Παρελήφθησαν 4 Marder – Αναμένονται 400 επιπλέον M1117



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 27 Ιανουαρίου κατέφθασαν στην Ελλάδα τα 4 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder 1A3 που είχαν αναχωρήσει από την Γερμανία στις 23 του μηνός, όπως είχε γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ανεβάζοντας τον αριθμό των παραληφθέντων σε 18. Δύο ακόμη ΤΟΜΑ, αναμένεται να αφιχθούν σε μερικές ημέρες στο 645 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού.

Στο μεταξύ, σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς έχει ενταχθεί σε υπηρεσία το Τεθωρακισμένο Τροχοφόρο Όχημα Αναγνώρισης M1117, που παραχωρείται από τα αμερικανικά αποθέματα. Στις 27 Ιανουαρίου, μιλώντας στην Βουλή, ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται η παράδοση άλλων 400 οχημάτων του τύπου.

Μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί 444 οχήματα M1117 και έχουν διανεμηθεί στις μονάδες. Σε ορισμένες μάλιστα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια προφανής χρησιμότητα του οχήματος βάσει των αποστολών των μονάδων και απλώς “πιάνουν χώρο” στις υποδομές. Πέρα από την εκπαίδευση ενός ικανού πυρήνα προσωπικού για την συντήρηση του οχήματος και την εκπαίδευση προσωπικού μονάδων στην οδήγηση, δεν υπάρχει ακόμη εξασφαλισμένο σύστημα τεχνικής υποστηρίξεως.

Σε πρακτικό επίπεδο, τα M1117 που έχουν προωθηθεί στις μονάδες χρησιμοποιούνται περιορισμένα ως επί τω πλείστον, λόγω της εμφανίσεως συχνών βλαβών, που καθιστούν τα οχήματα όχι ακόμη αξιόπιστα για φυσιολογική ένταξη στο πρόγραμμα ασκήσεων. Επιπλέον, η εξοικείωση με τα χαρακτηριστικά του οχήματος ως προς την συμπεριφορά κατά την οδήγηση επί ομαλού και ανωμάλου εδάφους, δεν είναι ακόμη μεγάλη, καθιστώντας φυσιολογική την επιφυλακτική αντιμετώπιση από πλευράς προσωπικού.

Ήδη έχουν εμφανιστεί δείγματα πρωτοβουλίας μονάδων που έχουν προβεί σε περιορισμένης φύσεως και χαμηλού κόστους τροποποιήσεις επί του οχήματος, με σκοπό την βελτίωση της αποδόσεώς τους στις αποστολές Αναγνωρίσεως. Στην διάρκεια της ασκήσεως ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22, που πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο από την 95 ΑΔΤΕ, παρουσιάσθηκε M1117 στο οποίο είχε εγκατασταθεί κάμερα παρακολούθησης εξωτερικού χώρου με κατευθυνόμενη κεραία υψηλής απολαβής μεγάλων αποστάσεων για έλεγχο οργανικού (πιθανώς) drone, όλα μοντέλα πολιτικού τύπου αγορασμένα από το εμπόριο. 

M1117 με κάμερα παρακολούθησης και κατευθυνόμενη κεραία υψηλής απολαβής για έλεγχο οργανικού drone, κατά την άσκηση ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22 από την 95 ΑΔΤΕ. (Φωτογραφία Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης @ 2022)

Η πλέον κανονική χρησιμοποίηση των M1117 γίνεται σε μονάδες στην παραμεθόριο του Έβρου, όπου χρησιμοποιούνται σε καθημερινές αποστολές επιτηρήσεως επί ομαλών δρομολογίων και χωρίς ιδιαιτέρως απαιτητική οδήγηση. Στις περιπτώσεις αυτές, έχει εγκατασταθεί στα οχήματα οπλισμός εξωτερικού πολυβόλου MG3 των 7,62 mm και στον πύργο Μ85 των 12,7 mm, αν και σε άλλες μονάδες αρκετά οχήματα περιορίζονται μόνο στο πρώτο ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει δυνατότητα εγκαταστάσεως ούτε αυτού. Επίσης, δεν υπάρχουν πολυβόλα βομβίδων των 40 mm πλην ενός πολύ μικρού αριθμού Mk19 Mod3 που εξασφαλίστηκε από τις Ειδικές Δυνάμεις. Για την διευθέτηση της κατάστασης, αναμένεται η ανταπόκριση από αμερικανικής πλευράς στο σχετικό αίτημα που έχει υποβληθεί.

Το κύριο ζήτημα που υφίσταται, σχετίζεται με την έλλειψη ανταλλακτικών αλλά ακόμη και βιβλιογραφίας για τα M1117, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη ή να εμποδίζεται η αποκατάσταση των συχνών βλαβών. Προς συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος, στις 1 Οκτωβρίου 2021 και στις 22 Ιανουαρίου 2022 εστάλησαν από την ΓΔΑΕΕ προς το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, αιτήματα τροποποιήσεως της LOA-GR-B-IAO, για την προμήθεια ανταλλακτικών, οπλισμού, βιβλιογραφίας και εκπαίδευσης. Απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες και στο μεταξύ έχει τεθεί θέμα προμήθειας ανταλλακτικών μέσω της συμβάσεως LOA-B-FGY και Απλοποιημένων Μη Τυπικών Διαδικασιών Προμήθειας (SNAP Cases).

Συνοπτικώς, η ένταξη σε υπηρεσία των M1117 βρίσκεται ακόμη σε πρώιμη φάση, εν αναμονή αποκαταστάσεως συστήματος υποστηρίξεως και πλήρους εξοπλισμού τους με τα προβλεπόμενα όπλα και άλλες συσκευές.