Κοινοβουλευτικό «ναυάγιο» της Αριστεράς: 39 έδρες χάνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ στη νέα Βουλή!Χάνει και η Ελληνική Λύση 4 έδρες αλλά τις κερδίζουν τα άλλα δεξιά κόμματα

Το μεγάλο κέρδος της Δεξιάς δεν ήταν μόνο η είσοδος τριών κομμάτων στην Βουλή, αλλά και η μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ κατά 24 έδρες, του ΠΑΣΟΚ κατά 9 έδρες (32 από 41) και του ΚΚΕ κατά 6 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου.

Tα τρία αριστερά σοσιαλ-κομμουνιστικά κόμματα κατέγραψαν ένα κοινοβουλευτικό «ναυάγιο», όσο και αν προσπάθησαν να το καλύψουν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια και η Ελληνική Λύση «έγραψε» απώλειες τεσσάρων εδρών αν και σε επίπεδο ψήφων δεν έχασε καθόλου από τα ποσοστά της 21η Μαΐου, αλλά οι έδρες της πάνε στα άλλα δύο κόμματα της Δεξιάς.

Οι απώλειες οφείλονται στο εκλογικό σύστημα (ενισχυμένη αναλογική αντί για απλή αναλογική) αλλά και στην αδυναμία να αυξήσουν τα ποσοστά τους ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Το τελευταίο ισχύει κυρίως για ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ που δεν κατάφεραν να εκμεταλλευθούν την αδυναμία και τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΣΟΚ

Συγκεκριμένα δεν επανεκλέχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Διαμαντίδης από τη Β’ Πειραιώς, ο Αθανάσιος Γλαβίνας από τη Β’ Θεσσαλονίκης, ο Σωτήρης Παπαγεωργίου από την Καρδίτσα, η Αικατερίνη Ταγαρά από την Κορινθία, ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος από τη Μεσσηνία, η Ραχήλ Αλεξανδρίδου από την Πέλλα, ο Μιχάλης Τζελέπης από τις Σέρρες, ο Γιώργος Οικονόμου από τα Τρίκαλα και ο Νικόλαος Τσώνης από την Φθιώτιδα.

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χάνει έξι έδρες (20 από 26) σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, με αποτέλεσμα να μην επανεκλέγονται επτά βουλευτές του, καθώς κερδίζει μία έδρα στη Λέσβο με την Μαρία Κομνηνάκα.

Την έδρα τους χάνουν ο Γιώργος Πέρρος από τον Δυτικό Τομέα Αθηνών, ο Πάκος Έξαρχος από τα Ιωάννινα, η Τίνα Κουζιάκη από την Κοζάνη, ο Νικόλαος Κουτουμάνος από την Μεσσηνία, ο Αχιλλέας Κανταρτζής από τα Τρίκαλα, ο Κώστας Μπασδέκης από τη Φθιώτιδα και ο Αλέξανδρος Μαρινάκης από τα Χανιά.

ΣΥΡΙΖΑ

Με μειωμένη δύναμη κατά 24 έδρες από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ανά την Επικράτεια, με ποσοστό 17,84% και 47 έδρες έναντι του 20,07% και 71 έδρες στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, με συνέπεια σημαντικά στελέχη του κόμματος να μένουν εκτός Βουλής.

Στο 96,38% της ενσωμάτωσης των εκλογικών τμημάτων η εικόνα των εδρών έχει ως εξής:

Συγκεκριμένα, εκτός Βουλής μένει η Πόπη Τσαπανίδου που ήταν υποψήφια με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που έλαβε το κόμμα στις εκλογές ενώ σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης το κόμμα χάνει από μια έδρα, εκτός από την Α’ Πειραιά όπου διατηρεί τη δύναμη της 1 έδρας.

Ειδικότερα στην Α’ Αθηνών από τις τρεις έδρες χάνεται η μία έδρα και μένει εκτός ο Νίκος Βούτσης. Στον Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών από τις 3 έδρες χάνει τη μία η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Στον Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών πάλι από τις 3 έδρες χάνει μία έδρα και μένει εκτός η Ρένα Δούρου εάν επιλέξει αυτήν ως περιφέρεια εκλογής του ο Αλέξης Τσίπρας. Στον Β3 Νότιο Τομέα από τις 4 έδρες χάνεται η μία αυτή του Γιάννη Μουζάλα.

Στην Α’ Πειραιώς διατηρείται η μια έδρα με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα και δεύτερο τον Θ. Δρίτσα. Στην Β’ Πειραιώς από τις δύο χάνει τη μία, αυτή του Γιάννη Ραγκούση.

Στην Ανατολική Αττική από τις δύο χάνει τη μία και μένει εκτός ο Χρήστος Σπίρτζης. Στη Δυτική Αττική την 1 έδρα χάνει τελικά ο Γιώργος Τσίπρας.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης από τις 4 έδρες την έδρα χάνει ο Γιάννης Αμανατίδης και στην Β’ Θεσσαλονίκης μένει με μία έδρα και μένει εκτός η Δώρα Αυγέρη.

Στην Αιτωλοακαρνανία από τις δύο έδρες την μία χάνει ο Γρηγόρης Θεοδωράκης. Στην Αχαΐα από τις 3 έδρες χάνεται μια αυτή του Γιώργου Κυριακόπουλου. Στα Δωδεκάνησα τη μια έδρα χάνει η Χρύσα Καραγιάννη.

Στον Έβρο επίσης την μία έδρα χάνει ο Μενέλαος Μαλτέζος. Στο Ηράκλειο από τις 2 την μία χάνει ο Σωκράτης Βαρδάκης. Στα Ιωάννινα από τις 2 έδρες την μια χάνει ο Γιάννης Στέφος.

Στην Καβάλα την μια έδρα χάνει η Τάνια Ελευθεριάδου. Στην Καρδίτσα επίσης την μια χάνει ο Νίκος Μηχαλάκης.

Στη Λάρισα από τις 2 την μία χάνει ο Γιάννης Καριπίδης. Στη Λέσβο την μια έδρα χάνει τελικά Γιάννης Μπουρνούς. Στην Πιερία την μια χάνει ο Σάκης Γκούνας.

Στις Σέρρες την μια έδρα χάνει ο Κωνσταντίνος Καρπουχτσής.

Ελληνική Λύση

Από την Ελληνική Λύση δεν επανεκλέγονται τέσσερις βουλευτές καθώς μειώθηκε ανάλογα η κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος και εκλέγει 12 από 16 βουλευτές.

Την έδρα τους χάνουν ο Ιωάννης Λαϊνιώτης από την Αχαΐα, ο Βασίλης Αρμόνης από την Εύβοια, ο Βασίλης Κοτίδης από την Ημαθία και η Χριστίνα Κοντογιάννη από την Λάρισα.

Οι απώλειες σε Αχαΐα και Λάρισα όπου ήταν υποψήφιος ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος, φέρνουν «καραμπόλα» στο νότιο Τομέα Αττικής, όπου εκλέγεται μεν, με πολύ καλή επίδοση για το κόμμα, ο Σ.Τζούμας, αλλά θα αναγκαστεί να παραχωρήσει στην θέση του στον Κ.Βελόπουλο που επίσης ήταν υποψήφιος και δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιλέξει την περιφέρεια αυτή αφού δεν εκλέγει βουλευτή το κόμμα στις άλλες δύο όπου επίσης ήταν υποψήφιος.