Άσκηση του ΝΑΤΟ στην Βουλγαρία με ελληνική συμμετοχή-Η συμμαχία προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια στον πόλεμο της Ουκρανίας



Πρόκειται για την άσκηση με την ονομασία Thracian Sentry 2023

Η Εθνική Φρουρά του Τενεσί θα πραγματοποιήσει τη διεθνή κοινή άσκηση ετοιμότητας Thracian Sentry 2023 σε όλη τη Βουλγαρία από τις 12 έως τις 30 Ιουνίου.

Πάνω από 250 άτομα στρατιωτικό προσωπικό από τις Βουλγαρικές Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και την Εθνική Φρουρά του Τενεσί συνοδεία αμερικανικών μαχητικών θα εκτελέσουν σενάρια στο βουλγαρικό έδαφος, ενώ η κατάσταση στην Ουκρανία εκτραχύνεται καθημερινά.

Στην εν λόγω άσκηση θα υλοποιηθούν σενάρια ιατρικής περίθαλψης μάχης, διάσωσης πιλότων αεροσκαφών, κοινές επιχειρήσεις, επιμελητεία και συντήρηση, εκκένωση τραυματιών και μάχιμη εκπαίδευση.

Στρατιώτες και αεροπόροι της φρουράς του Τενεσί θα βελτιώσουν την ετοιμότητά τους μαζί με τους Βούλγαρους ομολόγους τους.

«Από το 1993, η Εθνική Φρουρά του Τενεσί και η Βουλγαρία είναι εταίροι στο Πρόγραμμα Κρατικής Συνεργασίας του Γραφείου Εθνικής Φρουράς», είπε ο Συνταγματάρχης Τζέισον Γκλας, βοηθός στρατηγός του Τενεσί.

«Τα τελευταία 30 χρόνια, το Τενεσί και η Βουλγαρία συνεργάστηκαν για να αναπτυχθούν και να αναπτυχθούν μαζί σε μια μεγάλη ποικιλία στρατιωτικών δυνατοτήτων.

Η φετινή άσκηση Thracian Sentry 23 θα επιδείξει ένα επίπεδο προηγμένης συνεργασίας και εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας που θα ενισχύσει περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε ο ίδιος.

Ένα από τα πιο σύνθετα στοιχεία της άσκησης είναι η χρήση του νέου δόγματος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, με την ονομασία Agile Combat Employment.

Το δόγμα επικεντρώνεται στον επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προετοιμάζεται, να δράσει σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η άσκηση θα επιτρέψει σε Αμερικανούς, Βούλγαρους και Έλληνες να εξασκήσουν αυτό το δόγμα.

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, «Το δόγμα ACE μετατοπίζει τις επιχειρήσεις από τις κεντρικές φυσικές υποδομές σε ένα δίκτυο μικρότερων, διάσπαρτων τοποθεσιών που μπορούν να περιπλέξουν τον σχεδιασμό του αντιπάλου και να παρέχουν περισσότερες επιλογές για διοικητές κοινών δυνάμεων».

Αυτός ο νέος τρόπος λειτουργίας θα αυξήσει τον τρόπο με τον οποίο οι διοικητές μπορούν να επιτεθούν σε αντιπάλους στόχους προερχόμενοι από πολλαπλές τοποθεσίες και κατευθύνσεις, ενώ παράλληλα προστατεύουν καλύτερα τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους.

«Οι δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στο βουλγαρικό έδαφος είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν αυτό το νέο δόγμα μέσω της ομαδικής εργασίας που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια πολλών ετών φιλίας και συνεργασίας», είπε ο Γκλας.

«Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να καταφέρουμε μαζί». Το όνομα Thracian Sentry προέρχεται από τον όρο Θράκη, που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για να περιγράψουν τις φυλές και τους κατοίκους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία έχει εξελιχθεί σε αυτό που είναι η Βουλγαρία και μερικά από τα γειτονικά έθνη”, τόνισε ο ίδιος.

Το ΝΑΤΟ αύξησε τη στρατιωτική του παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, ως άμεσο αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της Ρωσίας, η οποία αντανακλά ένα μοτίβο επιθετικών ενεργειών εναντίον των γειτόνων του και της ευρύτερης διατλαντικής κοινότητας. Η Ρωσία θεωρείται η πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο.

Αυτό περιλαμβάνει χιλιάδες πρόσθετους στρατιώτες στις ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ, μαχητικά αεροσκάφη για την υποστήριξη αποστολών αεροπορικής αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ, ενισχυμένες ναυτικές δυνάμεις στη Βαλτική και τη Μεσόγειο Θάλασσα, αυξημένη συνολική ετοιμότητα στρατευμάτων και για πρώτη φορά ανάπτυξη του στοιχείου υψηλότερης ετοιμότητας της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ προς τη Ρουμανία.