Θερμαίνονται πάλι τα νερά της Ταϊβάν: Κινέζικα πολεμικά σκάφη περικυκλώνουν το νησίΑνεβαίνει πάλι το θερμόμετρο στην Ταϊβάν.

Οκτώ κινεζικά πολεμικά πλοία και 42 στρατιωτικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν σήμερα από το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν γύρω από τη νήσο κατά την πρώτη ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων του Πεκίνου στο Στενό της Ταϊβάν.

Είκοσι εννέα αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή που χωρίζει την Κίνα από την Ταϊβάν, διευκρίνισε το υπουργείο, καταγγέλλοντας "παράλογες ενέργειες".

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είχε σημειώσει νωρίτερα σήμερα, μετά την ανακοίνωση απο την Κίνα των τριήμερων στρατιωτικών γυμνασίων γύρω από τη νήσο, ότι θα ανταποκριθεί με ηρεμία, λογικά και με σοβαρή στάση, ούτε κλιμακώνοντας τις συγκρούσεις ούτε προκαλώντας διενέξεις.

Η Κίνα χρησιμοποίησε επίσκεψη στις ΗΠΑ της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν ως δικαιολογία για τη διεξαγωγή των ασκήσεων, προσέθετε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Ο κινεζικός στρατός ξεκίνησε σήμερα τριήμερα στρατιωτικά γυμνάσια στο Στενό της Ταϊβάν, με φόντο εντάσεις με τη νήσο μετά την συνάντηση στις ΗΠΑ της προέδρου της Τσάι Ινγκ-γουέν με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Οι ασκήσεις αυτές "χρησιμεύουν ως σοβαρή προειδοποίηση κατά της συμπαιγνίας μεταξύ των αυτονομιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν 'την ανεξαρτησία της Ταϊβάν' και των εξωτερικών δυνάμεων, όπως και των προκλητικών τους ενεργειών", προειδοποίησε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού Σι Γι.

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά θα διεξαχθούν τη Δευτέρα στο Στενό της Ταϊβάν κοντά στις ακτές της Φουτζιάν, στην ανατολική Κίνα, την επαρχία που βρίσκεται απέναντι από την νήσο, δήλωσαν εξάλλου οι τοπικές ναυτικές αρχές.

Νεότερη Παλαιότερη