Σκληρή σύγκρουση Ερντογάν-Νετανιάχου - Βρήκε την ευκαιρία η Άγκυρα να ηγηθεί των Μουσουλμάνων κατά του Ισραήλ



Τουρκία-Ιράν σε αγαστή συνεργασία για το Αλ Ακτσά ξεσηκώνουν τον ισλαμικό κόσμο

“Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται”, λέει μια σοφή ελληνική παροιμία η οποία ταιριάζει γάντι στην πολιτική του Τούρκου προέδρου με αφορμή την ανάφλεξη στο Ισραήλ, από επιθέσεις της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραΐσι σε τηλεφωνική επικοινωνία  χθες, ότι «ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να είναι ενωμένος ενάντια στις επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη».

Η στάση αυτή αντιπροσωπεύει μια πολιτική αλλαγή για τον Ερντογάν, ο οποίος είχε εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ τον περασμένο χρόνο.

Μετά την άνοδο στην εξουσία του Νετανιάχου, οι Τούρκοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η επιδείνωση των δεσμών Ισραήλ-Παλαιστινίων θα οδηγήσει σε παρόμοιες τάσεις στους δεσμούς Ιερουσαλήμ-Άγκυρας, επεμβαίνοντας στα εσωτερικά της χώρας αυτής.

Τονίζοντας ότι η κοινή λογική θα πρέπει να επικρατήσει για να αποτραπεί μια νέο κύμα βίας, ο Ερντογάν είπε ότι "θα ήταν ωφέλιμο να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να καθοδηγηθούν όλα τα μέρη στην κοινή λογική».

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε επίσης τον Ιρανό ομόλογο του «να συνεχίσουν από κοινού τις προσπάθειες σε διεθνείς πλατφόρμες, ειδικά στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και τον ΟΗΕ, για να διατηρηθεί το καθεστώς των ιερών ισλαμικών τόπων», σύμφωνα με το γραφείο του και τον ισραηλινό τύπο.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι “είναι σημαντικό να επιδείξουμε ενότητα, ιδιαίτερα ενόψει πρόσφατων πράξεων όπως το κάψιμο του Κορανίου σε ευρωπαϊκές πόλεις».

Η Χαμάς είναι γνωστό ότι έχει δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση, η οποία φιλοξενεί εδώ και καιρό στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης στο έδαφός της.

«Σε μηνύματα προς συμμαχικές χώρες στην Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο, το Ισραήλ θα απαντήσει σθεναρά σε κάθε προσπάθεια να βλάψει τους Ισραηλινούς πολίτες.


Η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τον τελευταίο γύρο κλιμάκωσης στο Όρος του Ναού, στη Γάζα και στον Λίβανο, και η Χαμάς θα πληρώσει το τίμημα για τα πρόσφατα γεγονότα.

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί στο status quo στο Όρος του Ναού και στην ελευθερία λατρείας στην Ιερουσαλήμ για όλες τις θρησκείες», ανέφερε ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου εξωτερικών.

Η Άγκυρα χειραγωγεί τους Παλαιστίνιους
Η ουσία όμως εδώ αφορά την νέα παρέμβαση της Τουρκίας εντός του Ισραήλ, με σκοπό τη βοήθεια των Παλαιστινίων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται επιμελώς, για να επιτευχθούν τα σχέδια του Ερντογάν, για την Ιερουσαλήμ και μόνο αυτή.

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας, εκτιμάται ότι έχουμε σε εξέλιξη ένα ύποπτο σχέδιο από τον Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, για την προσπάθεια αλλαγής του θρησκευτικού status quo για τους μουσουλμάνους στην Ιερουσαλήμ (που θα επηρέαζε πιθανώς και το ελληνικό Πατριαρχείο).

Οι Τούρκοι εδώ καιρό ασκούν μεγάλη επίδραση στον αραβικό πληθυσμό της Ιερής πόλης λόγω της οθωμανικής κληρονομιάς της Ιερουσαλήμ, δίνοντας άφθονη βοήθεια και επηρεάζοντας πολιτιστικά τους Άραβες στην περιοχή.

Πρόκειται για ένα ακόμη "τουρκικό πόλεμο δια αντιπροσώπων" παντού όπου υπάρχουν τα αχνάρια της πιο στυγνής αυτοκρατορίας του πλανήτη, της Οθωμανικής, και αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε επουδενί.     
Υπενθυμίζουμε ότι είχαμε αναφέρει ότι το 2020, απευθυνόμενος σε βουλευτές στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει  ότι ο παλαιστινιακός λαός κατείχε την πόλη αυτήν «για χιλιάδες χρόνια».

Ο ίδιος είχε τονίσει ότι η Ιερουσαλήμ ανήκει στην Τουρκία, αναφερόμενος στον έλεγχο της πόλης από την  Οθωμανική Αυτοκρατορία για μεγάλο μέρος της σύγχρονης εποχής, και αυτές οι αντιλήψεις δεν αλλάζουν με τίποτα, απλά καμουφλάρονται ανάλογα με τα τουρκικά συμφέροντα.