Άγρια κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία! Αμερικανός διοικητής: Ρώσοι πιλότοι προσπαθούν να εμπλακούν σε αερομαχίες με μαχητικά μας



Ο διοικητής της Κεντρικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών (AFCENT) προειδοποίησε τους Αμερικανούς πιλότους να μην εμπλακούν.

Οι Ρώσοι πιλότοι άρχισαν να συμπεριφέρονται επιθετικά με αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τη Συρία σε μια προφανή προσπάθεια να ξεκινήσουν μια αερομαχία, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών (AFCENT), υποστράτηγος Αλέξους Γκρίνκεβιτς (Alexus Grynkewich) σύμφωνα με δημοσίευμα Defense One στις 29 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον διοικητή, οι Ρώσοι πιλότοι είναι «ολοένα και πιο πολεμικοί» στην προσέγγισή τους και «κάνουν επιθετικούς ελιγμούς, σχεδόν σαν να προσπαθούν να πολεμήσουν».

«Τα πρωτόκολλά μας θα έλεγαν ότι πρέπει να μείνουμε… αρκετά μίλια μακριά και απλώς να παρακολουθούμε ο ένας τον άλλον», είπε ο υποστράτηγος Γκρίνκεβιτς, προσθέτοντας ότι προειδοποίησε τους Αμερικανούς πιλότους να μην εμπλακούν.

Η αερομαχία είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια εναέρια μάχη μεταξύ δύο ή περισσότερων μαχητικών αεροσκαφών που περιλαμβάνει ελιγμούς που διεξάγονται σε πολύ κοντινή απόσταση.

«Δεν πρόκειται να συμπεριφερθούμε όπως αυτοί», είπε ο υποστράτηγος Γκρίνκεβιτς. «Θα ενεργήσουμε με επαγγελματικό τρόπο και θα προσπαθήσουμε να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η AFCENT είπε ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν απευθείας πάνω από τις βάσεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Συρία τουλάχιστον 26 φορές από την 1η Μαρτίου έως τις 19 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Η διοίκηση πρόσθεσε ότι υπήρξαν 63 «παραβιάσεις» από τον Μάρτιο των πρωτοκόλλων αποσυμπλοκής μεταξύ των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας που τέθηκαν σε εφαρμογή μόλις το 2019.

Η AFCENT δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο που δείχνει ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος να πραγματοποιεί μια «μη ασφαλή και αντιεπαγγελματική» αναχαίτιση αμερικανικού μαχητικού F-16 στις 2 Απριλίου και ένα άλλο από τις 18 Απριλίου που δείχνει ένα ρωσικό μαχητικό που πέταξε πάνω από μια βάση του συνασπισμού και έφτασε σε απόσταση 2.000 ποδιών ενός μαχητικού αεροσκάφους των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ διατηρούν περίπου 900 στρατιώτες στη Συρία, όλοι τους αναπτύσσονται μεταξύ βασικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη βορειοανατολική περιοχή της χώρας και μιας φρουράς που εμποδίζει έναν στρατηγικό αυτοκινητόδρομο στη νοτιοανατολική περιοχή.

Ενώ ο ρωσικός στρατός είναι παρών στη χώρα σύμφωνα με επίσημη πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης στη Δαμασκό, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιχειρεί εκεί χωρίς καμία άδεια από την κυβέρνηση ή τη διεθνή κοινότητα με το πρόσχημα της καταπολέμησης του ISIS. Οι εντάσεις μεταξύ των ρωσικών και των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία έχουν αυξηθεί από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι.

Ένα έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε πρόσφατα αποκάλυψε μια συνωμοσία από την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών για επίθεση σε ρωσικές βάσεις στη Συρία με τη βοήθεια μιας ομάδας πληρεξουσίων των ΗΠΑ, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων. Αυτό πιθανώς εξηγεί την αυξημένη επιθετικότητα της ρωσικής στρατιωτικής ομάδας στη χώρα.