Η "SpaceX" του Έλον Μάσκ απαγορεύει στο Κίεβο να χρησιμοποιεί την τεχνολογία Starlink για τον έλεγχο των drones



Η SpaceX περιόρισε τη δυνατότητα της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί την υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου της για στρατιωτικούς σκοπούς - μετά από αναφορές ότι το Κίεβο τη χρησιμοποίησε για τον έλεγχο των drones. 

Στις αρχές του πολέμου, στην Ουκρανία δόθηκαν χιλιάδες δορυφορικά πιάτα SpaceX Starlink - τα οποία συνδέονται με δορυφόρους και βοηθούν τους ανθρώπους να παραμένουν συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Αλλά λέγεται επίσης ότι χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να στοχεύσει ρωσικές θέσεις με drones - κάτι που λέει η SpaceX αντίκειται στη συμφωνία παροχής υπηρεσιών. Η Ουκρανία δεν έχει σχολιάσει ακόμη την κίνηση. 

Η τεχνολογία Starlink «δεν προοριζόταν ποτέ να χρησιμοποιηθεί από οπλικά συστήματα», δήλωσε η πρόεδρος της SpaceX, Gwynne Shotwell, σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη. Έκανε αναφορά στην εικαζόμενη χρήση του Starlink από την Ουκρανία για τον έλεγχο των drones και τόνισε ότι ο εξοπλισμός είχε παρασχεθεί για ανθρωπιστική χρήση. 

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον πόλεμο, καθώς χρησιμοποιήθηκαν από το Κίεβο για να αναζητήσουν ρωσικά στρατεύματα, να ρίξουν βόμβες και να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Μόσχας. Η Ρωσία έχει επίσης κατηγορηθεί για απόπειρα παρεμπόδισης σημάτων Starlink από τον ιδρυτή της SpaceX, Elon Musk. 

Η κα Shotwell επιβεβαίωσε ότι ήταν αποδεκτό από τον ουκρανικό στρατό να αναπτύξει την τεχνολογία Starlink "για επικοινωνία", αλλά είπε ότι πρόθεσή της ήταν "ποτέ να μην τους ζητήσει να τη χρησιμοποιήσουν για επιθετικούς σκοπούς". Είπε ότι η εταιρεία είχε λάβει μέτρα για να «περιορίσει» τις ικανότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να χρησιμοποιούν το Starlink με επιθετικό τρόπο - χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Το στέλεχος είπε ότι δεν μπορούσε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν αυτές οι προσπάθειες ήταν η αιτία των διακοπών στην υπηρεσία Starlink στα τέλη του περασμένου έτους. 

Τι είναι το Starlink και πώς λειτουργεί; 

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η Ρωσία προσπάθησε γρήγορα να κλείσει τις τοπικές υπηρεσίες Διαδικτύου και να μπλοκάρει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα πρώτα "πιάτα" Starlink - ή τερματικά - παρασχέθηκαν στην Ουκρανία αμέσως μετά, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι παραμένουν συνδεδεμένοι. Λειτουργούν με σύνδεση με δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά στη Γη. 

Εκτός από τα τερματικά που δόθηκαν απευθείας από την ίδια την εταιρεία, άλλα έχουν χρηματοδοτηθεί από τις ξένες κυβερνήσεις. Τον Οκτώβριο, ο Μασκ σηματοδότησε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το Starlink στην Ουκρανία, προτού αντιστρέψει γρήγορα τη θέση του. 

Σε ένα tweet την περασμένη εβδομάδα, ο δισεκατομμυριούχος αναφέρθηκε ξανά στο θέμα και αναγνώρισε ότι υπήρχε ένα δίλημμα στη δουλειά. "Το SpaceX Starlink έχει γίνει η ραχοκοκαλιά συνδεσιμότητας της Ουκρανίας μέχρι την πρώτη γραμμή. Ωστόσο, δεν επιτρέπουμε τη χρήση του Starlink για επιθέσεις με drone μεγάλης εμβέλειας..."