Οικονομική ”απόβαση” ετοιμάζουν οι Τούρκοι της Γερμανίας στη Δ. Θράκη – Αποκάλυψη που θα συζητηθεί



Τούρκοι επιχειρηματίες και εκπρόσωποι συνεταιρισμών της Δυτικής Θράκης και τουρκικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στο Βερολίνο συγκεντρώθηκαν μαζί στη Γερμανία!

Τι αναφέρουν οι Τούρκοι:

Πρόεδρος ABTTF: «Η τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης στην περιοχή μας είναι μια κοινότητα που βασίζεται στη γεωργία, αλλά λόγω των διαρθρωτικών ζητημάτων στην περιοχή μας, ειδικά μετά την οικονομική και οικονομική κρίση, η μετανάστευση έχει αυξηθεί σημαντικά. Για το λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι πρέπει να αυξηθεί η απασχόληση με την ενίσχυση της παραγωγής στην περιοχή μας».

Η Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) ξεκίνησε ένα πρόγραμμα μεταξύ Τούρκων επιχειρηματιών και συνεταιριστικών εκπροσώπων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων στη Δυτική Θράκη και των τουρκικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ στο Βερολίνο, προκειμένου να διερευνηθούν ευκαιρίες για την οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Θράκης και δημιουργία θέσεων εργασίας στη Δυτική Θράκη και έτσι συγκέντρωσε τους αξιωματούχους της στο Βερολίνο.

Ο Erol Ahmet, ιδιοκτήτης της εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων MAX από τη Δυτική Θράκη, ο Ersin Mehmet, ιδιοκτήτης του Ζαχαροπλαστείου NEDİM, ο Okan Haliloğlu, ιδιοκτήτης της OKAL Food Company και ο Erdi Şerif, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θράκης παρευρέθηκαν στο πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στις 23-25 Απριλίου. 2023. Στη συνάντηση που φιλοξένησε η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Τουρκίας στο Βερολίνο τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, η τουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης συναντήθηκε με τους αξιωματούχους της AC Eurogida GmbH και της Bolu Lebensmittelhandels GmbH, τουρκικών αλυσίδων αγορών που λειτουργούν στο Βερολίνο.

Στην εναρκτήρια ομιλία του στη συνάντηση στο Βερολίνο, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Τουρκίας στο Βερολίνο, Ahmet Başar Şen χαιρέτησε όλους τους συμμετέχοντες και υπογράμμισε τα ακόλουθα: «Οι οικονομικές δραστηριότητες της γερμανοτουρκικής κοινότητας έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην ευημερία των Συγγενείς στη Δυτική Θράκη και στην περιοχή που ζουν. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο». Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος της ABTTF Halit Habip Oğlu εξήγησε ότι με αυτή την πρωτοβουλία με επικεφαλής την ABTTF, θέλουν να σταματήσουν τη μετανάστευση των νέων από την περιοχή μας αυξάνοντας την παραγωγή και την απασχόληση στη Δυτική Θράκη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ABTTF έκανε μια παρουσίαση σε σχέση με τα αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούνται στη Δυτική Θράκη. Αργότερα, εκπρόσωποι των τουρκικών εταιρειών τροφίμων και αγροτικών συνεταιρισμών Δυτικής Θράκης στην αντιπροσωπεία και εκπρόσωποι των τουρκικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ στο Βερολίνο παρουσίασαν τις εταιρείες και τις δραστηριότητές τους.

Μετά τη συνάντηση στην πρεσβεία, η τουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης επισκέφθηκε την Bolu Lebensmittelhandels GmbH στο Βερολίνο και συναντήθηκε με τον ιδιοκτήτη της, Mehmet Şükrü Kazancıoğlu, και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Το βράδυ της Δευτέρας 24 Απριλίου, η τουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας Yasin Ekrem Serim, ο οποίος βρέθηκε στο Βερολίνο για τον εορτασμό του Eid στην Πρεσβεία του Βερολίνου και την τελετή εορτασμού. που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της 23ης Απριλίου της Εθνικής Ημέρας Εθνικής Κυριαρχίας και του Παιδιού, που συνέπεσε με την ίδια ημερομηνία, και παρέστη στην τελετή του Eid στην πρεσβεία.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Halit Habip Oğlu έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το κράτος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου βρίσκεται η Δυτική Θράκη, είναι η λιγότερο ανεπτυγμένη οικονομικά περιοχή της Ελλάδας και μια από τις περιοχές με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας. Η τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης στην περιοχή μας είναι μια κοινότητα που βασίζεται στη γεωργία. Λόγω των διαρθρωτικών ζητημάτων στην περιοχή μας, η μετανάστευση έχει αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα μετά τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.

Για το λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι η απασχόληση στην περιοχή μας πρέπει να αυξηθεί με την ενίσχυση της παραγωγής. Προκειμένου να διερευνήσουμε τις δυνατότητες από αυτή την άποψη, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο Νότιο Τιρόλο το 2016 με τη συμμετοχή Τούρκων δημάρχων που ανήκουν στην τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης και εξετάσαμε το μοντέλο περιφερειακής και αγροτικής ανάπτυξης αυτής της περιοχής. Τώρα, έχουμε πάρει μια πρωτοβουλία να πουλήσουμε τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούνται στη Δυτική Θράκη μας σε τουρκικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Γερμανία. Με αυτόν τον τρόπο, θέλουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της περιοχής μας και της κοινότητάς μας και να επιβραδύνουμε και να σταματήσουμε μακροπρόθεσμα την εξωτερική μετανάστευση που είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ευκαιριών εργασίας στην περιοχή».