Έως πότε θα διαρκέσει το μορατόριουμ στο Αιγαίο-Τι ζητούν οι Τούρκοι;



Ελληνο-ιταλική αεροπορική άσκηση με την ονομασία «Una Razza»
Ηρεμία ως τις εκλογές! 

Τώρα οι Τούρκοι ζητούν να υπάρξει ένα είδος παρατεταμένου μορατόριουμ στο Αιγαίο. Σταμάτησαν, μετά τον σεισμό,  τις προκλήσεις, τις παραβιάσεις, τις εικονικές αερομαχίες, την επιθετική ρητορική και επιδιώκουν ηρεμία τουλάχιστον έως τις εκλογές των δύο χωρών, σύμφωνα με την στήλη ''Βηματοδότης'' της εφημερίδας το ''Βήμα''. 

Μορατόριουμ όμως υπήρχε και μάλιστα υπογεγραμμένο από τους τότε υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Παπούλια και Γιλμάζ, αλλά ουδέποτε οι Τούρκοι το τήρησαν. Τώρα είναι η ευκαιρία να τηρηθεί τιμώντας τη μνήμη των δύο αυτών υπουργών. Να τηρηθεί και μετά τις εκλογές και να συμπέσει με τους καλοκαιρινούς και τουριστικούς μήνες, ώστε να αποφεύγονται οι εντάσεις.

Δεν θέλουν όμως μόνο αυτό... 
Ζητούν όμως και κάτι άλλο οι Τούρκοι. Περιορισμό των ασκήσεων. Στο μνημόνιο Παπούλα- Γιλμάζ προβλέπεται κάτι τέτοιο σε θρησκευτικές εορτές, εθνικές επετείους και καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να περιορίσει τις ασκήσεις που έχει προγραμματίσει σε όλα το φάσμα του FIR Αθηνών. Σε λίγες ημέρες, άλλωστε, αρχίζει ο «Ηνίοχος…»

UNA RAZZA και με μαχητικά
Ουδείς ίσως θα μπορούσε να φανταστεί ότι κάποια στιγμή  θα διεξαγόταν ελληνο-ιταλική αεροπορική άσκηση με την ονομασία «Una Razza» (χωρίς όμως να συνοδεύεται και από το… una faccia). Και όμως είναι γεγονός.

Χθες ο ουρανός της ευρύτερης αεροπορικής βάσης της Ανδραβίδας γέμισε με ιταλικά και ελληνικά μαχητικά σε μια άσκηση συνεκπαίδευσης. Η άσκηση αυτή είχε προγραμματισθεί να γίνει την περασμένη Δευτέρα, αλλά λόγω της κακοκαιρίας αναβλήθηκε.

Η κακοκαιρία όμως δεν έφερε στην άσκηση και τα ιταλικά F-35 (όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί) και θα ήταν μια καλή ευκαιρία να πραγματοποιούσαν ασκήσεις με τα δικά μας F-16. Ας είναι, οι Ιταλοί έστειλαν Eurofighters και η άσκηση πήγε μια χαρά.  Η «UNA RAZZA 01-23» εντάσσεται  και στο πλαίσιο δράσεων που συμφωνήθηκαν κατά τις συνομιλίες που είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Oμόλογό του Chief of Defence Admiral Giuseppe Cavo Dragone, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Ιταλία τον Μάρτιο του 2023.

Και οι Βρετανοί όμως έστειλαν τα δικά τους Eurofighters σε μια άλλη άσκηση που έγινε στο FIR Λευκωσίας. Τα βρετανικά αυτά μαχητικά σταθμεύουν μόνιμα στην βρετανική βάση της Επισκοπής (κοντά στη Λεμεσό). Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην άσκηση με δύο μαχητικά F-16 block52+ Adavanced, οι Γάλλοι (γιατί πήραν μέρος και οι Γάλλοι που έχουν συμφέροντα στην ΑΟΖ Κύπρου) με δυο Rafale και με ένα πολεμικό πλοίο.