F-35: Γίνεται η καλύτερη βάση της Ευρώπης η Ανδραβίδα – Πότε έρχονται τα F-35 και γιατί



F-35: Γίνεται η καλύτερη βάση της Ευρώπης η Ανδραβίδα, στην οποία αναμενεται μετά το Πάσχα να ξεκινήσουν οι πρώτες διαδικασίες και προετοιμασίες ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει 20+20 F-35.

Πότε όμως έρχονται τα F-35 και γιατί;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρηστου Μαζανιτη για τη RealNews, τα έργα στην βάση της Ανδραβίδας θα κοστίσουν σχεδόν 150 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσουν σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα.

F-35: Γίνεται η καλύτερη βάση της Ευρώπης η Ανδραβίδα – Πότε έρχονται τα F-35 και γιατί

Είναι ιδιαίτερα μεγάλης σημασία η ανακατασκευη της βάσης της Ανδραβίδας, στην οποία θα «ξηλωθούν» τα πάντα εκτός από την πίστα, καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν να έρθουν τα F-35 στην Ελλάδα, τα οποία απαιτούν ιδιαίτερες συνθήκες επίγειας υποστήριξης.

Έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα πρώτα F-35 αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα στα τέλη του 2027 με τις αρχές του 2028.

Την ίδια ώρα, τριάντα Bayraktar θα μπορούν να στείλουν οι Τούρκοι μέχρι έξω από την Αθήνα με το TCG Anadolu.

Το νέο τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο έχει μήκος 231 μέτρα και πλάτος 32 μέτρα.

Με μέγιστο εκτόπισμα πλήρους φορτίου 27 χιλιάδες 436 τόνους, το πλοίο μπορεί να λειτουργεί με μέγιστη ταχύτητα τουλάχιστον 20,5 κόμβων και οικονομική ταχύτητα 16 κόμβων με εμβέλεια πλεύσης τουλάχιστον 9 χιλιάδων ναυτικών μιλίων με πλήρες φορτίο.

Το TCG Anadolu θα μπορεί να μεταφέρει 19 ελικόπτερα ή 30 drone καθώς και 1.223 άτομα προσωπικό.

Με λίγα λόγια, το τουρκικό αεροπλανοφόρο, κινούμενο στα διεθνή χωρικά ύδατα, θα μπορεί να μεταφέρει 30 Bayraktar, στην κυριολεξία, έξω από την Αθήνα.