Μετά από έναν μήνα απόλυτης ηρεμίας, τα τουρκικά αεροσκάφη επανήλθαν με παραβιάσεις στο ΑιγαίοΈναν μήνα ακριβώς κράτησε η ηρεμία στο Αιγαίο, αφού οι τελευταίες τουρκικές παραβιάσεις στο ανατολικό Αιγαίο είχαν σημειωθεί στις 13 Φεβρουαρίου. Ωστόσο σήμερα αυτό άλλαξε.

Τρία τουρκικά ελικόπτερα παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο, στο Κεντρικό Αιγαίο. Τα ελικόπτερα προέβησαν σε 23 παραβιάσεις και σε 3 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Τα αεροσκάφη αυτά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, κατά πάγια πρακτική.

Ήταν οι πρώτες παραβιάσεις από τις 13 Φεβρουαρίου - από τότε, προέκυψε ένας «πρωτοφανής» μήνας απόλυτης ηρεμίας, αφού δεν σημειώθηκε καμία παραβίαση και καμία εμπλοκή με τουρκικά μαχητικά.

Προφανώς τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία από τον σεισμό, όσο και η βοήθεια που έσπευσε να προσφέρει η χώρα μας -τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό με τις ομάδες της ΕΜΑΚ στα συντρίμμια όσο και σε ανθρωπιστική βοήθεια- φαίνεται ότι έχουν «ηρεμήσει» και το τουρκικό γενικό επιτελείο.

Οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί, ειδικά αν συγκρίνουμε την κατάσταση στους ουρανούς του ανατολικού Αιγαίου τον Ιανουάριο με τον Φεβρουάριο.

Τον Ιανουάριο σημειώθηκαν 978 παραβιάσεις, από 66 οπλισμένους σχηματισμούς τουρκικών μαχητικών, καθώς 75 εμπλοκές με τα ελληνικά αεροσκάφη που σηκώθηκαν για την αναχαίτισή τους. Σημειώθηκαν επίσης και 21 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Από τις 6 Φεβρουαρίου, παρατηρείται μείωση κατά 90% στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αφού έχουν σημειωθεί μόλις 104, κι από αυτές καμία από οπλισμένο τουρκικό μαχητικό, αλλά κυρίως από κατασκοπευτικά αεροσκάφη ή drones. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έγινε καμία εμπλοκή, ούτε και υπερπτήση πάνω από ελληνικό έδαφος.

Από τις 14 Φεβρουαρίου, δε, δεν υπήρχε, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καμία απολύτως παραβίαση ή έστω παράβαση του εθνικού εναέριου χώρου, μέχρι και σήμερα με την «εισβολή» των τριών ελικοπτέρων.