Πασχαλινό μποναμά ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ σε συνταξιούχους



Στήριξη όσων δεν έλαβαν τις αυξήσεις 7,75% της προσωπικής διαφοράς

Βασίλης Αγγελόπουλος • v.aggelopoulos@naftemporiki.gr

Έκτακτη ενίσχυση ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο για τη στήριξη των χιλιάδων συνταξιούχων που δεν έλαβαν τις αυξήσεις κατά 7,75% που δόθηκαν στις κύριες συντάξεις, λόγω προσωπικής διαφοράς.

Πρόκειται για ένα βοήθημα που αναμένεται να προκύψει από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Θα απευθύνεται στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και θα καταβληθεί έως το Πάσχα. Το ύψος του θα κυμαίνεται από 250 έως 300 ευρώ και θα στοχεύει ειδικά σε όσους δεν καρπώθηκαν τις αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Τα πλέον ξεκάθαρα στοιχεία θα τα έχει στη διάθεσή του ο ΕΦΚΑ στο τέλος Φεβρουαρίου, όταν θα έχουν καταβληθεί και τα όποια αναδρομικά για τον μήνα Ιανουάριο. Όμως ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν στη διάθεσή τους τις βασικές κατηγορίες των συνταξιούχων, όπως έχουν πια διαμορφωθεί. Αυτές είναι οι εξής:

α) 155.000 συνταξιούχοι που τον περασμένο Δεκέμβριο δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση στο εισόδημά τους (κατάργηση φορολογικής κράτησης εισφοράς αλληλεγγύης, έκτακτη οικονομική ενίσχυση Χριστουγέννων, βελτίωση ποσοστών αναπλήρωσης) και έναν μήνα μετά διαπίστωσαν ότι δεν έλαβαν ούτε την αύξηση του 7,75%. Πρόκειται για τους πλέον αδικημένους συνταξιούχους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα είχαν υψηλή προσωπική διαφορά και έτσι διαπίστωσαν μόνο λογιστική μείωσή της, αλλά δεν καρπώθηκαν το παραμικρό από τις αυξήσεις που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας δεν κατάφεραν να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά τους και έτσι κινδυνεύουν να μην καρπωθούν και στο μέλλον ανάλογες αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τους.

β) 500.000 συνταξιούχοι που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά ωφελήθηκαν από την κατάργηση του φόρου στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Οι περισσότεροι από αυτούς έλαβαν αυξήσεις που δεν ξεπέρασαν τα 5-10 ευρώ, δηλαδή ήταν πολύ μικρές. Πρόκειται για συνταξιούχους με αποδοχές πάνω από 1.200 ευρώ τον μήνα, καθώς η συγκεκριμένη φορολογική επιβάρυνση αφορούσε ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

γ) 260.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν πήραν αύξηση από το 7,75% λόγω προσωπικής διαφοράς αλλά πήραν τα 250 ευρώ των Χριστουγέννων. Είναι χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις (κύριες και επικουρικές) που συνολικά δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ. Επίσης, θεωρούνται από τις πλέον αδικημένες κατηγορίες συνταξιούχων, αφού λόγω ακρίβειας επιβαρύνονται ιδιαίτερα σε μηνιαία βάση για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Όμως, παρά τη μείωση της προσωπικής τους διαφοράς, αυτή δεν μηδενίστηκε και έτσι επίσης υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο σε νεότερη αύξηση οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας πάλι να βρεθούν χωρίς ουσιαστικό όφελος.

δ) 320.000 είναι οι συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση, η οποία όμως ήταν πολύ χαμηλή (στα επίπεδα των 10-20 ευρώ). Μπορεί να μηδενίστηκε η προσωπική διαφορά τους, αλλά το τίμημα ήταν να περιοριστεί δραματικά το τελικό ποσό της αύξησης. Σε αυτή την κατηγορία δεν συγκαταλέγονται μόνο οι συνταξιούχοι που κατάφεραν να διώξουν το βάρος της προσωπικής διαφοράς και να πάρουν το υπερβαίνον ποσό, ως αύξηση. 

Βρίσκονται και όσοι συνταξιούχοι (περίπου 50.000) δεν είχαν καθόλου προσωπική διαφορά αλλά εξαιτίας της αύξησης επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα από την αυξημένη φορολόγηση και κυρίως από την εισφορά αλληλεγγύης. Υπενθυμίζεται ότι για ποσά 1.400 – 1.700 ευρώ η εισφορά είναι 3%, διπλασιάζεται στο 6% για ποσά από 1.700 έως 2.000 ευρώ και φτάνει στο 7% για ποσά από 2.000 ευρώ και άνω. Έτσι, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις συνταξιούχων που η αύξηση προκάλεσε την αλλαγή στο κλιμάκιο της εισφοράς αλληλεγγύης. Συνδυαστικά με την αυξημένη φορολόγηση, οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας κατέληξαν να λάβουν περίπου το 1/3 από την αύξηση που τους αναλογούσε…