Black Hawk «αστακοί» για τους κομάντος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου – Το παρασκήνιο της απάντησης των Αμερικανών για 35 ελικόπτερα



Συγκεκριμένα τα ειδικά διαμορφωμένα Black Hawk για αποστολές των Ελληνικών Special Forces θα διαθέτουν πλήρες ‘’πακέτο’’ οπλισμού, ηλεκτρονικών συστημάτων αλλά και αντιμέτρων όπως ακριβώς παραδίδονται και στις Αμερικανικές Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων.

Τέσσερα πανίσχυρα βαριά οπλισμένα ελικόπτερα Black Hawk με πλήρη εξοπλισμό ακριβώς όπως αυτά που χρησιμοποίησαν πρόσφατα οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Σουδάν έχει στο στόχαστρο το ΓΕΕΘΑ και η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost οι Αμερικανοί έχουν ήδη διαβεβαιώσει το Ελληνικό Επιτελείο ότι εάν προχωρήσει η συμφωνία για την απόκτηση συνολικά 35 ελικοπτέρων για τις ανάγκες της Αεροπορίας Στρατού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, τα τέσσερα Black Hawk τα οποία προορίζονται για την ΔΕΠ θα παραδοθούν στην ανώτατη δυνατή διαμόρφωση όπως ακριβώς επιθυμεί άλλωστε και το Ελληνικό Επιτελείο.

Συγκεκριμένα τα ειδικά διαμορφωμένα Black Hawk για αποστολές των Ελληνικών Special Forces θα διαθέτουν πλήρες ‘’πακέτο’’ οπλισμού, ηλεκτρονικών συστημάτων αλλά και αντιμέτρων όπως ακριβώς παραδίδονται και στις Αμερικανικές Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων. Αντιαρματικοί πύραυλοι Hellfire, ρουκέτες αλλά και οι Ισραηλινοί ‘’φονικοί’’ κατευθυνόμενοι πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας και υψηλής ακρίβειας Spike Nlos θα εξοπλίζουν τα Ελληνικά Black Hawk όπως επίσης και δύο πολυβόλα με πολλαπλές κάνες, ένα σε κάθε πλευρό του ελικοπτέρου.

Επιπλέον στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του ελικοπτέρου θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τελευταίας γενιάς συστήματα αντιμέτρων Flares και Chaffs, σύστημα Missile Warning, δορυφορικά συστήματα και συστήματα για κρυπτογραφημένες επικοινωνίες αλλά και Link-16 για μεταφορά δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Ένα μάλιστα από τα ελικόπτερα αναμένεται να διαθέτει επιπλέον εξοπλισμό ο οποίος θα του δίνει τη δυνατότητα να μετατρέπεται σε Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου και να συντονίζει δυνάμεις σε έδαφος και αέρα.

Σημαντική παράμετρος για τα ελικόπτερα των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων αποτελεί και η αυτονομία. Έτσι τα Black Hawk των Ελλήνων SOF αναμένεται να διαθέτουν και σύστημα το οποίο θα τους επιτρέπει εναέριο ανεφοδιασμό(Αir Refueling) ώστε να μπορούν να επιχειρούν συνεχώς χωρίς να απαιτείται προσγείωση. Ρόλο αναμένεται να αναλάβει ελικόπτερο Chinook εξοπλισμένο με εσωτερική δεξαμενή καυσίμου από την οποία θα τροφοδοτεί τα ελικόπτερα που επιχειρούν. Πρόκειται για σύστημα που ήδη χρησιμοποιεί ο Αμερικανικός Στρατός σε επιχειρήσεις Μονάδων SOF με το ελικόπτερο-τροφοδότηChinook να αποκαλείται ‘’Fat Cow’’ καθώς μεταφέρει μεγάλη ποσότητα καυσίμου για τα Black Hawk.

Όπως και τα υπόλοιπα 31 ελικόπτερα τα οποία προορίζονται για την Αεροπορία Στρατού έτσι και τα τέσσερα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου το κόστος σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών θα είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό στο οποίο αγοράζει τα Black Hawk ο Αμερικανικός Στρατός.


Ήδη το Ελληνικό έγγραφο αίτημα μέσω LOR για τα 35 ελικόπτερα BlackHawk βρίσκεται στα χέρια των αρμόδιων για τα εξοπλιστικά προγράμματα Αμερικανικών αρχών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newpost η απάντηση αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα μέσω LOA εντός του Φθινοπώρου και θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες τόσο για την διαμόρφωση και των εξοπλισμό των ελικοπτέρων όσο και για το κόστος ανάλογα με τις απαιτήσεις του Ελληνικού Επιτελείου. Η άμεση αποστολή της Ελληνικής LOR και η γρήγορη απάντηση των Αμερικανών δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να κερδίσει πολύτιμο χρόνο εξασφαλίζοντας τα σχετικά ‘’slots’’ στη γραμμή παραγωγής με την προϋπόθεση βέβαια ότι η υπογραφή της σχετικής σύμβασης θα προχωρήσει επίσης χωρίς ιδιαίτερη χρονοτριβή. Με αυτά τα δεδομένα εάν η σύμβαση μέσω διακρατικής συμφωνίας FMS( Foreign Military Service) υπογραφεί στα τέλη του 2023 ή τους πρώτους μήνες του 2024η Ελλάδα θα μπορεί παραλάβει τα πρώτα Black Hawk ακόμα και εντός του 2027.

Το Black Hawk UH-60 είναι ένα ελικόπτερο πολλαπλών αποστολών. Δικινητήριο το οποίο μπορεί να φτάσει σε τελική ταχύτητα τα 170 μίλια και δοκιμασμένο κυρίως από τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε πολεμικές αποστολές ειδικά στη Μέση Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο. Ενδεικτικό είναι ότι το 84% των αποστολών με ελικόπτερα σε Αφγανιστάν και Ιράκ έχουν πραγματοποιηθεί από Black Hawk.Πρόκειται για ελικόπτερο το οποίο όχι απλά μπορεί να πετά και με τον ένα κινητήρα αλλά να επιχειρεί ολοκληρώνοντας την αποστολή του. Επιπλέον έχει τη δυνατότητα ακόμα και σε περίπτωση που χάσει όλα τα υδραυλικά υγρά κινητήρα ή κιβωτίου να συνεχίσει να πετά με ασφάλεια για μισή ώρα σε ύψος 4000 ποδών μεταφέροντας 11 άτομα και το πλήρωμα του μέχρι να προσγειωθεί.

Ελικόπτερο 3ης γενιάς διαθέτει πλήρη ψηφιακή τεχνολογία και εκπέμπει εξαιρετικά μειωμένο θόρυβο γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα αποτελεσματικό ειδικές αποστολές. Με αντικραδασμική τεχνολογικά διαθέτει καινούργιο πιλοτήριο που αποτελείται από τέσσερις multi function ψηφιακές οθόνες. Οι πιο ισχυροί κινητήρες του σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους έλικες δίνουν στο Black Hawk τη δυνατότητα να επιχειρεί κάτω από αντίξοες συνθήκες ημέρα και νύχτα. Ενώ η αντιβαλλιστική προστασία, τα αντίμετρα και τα συστήματα αυτοπροστασίας με flares, chaffs και missile warning ανεβάζουν κατακόρυφα το επίπεδο επιβιωσιμότητας στο πεδίο της μάχης.

ΠΗΓΗ-Κώστας Σαρικάς