Η Κίνα προκαλεί κρίση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας – Σε εγρήγορση οι ΦιλιπίννεςΟι κινεζικές λεηλασίες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας χαρίζουν άγρυπνες νύχτες στον Πρόεδρο Ferdinand Marcos Jr των Φιλιππίνων, μιας από τις παράκτιες χώρες της περιοχής.

Οι δημοκρατικές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν, ωστόσο, αποφασίσει να σταθούν στο πλευρό των Φιλιππίνων και άλλων εθνών στην περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας που αντιμετωπίζουν απειλές από την Κίνα και υποστηρίζουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Επομένως, οι κινεζικές απειλές στην περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας πρόκειται να ηττηθούν μακροπρόθεσμα.

Ένας άτυχος Πρόεδρος Μάρκος παραδέχτηκε στις 19 Ιανουαρίου 2023, σε διάλογο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην ελβετική πόλη Νταβός των Άλπεων ότι η διαμάχη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας με την Κίνα «σε κρατάει ξύπνιο τη νύχτα, σε κρατά ξύπνιο τη μέρα και σε κρατά ξύπνιο. Τις περισσότερες φορές». Ολόκληρη η ευθύνη για τη διαμάχη ήταν στην Κίνα, στις προσπάθειες του Πεκίνου να επεκτείνει την ηγεμονία του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. «Δεν έχουμε αντικρουόμενες αξιώσεις με την Κίνα. Αυτό που έχουμε είναι η Κίνα να διεκδικεί το έδαφός μας», είπε ο Πρόεδρος Μάρκος.

Ούτως ή άλλως οι Φιλιππίνες δεν χάλασαν για αγώνα με την Κίνα. «Κανείς δεν θέλει να πάει σε πόλεμο», είπε ο Πρόεδρος Μάρκος, αποκλείοντας τη στρατιωτική επιλογή. Αλλά την ίδια στιγμή προειδοποίησε το Πεκίνο ότι οποιαδήποτε μεγάλη αντιπαράθεση στην Ασία θα ήταν καταστροφική για τον κόσμο. δίνοντας το παράδειγμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι Φιλιππίνες έχουν καταθέσει εκατοντάδες διπλωματικές διαμαρτυρίες για τις ολοένα και πιο δυναμικές ενέργειες της Κίνας στα αμφισβητούμενα ύδατα, τις οποίες το Πεκίνο ισχυρίζεται σχεδόν στο σύνολό τους. Το 2022, η Μανίλα έστειλε σχεδόν 200 σημειώματα διαμαρτυρίας στο Πεκίνο για τις εισβολές της Κίνας στα χωρικά ύδατα των Φιλιππίνων. Από αυτά, τα 65 ήταν από τον Ιούνιο του 2022 όταν ο Πρόεδρος Marcos Jr ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν υπήρξε επίλυση της διαφοράς όταν ο Πρόεδρος Μάρκος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο νωρίτερα τον Ιανουάριο του 2023. Ούτε περίμενε κάποια σημαντική επίλυση της διαφοράς κατά τις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο Σι, παραδέχτηκε ο Μάρκος.

Εκτός από τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι βρίσκονται επίσης σε διαφωνίες με την Κίνα σχετικά με τον έλεγχο της πολυσύχναστης οδού της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί από τότε που το Πεκίνο είχε μετατρέψει επτά αμφισβητούμενους υφάλους σε προστατευόμενες από πυραύλους βάσεις νησιών για να εξασφαλίσει τη βίαιή τους

κατοχή. Αυτό έχει ανησυχήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην Ασία και τη Δυτική Ευρώπη.

Μεταξύ των πιο πρόσφατων περιστατικών εκφοβισμού από την Κίνα ήταν αυτό στις αρχές Ιανουαρίου 2023. Φιλιππινέζοι ψαράδες κατηγόρησαν την κινεζική ακτοφυλακή ότι τους έδιωξε μακριά από το Second Thomas Shoal που βρισκόταν υπό την κατοχή των Φιλιππίνων και ότι σκίαζε το σκάφος των ψαράδων. Το περιστατικό, συγκεκριμένα, συνέβη λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος Μάρκος είχε ταξιδέψει στο Πεκίνο και συνάντησε τον Πρόεδρο Σι. Η Ακτοφυλακή των Φιλιππίνων ανέπτυξε περισσότερα περιπολικά πλοία για την προστασία των Φιλιππινέζων ψαράδων μετά το περιστατικό.

Σε μια συνέντευξη σε τηλεοπτικά δίκτυα στις Φιλιππίνες, ο Πρόεδρος Μάρκος είπε στις 23 Ιανουαρίου 2023, ότι οι Φιλιππίνες και η Κίνα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών γρήγορα για να επιλύσουν τις διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, κατηγορώντας την επιθετική κινεζική συμπεριφορά για την διαφωνίες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Πεκίνο στην πρόταση από τη Μανίλα.

Η κινεζική μυϊκή κάμψη εναντίον της Ταϊβάν έχει επίσης ανησυχήσει τη Μανίλα, με το νησιωτικό έθνος της Ταϊβάν να βρίσκεται πέρα από τα θαλάσσια σύνορα από τις βόρειες Φιλιππίνες. «Είμαστε στην πρώτη γραμμή. Αν κάτι πάει στραβά εδώ, θα υποφέρουμε», είπε ο Πρόεδρος Μάρκος στη συνάντηση του Νταβός.

Η διαβεβαίωση δόθηκε στις χώρες της περιοχής του Ινδικού Ωκεανού, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, από την Τετραμερή Συμμαχία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η πρόκληση της αυξανόμενης στρατιωτικής κάμψης της Κίνας στη στρατηγικής σημασίας περιοχή θα αντιμετωπιστεί με και Quad θα συνεχίσει να είναι μια δύναμη για το καλό και το όφελος του Ινδο-Ειρηνικού.

«Θα συνεργαστούμε με άλλους στην περιοχή και πέραν αυτής προς όφελος του Ινδο-Ειρηνικού και του κόσμου», ανέφεραν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία σε κοινή δήλωση στις 14 Ιανουαρίου 2023, μετά από συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού. της Ιαπωνίας Fumio Kishida στην Ουάσιγκτον. «Μαζί με την Αυστραλία και την Ινδία, θα διασφαλίσουμε ότι το Quad θα συνεχίσει να είναι μια δύναμη για το καλό, δεσμευμένη να αποφέρει απτά οφέλη στην περιοχή, μεταξύ άλλων παρέχοντας αποτελέσματα για την παγκόσμια υγεία, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το κλίμα, τις κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες και τον θαλάσσιο τομέα επίγνωση.”

Έτσι, ενώ η κινεζική προσέγγιση είναι να εγκαθιδρύσει το μονοπώλιό της σε όλα τα διεθνή ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας για την εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων της περιοχής και τον έλεγχο των θαλάσσιων οδών εμπορίου, το Quad θέλει να φέρει στα παράκτια κράτη της περιοχής οφέλη της υγείας, της προστασίας του κλίματος και της σύγχρονης τεχνολογίας.