Σου έκλεψαν το αυτοκίνητο; Πώς μπορείς να βρεθείς ο ίδιος μπλεγμένος



Μετά την κλοπή ενός αυτοκινήτου, ο ιδιοκτήτης καλείται να επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά μιας και ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος.

Με δεδομένο ότι οι κλοπές αυτοκινήτων συνεχίζουν να γνωρίζουν έξαρση στα κέντρα των πόλεων, οι ιδιοκτήτες ΙΧ οφείλουν να λαμβάνουν κάθε δυνατό μέτρο προκειμένου να προστατευτούν από τα «δόντια» των κακοποιών.

Στα μέτρα θωράκισης (δείτε τα εδώ) από την ανεξέλεγκτη δράση των σπειρών συγκαταλέγεται η στάθμευση του αυτοκινήτου σε προστατευόμενο περιβάλλον, η αγορά ενός συναγερμού, αλλά και η τοποθέτηση ενός GPS Tracker (σύστημα εντοπισμού του οχήματος).

Πολλές φορές, ωστόσο, και ανεξάρτητα από την ασπίδα προστασίας που έχει υψώσει ο οδηγός, ενδέχεται να βρεθεί ενώπιον του δυσάρεστος θεάματος της παντελούς απουσίας του οχήματός τπυ.

Για αυτό και κάθε οδηγός θα πρέπει να έχει ασφαλιστική κάλυψη κλοπής, ώστε η ασφαλιστική του εταιρεία να τον αποζημιώσει με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος του.

Τι πρέπει να γίνει μετά την κλοπή - Ποιος είναι ο κίνδυνος
Κάθε περιστατικό κλοπής ενός αυτοκινήτου απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά από τον κάτοχό του, μιας και πέρα από τη στεναχώρια για την απώλεια του οχήματός του, αυτός μπορεί να βρεθεί από το… πουθενά μπλεγμένος.

Ειδικότερα, ο κάτοχος θα πρέπει να αναφέρει χωρίς χρονοτριβή την κλοπή (σ.σ. αδίκημα που διώκεται μόνο κατ’ έγκληση) στην αστυνομία και να υποβάλει μήνυση κατα αγνώστων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω ενέργειες πρέπει να γίνουν αμέσως μετά την ενημέρωση του ιδιοκτήτη για την κλοπή, μιας και το ΙΧ ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί από τους κακοποιούς για την τέλεση άλλων εγκληματικών ενεργειών, όπως είναι μια ληστεία, απαγωγή, δολοφονία κ.ο.κ.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που ένα κλεμμένο ΙΧ έχει χρησιμοποιηθεί για εγκληματικές πράξεις και ο ιδιοκτήτης του δεν έχει ενημερώσει την αστυνομία, ενδέχεται να περάσει από ανάκριση ή και τις δικαστικές αίθουσες ώστε να αποδείξει ότι δεν βρισκόταν αυτός πίσω από το τιμόνι.

Εν συνεχεία, με το χαρτί της έγκλησης από την αστυνομία, ο οδηγός πρέπει να απευθυνθεί στην ασφαλιστική εταιρεία για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αποζημίωση. Η τελευταία επέρχεται συνήθως τρεις μήνες μετά το περιστατικό, εφόσον το αυτοκίνητό του δεν βρεθεί. Αν βρεθεί εντός του παραπάνω διαστήματος, τότε η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αρνηθεί την καταβολή αποζημίωσης.