Έβρος: «Μάχη» ΕΛΑΣ-συνοριοφυλάκων με κυκλώματα διακινητών μεταναστών - Μέσα σε 3 μήνες πάνω από 8.000 συλλήψειςΣυνεχείς είναι οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και των συνοριοφυλάκων, καθ΄όλο το 24ωρο, προκειμένου να εμποδίσουν τα κυκλώματα διακινητών να μεταφέρουν στην Ελληνική Επικράτεια, παράτυπους μετανάστες.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές ενημέρωσης στο iefimerida, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται εντατικοποίηση της δράσης των κυκλωμάτων των διακινητών, που όμως εντοπίζονται από τις αρχές.

Οι διακινητές προκειμένου να καταφέρουν να οδηγήσουν είτε στην Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα , τους παράτυπους μετανάστες, εκεί όπου θα τους προμηθεύσουν με πλαστά έγγραφα, έτσι ώστε να τους οδηγήσουν στην συνέχεια σε τρίτες χώρες επιλέγουν δρομολόγια από τον Έβρο, που μπορεί να κάνουν διπλάσια αλλά και τριπλάσια απόσταση, από αυτή που θα κάλυπταν μέσω για παράδειγμα της Εγνατίας Οδού, στην προσπάθεια τους να μην συλληφθούν.

Ένα από αυτά τα δρομολόγια είναι από δασώδεις περιοχές πίσω από τα βουνά της Ροδόπης με κατεύθυνση προς Παρανέστι και προορισμό την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Για να αποφύγουν τους ελέγχους των Αρχών ,όπως έχει διαπιστωθεί, χρησιμοποιούν 2-3 οχήματα, ως προμπομπούς.

Πρόεδρος συνοριοφυλάκων στο iefimerida: Αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών

Μιλώντας στο iefimerida o Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, έκανε λόγο για πολύ καλά οργανωμένα κυκλώματα που επιχειρούν να περάσουν στην χώρα μας χιλιάδες μετανάστες, ενώ σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση στις περιπτώσεις των διακινητών που προσπαθούν να φτάσουν στον Έβρο, έτσι ώστε να παραλάβουν τους παράτυπους μετανάστες.

«270 και πλέον οχήματα σε ένα και μόνο κύκλωμα, αποδεικνύουν σήμερα σε εμάς ότι αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν εδώ για να μείνουν και να δημιουργήσουν αυτές τις συνθήκες έτσι ώστε να φέρουν χιλιάδες μετανάστες στη χώρα.

Το γνωρίζουμε από την πρώτη στιγμή, αυτός ο στόλος των οχημάτων τον οποίο προμηθεύονται αυτά τα κυκλώματα δεν είναι τίποτε άλλο από το να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους σε όλο το μήκος της ελληνικής επικράτειας. Από την δική μας την μεριά βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μία μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων των διακινητών που επιχειρούν να φτάσουν στον Έβρο διασχίζοντας όλη την επικράτεια, να παραλάβουν μετανάστες και να τους οδηγήσουν είτε στην Αθήνα είτε στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να τους δώσουν πλαστά έγγραφα και να τους διοχετεύσουν στην Κεντρική Ευρώπη».

8.000 συλλήψεις τους τρεις πρώτους μήνες του 2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το iefimerida και αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι αρχές προχώρησαν συνολικά σε 8.003 συλλήψεις για παράνομη είσοδο στη χώρα μας , σε όλη την Επικράτεια.

Συγκεκριμένα:

Ιανουάριος 3.347 συλλήψεις
Φεβρουάριος 2.125
Μάρτιος 2.531.

Όσον αφορά την Α και Β ζώνη του Έβρου οι συλλήψεις ανήλθαν , για το ίδιο χρονικό διάστημα σε 691.

Ιανουάριος 297
Φεβρουάριος 137
Μάρτιος 257

Συλλήψεις για παράνομη είσοδο στον Έβρο

Ιανουάριος 229
Φεβρουάριος 129
Μάρτιος 157
Σύνολο 515
Παράλληλα το πρώτο τρίμηνο του 2023 καταγράφηκαν 1.060 αποτροπές παράνομης εισόδου στην περιοχή του Έβρου.

Περιστατικά

Ιανουάριος 312
Φεβρουάριος 273
Μάρτιος 475
Για το ίδιο διάστημα όσον αφορά τα άτομα τα στοιχεία έχουν ως εξής:

Ιανουάριος 5.004
Φεβρουάριος 3.982
Μάρτιος 9.950
Σύνολο 18.936

Από τις Αστυνομικές αρχές και πάλι για το πρώτο τρίμηνο, συνελήφθησαν 179 διακινητές στην Επικράτεια και 71 στον Έβρο.

Επικράτεια Συλλήψεις Διακινητών

Ιανουάριος 52
Φεβρουάριος 52
Μάρτιος 75

Έβρος Συλλήψεις Διακινητών

Ιανουάριος 21
Φεβρουάριος 23
Μάρτιος 27