Νέες κορβέτες για το Λιμενικό Σώμα αξίας 200 εκατ. ευρώ



Τη δυνατότητα απόκτησης δύο πλωτών μονάδων ταχείας επέμβασης, δηλαδή κορβέτων, αξίας 200 εκατ. ευρώ και χρηματοδότησης από το Ταμείο Ασφαλείας της ΕΕ και μήκους τουλάχιστον 80 μέτρων διερευνά η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος.

Στόχος του Λιμενικού Σώματος με τη συγκεκριμένη προσθήκη των κορβετών είναι να ενισχύσει περαιτέρω τις επιχειρησιακές δυνατότητες του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο αυτές κορβέτες θα πρέπει να διαθέτουν υπηρεσιακή ταχύτητα άνω των 20 κόμβων με μέγιστη ταχύτητα τους 27-28 κόμβους.

Επίσης θα πρέπει να έχουν μια ακτίνα δράσης άνω των 4.000 ναυτικών μιλίων και να είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης τα οποία θα μπορούν να μεταδίδουν ζωντανή την εικόνα του πεδίου στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι πως οι μονάδες αυτές θα πρέπει να διαθέτουν χώρο προσνήωσης και απονήωσης ελικοπτέρου έξι τόνων, κλειστό υπόστεγο και υποδομή για την φιλοξενία και χρήση δύο UAV.

Σε επίπεδο οπλισμού θα πρέπει να διαθέτουν υποδομές υποδοχής και χρήσης διαφόρων τύπων οπλικών συστημάτων ανάλογα με την αποστολή τους, ενώ πλην του πληρώματος τους, θα πρέπει να μπορούν να φιλοξενούν τουλάχιστον 50 – 60 ακόμη άτομα.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν επισκεφθεί ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να συμμετέχουν σε παρουσιάσεις τέτοιων σύγχρονων μονάδων, ενώ και στην έκθεση DEFEA στην οποία το Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος μετέχει με περίπτερο αναμένεται το θέμα αυτό να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των συναντήσεων που είτε έχουν ήδη προγραμματισθεί ή αναμένεται να προγραμματισθούν στις επόμενες μέρες.

Επίσης ήδη έχει ανακοινωθεί και επίσημα η πρόθεση του Λιμενικού Σώματος να προμηθευτεί δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και επιτήρησης και στην παρούσα φάση έχουν κληθεί οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν μη δεσμευτικές προτάσεις.

Αναλυτικά τα δύο νέα πλωτά του Λιμενικού Σώματος θα πρέπει να διαθέτουν τα εξής χαρακτηριστικά :
Χαρακτηριστικά: - Επιχειρησιακή δυνατότητα σε «κατάσταση θάλασσας 6-7» τουλάχιστον .

Μέγιστη υπηρεσιακή ταχύτητα 27 – 28 κόμβων, «κατάσταση θάλασσας 0-3» και οικονομική ταχύτητα 20-21 κόμβων.

Χώρους ενδιαίτησης 40 μελών πληρώματος με δυνατότητα φιλοξενίας άλλων 30 στελεχών του ΛΣ, καθώς και χώρους φιλοξενίας άλλων 50 ατόμων.

Βοηθητικό ταχύπλοο μέσο εννέα τουλάχιστον μέτρων ταχύτητας τουλάχιστον 50 κόμβων την ώρα.
Ένα τηλεχειριζόμενο πυροβόλο των 30 χλστ. και δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα των 12,7 χλστ.

liberal.gr