USAF: Τα F-22 Raptor «φεύγουν», τα F-35A «έρχονται» στον προϋπολογισμό του 2024



Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) για το οικονομικό έτος 2024 περιλαμβάνει σχέδια απόσυρσης 310 αεροσκαφών, ενώ θα αποκτήσει μόλις 95 νέα.

Η USAF επιδιώκει να κάνει σημαντικές νέες επενδύσεις σε δυνατότητες επόμενης γενιάς και υποστηρίζει ότι πρέπει να αποσύρει παλιές πλατφόρμες για να ελευθερώσει πόρους για την υποστήριξη των κρίσιμων προσπαθειών εκσυγχρονισμού.

Ο συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2024 για την Πολεμική Αεροπορία ανέρχεται περίπου στα 215 δισεκατομμύρια δολάρια.

Απόκτηση νέων αεροσκαφών
Το πλήρες αίτημα του προϋπολογισμού ζητά χρηματοδότηση για την αγορά, μεταξύ άλλων, 72 μαχητικών αεροσκαφών.

48 μαχητικά F-35A Joint Strike Fighters επιπλέον των 24 μαχητικών F-15EX Eagle II
 15 αεροσκάφη εναέρια ανεφοδιασμού KC-46A Pegasus
7 ελικόπτερα MH-139A Grey Wolf
ένα αεροσκάφος E-11A Battlefield Airborne Communications Node (BACN).
Απόσυρση αεροσκαφών 
Η USAF θα αποσύρει εκατοντάδες αεροσκάφη για να «κάνει χώρο» στα νέα πιο εξελιγμένα αεροσκάφη που επιδιώκει να αποκτήσει. Μερικά από τα αεροσκάφη που θα αποσυρθούν είναι:

32 μαχητικά Block 20 F-22A Raptor, τα οποία επί του παρόντος είναι επιφορτισμένα με την εκπαίδευση και άλλα μη μαχητικά καθήκοντα. Αυτό θα μείωνε το συνολικό μέγεθος του τρέχοντος στόλου F-22 από 183 σε 151. Η Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να αντικαταστήσει τελικά όλα τα Raptors της με το νέο stealth μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Next Generation Air Dominance (NGAD)
57 μαχητικά F-15C/D Eagle, τα οποία θα αποσυρθούν εξ ολοκλήρου από το απόθεμα μέχρι το 2026
42 αεροσκάφη A-10 Warthog, σύμφωνα με τον στόχο της Πολεμικής Αεροπορίας να αποσύρει πλήρως αυτόν τον τύπο αεροσκαφών μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όπως είχε γράψει και το OnAlert
Ένα βομβαρδιστικό B-1, το οποίο έχει προγραμματιστεί για πλήρη απόσυρση στα μέσα της δεκαετίας του 2020
24 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-10A Extender
48 drones MQ-9 Reaper , στην έκδοση Block 1
Ένα drone RQ-4 Global Hawk
Δύο E-3 Sentry Airborne Warning and Control System (AWACS), μειώνοντας τον συνολικό στόλο σε 18 αεροσκάφη
Τρία αεροσκάφη E-8C Joint Surveillance Target Attack Radar System (JSTARS), τα τελευταία από αυτά τα αεροσκάφη που είναι ακόμη σε υπηρεσία.
Πυρομαχικά και πύραυλοι
Η USAF θα δαπανήσει ένα σημαντικό ποσό του προϋπολογισμού στην προμήθεια πυρομαχικών και πυραύλων, όπως:

1 δισεκατομμύριο δολάρια για την έναρξη πολυετούς προμήθειας πρόσθετων πυραύλων cruise AGM-158 Joint Air-to-Surface Missile-Extended Range (JASSM-ER), AGM-158C Long Range Anti-Ship Missiles (LRASM) και πυραύλους αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς AIM-120 (AMRAAM). Το αίτημα για 487 πυραύλους AMRAAM στοχεύει εν μέρει στην ανάγκη αναπλήρωσης αποθεμάτων παλαιότερων τύπων που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία.
161 εκατομμύρια δολάρια για 48 πυραύλους Joint Strike Missiles (JSM), μια διαφορετική έκδοση του Naval Strike Missile (NSM) που βρίσκεται τώρα σε υπηρεσία με το Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Χρηματοδότηση για προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης

3 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του νέου stealth βομβαρδιστικού B-21 Raider και 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της προμήθειας αυτών των αεροσκαφών. Το B-21 αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση φέτος.
276 εκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα NGAD.
470 εκατομμύρια δολάρια ειδικά για το προηγμένο πρόγραμμα drones Collaborative Combat Aircraft (CCA), το οποίο αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας NGAD.
3,7 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων LGM-35A Sentinel (ICBM).
911 εκατομμύρια δολάρια για να συνεχιστεί η ανάπτυξη του πυρηνικού πυραύλου μεγάλης εμβέλειας Stand-Off (LRSO) cruise.
150 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη των συνεχιζόμενων εργασιών ανάπτυξης του υπερηχητικού πυραύλου AGM-183A Air-launched Rapid Response Weapon (ARRW), συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης των υπόλοιπων τεσσάρων προγραμματισμένων δοκιμών πτήσης.
384 εκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα Hypersonic Attack Cruise Missile  (HACM), το οποίο αναμένεται να αξιοποιήσει το έργο που έχει ήδη γίνει μέσω του έργου Defence Advanced Research Projects Projects (DARPA).
254 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της απόκτησης ενός αεροσκάφους ραντάρ E-7 Wedgetail ειδικής έκδοσης για τις ΗΠΑ ως αντικατάσταση του αεροσκάφους E-3 Sentry AWACS που βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία.

Πηγή: The Drive-onalert.gr