένου φθινοπώρου. Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις εκεί εδώ και εβδομάδες, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους και δυτικούς αναλυτές. Ωστόσο, η Μόσχα αναπτύσσει επίσης τα στρατεύματά της στα νότια της επαρχίας Ντονέτσκ, με πρόσθετες δυνάμεις να αναπτύσσονται σε χωριά γύρω από την κατεχόμενη Μαριούπολη, σύμφωνα με έναν εξόριστο τοπικό αξιωματούχο.

«Αν είναι έξυπνοι, θα συγκεντρώσουν όλες τους τις δυνάμεις σε ένα μικρό μέρος», είπε ο στρατιωτικός σύμβουλος.