Οι επίλεκτοι του ΕΤΑ που συνδράμουν στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων – Ποιοι είναι οι κομάντος που ταξίδεψαν στην εμπόλεμη ζώνη



Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για την κορυφαία Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα η νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου. Η οποία όχι άδικα κατατάσσεται πλέον στην αφρόκρεμα των Special Operation Forces του ΝΑΤΟ. Καθώς πρόσφατα αξιολογήθηκε και πιστοποιήθηκε από το NSHQ(NATO Special Operation Headquarters).

Εκπαιδευμένοι για κάθε μορφής Ειδική Επιχείρηση μεταξύ των οποίων και εντός κατοικημένων περιοχών για απεγκλωβισμό πολιτών οι κομάντος του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών αναλαμβάνουν την αποστολή να βρεθούν στη Νότια Αίγυπτο. Ώστε να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων του Σουδάν και στην ομαλή επιστροφή τους πίσω στην πατρίδα.

Οι επίλεκτοι SOF μαζί με τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, C-130 και C-27, αναχώρησαν το απόγευμα από την Ελευσίνα με προορισμό αεροπορική βάση κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου με το Σουδάν. Μαζί τους πέταξαν για την Αίγυπτο και δύο εκπαιδευμένοι γιατροί με πλήρη εξοπλισμό.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η Ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Αιγυπτιακή Βάση αναμένοντας τους Έλληνες του Σουδάν καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται διπλωματική προσπάθεια για να στηθεί ένα πολυεθνικό κομβόι με στόχο να μεταφερθούν οδικώς και με ασφάλεια από το Χαρτούμ στα σύνορα με την Αίγυπτο. Η απόσταση ξεπερνά τα 1000 χλμ και ενώ έως τώρα καμία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές του Σουδανικού εμφύλιου δεν φαίνεται ότι μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή μετακίνηση πολιτών σε τόσο μεγάλη απόσταση εν μέσω πυρών.

Η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει μεταγωγικά και δύναμη επίλεκτων κομάντος ώστε να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Σουδάν προκειμένου να έχει σε ετοιμότητα μέσα και προσωπικό για να μεταφέρει τους εγκλωβισμένους πολίτες. Οι άριστες σχέσεις που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα με την Αίγυπτο αλλά και η εγγύτητα ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες για την απόφαση μεταστάθμευσης των αεροσκαφών σε στρατιωτική βάση στα νότια της χώρας. Σε ανάλογες κινήσεις προχωρούν όλες οι χώρες που διαθέτουν εγκλωβισμένους πολίτες εντός του Σουδάν.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου να δοθεί άμεσα η εντολή σε ομάδα του ΕΤΑ να μετακινηθεί με τα μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο. Άλλωστε τόσο το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών όσο και συνολικά όλες οι Μονάδες της ΔΕΠ βρίσκονται σε 24ωρη πλήρη ετοιμότητα ώστε να αναλάβουν αποστολή εντός ή και εκτός συνόρων. Το γεγονός όμως ότι οι κομάντος του ΕΤΑ διαθέτουν την υψηλότερη εξειδίκευση σε ανάλογα αντικείμενα με αντίστοιχη εξοικείωση σε μεταφορές με εναέρια μέσα ήταν καθοριστική για την επιλογή της Μονάδας ώστε να αναλάβει τη συγκεκριμένη αποστολή.

Τα τελευταία χρόνια το επίπεδο του ΕΤΑ έχει ανέβει κατακόρυφα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Μονάδα έχει εξοπλιστεί με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει τόσο σε οπλισμό όσο και σε ηλεκτρονικά ή άλλα μέσα τα οποία είναι απαραίτητα για να αναλάβει αποστολές υψηλής δυσκολίας πόσο μάλλον εκτός συνόρων.

Στη ΝΑΤΟϊκή αξιολόγηση το ΕΤΑ πέρασε με άριστα όλες τις δοκιμασίες. Σε όλα τα σενάρια τα task group του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών συγκέντρωσαν πολύ υψηλές βαθμολογίες με αποτέλεσμα να αξιολογηθούν στο level 3 επίπεδο, δηλαδή στο ανώτατο πάνω από τον Μέσο Όρο  των Μονάδων που έχουν αξιολογηθεί το τελευταίο διάστημα, εκεί που κατατάσσονται Μονάδες όπως η Delta και η SAS.. Military Assistance,  Direct Action και Special Reconnaissance ήταν οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους τα Στελέχη του ΕΤΑ κρίθηκαν και αξιολογήθηκαν ενώ  κάθε επιχειρησιακό σενάριο ήταν και πιο δύσκολο από το προηγούμενο με την πίεση να αυξάνεται συνεχώς και τους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ να καταγράφουν συνεχώς τις παρατηρήσεις τους από τον τρόπο που λειτουργούσαν και αντιμετώπιζαν κάθε πρόκληση οι Έλληνες κομάντος. Εξοπλισμός, διαδικασίες εκτέλεσης, αυτοματισμοί, ταχύτητα εκτέλεσης, πειθαρχία βρέθηκαν στο επίκεντρο και βαθμολογήθηκαν βήμα-βήμα. 24 ώρες το 24ωρο οι SOF του ΕΤΑ βρίσκονταν σε μόνιμο συναγερμό με τα σενάρια να εκτελούνται ημέρα και νύχτα με καταιγιστικό ρυθμό όπως ακριβώς σε πραγματικές καταστάσεις. Η ανάπτυξη έγινε στη λογική εξαμήνου επιχειρήσεων σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Με τις εκπαιδευμένες ομάδες σε συνεχή situation awareness  ανά πάσα στιγμή έτοιμες να αναλάβουν δράση σε όλα τα σενάρια Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός της Μονάδας που περιλαμβάνει βαρύ οπλισμό, οχήματα μάχης, drones αλλά και ηλεκτρονικά βοηθήματα υψηλής τεχνολογίας όπως μικροκάμερες, military tablets , συσκευές GPS κλπ εντυπωσίασε τους ΝΑΤΟικούς αξιολογητές. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλες τις αποστολές οι κομάντος του ΕΤΑ μετέδιδαν realtime την εικόνα από την περιοχή των επιχειρήσεων τόσο από το έδαφος όσο και από τον αέρα στο commander center σε απόσταση άνω των 50 χλμ την οποία παρακολουθούσαν μεταξύ άλλων και οι αξιολογητές.

newpost.gr- Κώστας Σαρικάς