Τουρκική παραδοχή: ”Δεν έχουμε χρήματα, δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του στρατού”-Ιδού τι κρύβει ο Ερντογάν



Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας παραδέχεται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παράσχει στον στρατό το απαραίτητο υλικό λόγω κακής οικονομίας!

Aναλυτικά:

”Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Τουρκίας παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του στρατού όσον αφορά τον εφοδιασμό του με νέο εξοπλισμό και όπλα λόγω της κακής κατάστασης της τουρκικής οικονομίας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κυριακής μιας φιλοκυβερνητικής επιχειρηματικής πλατφόρμας στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση της πλατφόρμας άμυνας, αεροπορίας και αεροδιαστημικής SAHA της Κωνσταντινούπολης με επικεφαλής τον Haluk Bayraktar, αδερφό του γαμπρού του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας παραγωγής στρατιωτικών drone Baykar Makina, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Muhsin Dere δήλωσε ότι οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον Dere, ο λόγος δεν είναι η μείωση των αναγκών αλλά μάλλον η μείωση των αγορών.

Ο Ντερέ είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει σύντομα να προμηθεύσει τον στρατό με μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού και όπλων.

«Θεού θέλοντος, η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας θα είναι πολύ καλύτερη και θα καλύψουμε τις ανάγκες του στρατού από το Α έως το Ω», πρόσθεσε.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας ανήλθαν σε 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σημειώνοντας μείωση 26 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2021. Η Τουρκία κατέλαβε την 23η θέση μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες πέρυσι.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), με έδρα τη Στοκχόλμη, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έχουν επιβραδυνθεί φέτος λόγω του πληθωρισμού, παρά το γεγονός ότι έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ πέρυσι.

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,7 τοις εκατό το 2022, επηρεασμένες από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο ιστορικό υψηλό των 2,24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετωπίζει αυξανόμενους περιορισμούς, εμπάργκο και κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία όχι μόνο από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ αλλά και από τους εμπορικούς της εταίρους όπως η Ρωσία λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών ότι μπορεί να τρέφει αλυτρωτικές φιλοδοξίες. Οι περιορισμοί και σε ορισμένες περιπτώσεις η απαγόρευση πώλησης στρατιωτικών προϊόντων και προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας καθώς και εργαλειομηχανών ακριβείας είναι μια άμεση απάντηση στον στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό της Τουρκίας σε διασυνοριακές επιχειρήσεις που έχουν επεκταθεί από τη Λιβύη έως τον Καύκασο και από τη Συρία έως την ανατολική Μεσόγειος τα τελευταία χρόνια.

Η πρώτη δημόσια αποκάλυψη ότι η Τουρκία έχει μπει σε εμπάργκο σε αγαθά διπλής χρήσης για πολιτικές ανάγκες λόγω φόβου ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς προήλθε από τον υπουργό Άμυνας Hulusi Akar. Μιλώντας σε βουλευτές σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής στις 16 Νοεμβρίου 2021.”