Πινακίδες αυτοκινήτων: Πότε θα αλλάξουν – Ποια θα είναι τα νέα χαρακτηριστικά τουςΟι πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που ταξινομούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν την ίδια μορφή εδώ και λίγα χρόνια. Η πλειοψηφία των χωρών μελών έχει καθιερώσει τις άσπρες πινακίδες, με μία μπλε λωρίδα που περιλαμβάνει την σημαία της Ε.Ε. και τα «διακριτικά» γράμματα της χώρας.

Στην περίπτωση της χώρας μας αυτά είναι τα GR.

Οι πινακίδες όλων των αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκτήσουν νέα χαρακτηριστικά που θα διαφοροποιούν ελαφρώς τη μορφή τους από το επόμενο φθινόπωρο.

Όπως είναι γνωστό, η πλειοψηφία των κρατών – μελών της Ένωσης έχει καθιερώσει τις άσπρες πινακίδες με μία μπλε λωρίδα που περιλαμβάνει την σημαία της ΕΕ και τα «διακριτικά» γράμματα της χώρας.

Για αυτόν τον λόγο, χώρες όπως η Λιθουανία θα προχωρήσουν σε μία προσθήκη που θα τις διαφοροποιήσει ελαφρώς και θα τις κάνει πιο κατανοητές. Σύμφωνα μάλιστα και με δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, οι κάτοικοι της χώρας είναι που «ένιωσαν την επιθυμία» να ξεχωρίσουν περισσότερο εν κινήσει.

Για παράδειγμα, πολλοί Λιθουανοί θα έφτιαχναν εξατομικευμένες πινακίδες με συντομογραφίες που αναφέρονται στη χώρα ως «LIT» και όχι «LT», προκειμένου να ξεχωρίζουν από τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων των γειτονικών χωρών.

Έτσι λοιπόν, με οδηγό το παράδειγμα που έχει δώσει η Γερμανία με τα διακριτικά σήματα των πόλεων ανάμεσα στα γράμματα, η Λιθουανία θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο να τοποθετεί το κόκκινο ενθόσημο της χώρας, ανάμεσα στην κάθετη μπλε λωρίδα και τον αριθμό.

Η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση των Λιθουανών δεν αλλάζει κάτι στις υπάρχουσες πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων της χώρας και οι ιδιοκτήτες αυτών δεν είναι υποχρεωμένοι σε αλλαγή.

Όπως φαίνεται όμως, ορισμένες χώρες δεν είναι ικανοποιημένες με το αποτέλεσμα και θα προχωρήσουν σε μικρές αλλαγές για να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητά τους. Κάτι παρόμοιο αναμένεται να συμβεί και στη χώρα μας, κυρίως όμως για αισθητικούς λόγους.