Τι επιθεωρούν οι Γάλλοι υπουργοί Άμυνας στην Ελλάδα;Η Χρυσάνθη και η Θεοδώρα των μαχητικών

Επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Γάλλου υπουργού Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

Στην ''φωλιά'' των Rafale

Άλλωστε είναι γνωστό πως όταν επισκέπτονται Γάλλοι υπουργοί Άμυνας την Ελλάδα, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να επιθεωρήσουν και τα Rafale.  Πάρτε για παράδειγμα την προηγούμενη υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί, η οποία όχι μόνον επιθεώρησε τα Rafale, αλλά (προτού ακόμα έρθουν τα ελληνικά Rafale στην Ελλάδα) μας έφερε και ένα σμήνος Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, που πέταξαν στον Αττικό ουρανό στη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης. 

Ο νέος υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνύ που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί σήμερα την Τανάγρα για να δει και αυτός από κοντά όχι μόνον τα Rafale, αλλά και τα (επίσης γαλλικά) Mirage 2000-5.


Σύμφωνα με την στήλη ''Βηματοδότης'' της γνωστής εφημερίδας ''το Βήμα'' , στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό (έγινε συζήτηση για την αμυντική συνεργασία και για την πορεία της ναυπήγησης της πρώτης φρεγάτας Bellh@rra) ενώ στις συνομιλίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο τέθηκε το θέμα της περαιτέρω ενδυνάμωσης των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών (ας μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα και το Παρίσι υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνδρομής) και τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γαλλία τόσο για το Πολεμικό Ναυτικό όσο και για την Πολεμική Αεροπορία.

Τώρα όσον αφορά τα Rafale, σύμφωνα πάντα με την στήλη ''Βηματοδότης'', Το 11ο μαχητικό θα προσγειωθεί στην Τανάγρα στις 3 Μαρτίου και το 12ο λίγες ημέρες αργότερα. Ήδη τα ελληνικά Rafale πήραν το βάπτισμα του πυρός, επιτυχώς στις ασκήσεις στο FIR Αθηνών με άλλα μαχητικά. Δοκιμάστηκαν με αμερικανικά, ιταλικά και ισπανικά μαχητικά (F-18, Harrier), αλλά και με ελληνικά Mirage 2000-5 και τα πήγαν πολύ καλά.

Η ναυπήγηση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI «Belharra» κλάσεως «Κίμων» προχωρά κανονικά. Η συγκεκριμένη φρεγάτα μάχης πολλαπλών ρόλων αναμένεται να παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το 2025, ενώ η παράδοση των τριών φρεγατών τύπου FDI θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2026. 

Η Χρυσάνθη και η Θεοδώρα των μαχητικών

Αν καμμιά φορά βρεθείτε στην πίστα του στρατιωτικού αεροδρομίου της 110 Πτέρυγας Μάχης, στην καρδιά της ελληνικής αεραμύνης στη Λάρισα και δείτε ανάμεσα στους πιλότους που απογειώνουν τα F-16 και ένα κορίτσι, μόλις 28 ετών, με τον βαθμό του υποσμηναγού και με την «πουλάδα» της ιπταμένης να την φέρει υπερηφάνως στην στολή της, να ξέρετε ότι μετέχει και αυτή, όπως οι άνδρες συνάδελφοί της σε όλες τις αποστολές της Πολεμικής Αεροπορίας, δηλαδή στις ασκήσεις, στις αναγνωρίσεις, στις αναχαιτίσεις στις νυχτερινές περιπολίες των μαχητικών μας.

 Είναι η υποσμηναγός (Ι) Χρυσάνθη Νικολοπούλου από την Καβάλα, που μαζί με την υποσμηναγό (Ι) Θεοδώρα Δούρου από την Μαλεσίνα, πιλότο στα Mirage 2000-5 είναι δύο από τις γυναίκες πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας. Άλλωστε οι δύο ιπτάμενες μαχητικών κράτησαν το έθιμο που υπάρχει στην Πολεμική Αεροπορία που όλοι οι χειριστές πολεμικών αεροσκαφών προέρχονται από την περιφέρεια.