Μέγας κίνδυνος για την Ελλάδα-Η Wagner φεύγει από την Ανατολική Λιβύη και η Τουρκία έρχεται;Οι Τούρκοι είναι πολύ πιθανό να επιδιώξουν να ελέγξουν πλήρως στρατιωτικά το λιβυκό έδαφος με νέες στρατιωτικές βάσεις

Πριν από λίγες ημέρες  γίναμε μάρτυρες της εξέγερσης-πραξικοπήματος της Ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας "Wagner" κατά του Πούτιν και της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, που είχε άδοξη κατάληξη  για τους στασιαστές και τον ηγέτη της Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Γιατί ως Ελλάδα μας ενδιαφέρει το μέλλον της Wagner;

Ωστόσο το μέλλον της "Wagner" η οποία είχε ενεργότατη παρουσία στην Ανατολική Λιβύη στηρίζοντας τον Στρατάρχη Χαφτάρ, πολέμιο των Τούρκων και του αχυράνθρωπού τους  μεταβατικού Πρωθυπουργού Ντμπέϊμπα, μπορεί να επηρεάσει τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφορικά με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, με το οποίο επιχειρείτο ο διαμοιρασμός της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως Κρήτης, μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Ο λόγος είναι ότι η Τουρκία κατά την εκτίμησή μας είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσει να εκμετταλευθεί την κατάσταση στρατιωτικής αποδυνάμωσης του Στρατάρχη Χαφτάρ από την Wagner, προκειμένου να αποπειραθεί να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις της στην Ανατολική Λιβύη, γεγονός που θα είχε αρνητικά επακόλουθα για την χώρα μας.

Τέλος το γεγονός ότι η Τουρκία επιχειρεί επαναπροσέγγιση με ΗΑΕ και Αίγυπτο, οι οποίες είναι σύμμαχες με την Ελλάδα και στήριζαν τον Στρατάρχη Χαφτάρ στη Λιβύη, γεννά ερωτηματικά αν και κατά πόσο θα συνεχίσουν να τηρούν την στάση που τηρούσαν σε Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο η οποία ευνοούσε τα Ελληνικά συμφέροντα.

Το πραξικόπημα της Wagner και οι όροι  του Πούτιν
Μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, με  τον Λευκορώσο Πρόεδρο Λουκασένκο σε ρόλο μεσολαβητή, το πραξικόπημα της Wagner τερματίστηκε αναίμακτα, ενώ "ο Πούτιν στη συνέχεια  ανακοίνωσε ότι έδινε στους μαχητές της Βάγκνερ «την ευκαιρία» είτε να υπογράψουν συμβόλαιο με τον ρωσικό στρατό, είτε να πάνε σπίτι τους είτε να ενταχθούν σε στρατιωτικό σώμα υπό τον Πριγκόζιν στη Λευκορωσία", όπως αναφέρει σε σχετικό με το θέμα άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ,  κυριότερα σημεία  του οποίου κατά την εκτίμησή μας, επισημαίνονται όπως παρακάτω:

"Το πρωί της Τρίτης ο Πούτιν διέταξε να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Wagner.

Καθώς προκύπτουν περισσότερες λεπτομέρειες από το χάος της εξέγερσης, ορισμένα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα  ενώ άλλα παραμένουν κρυφά .

Δημιουργείται νέα στρατιωτική βάση στην Λευκορωσία για την Wagner

Αναφέρθηκε επίσης σήμερα το πρωί, ότι η Λευκορωσία κατασκευάζει μια στρατιωτική βάση για έως και 8.000 στρατιώτες Wagner περίπου 125 μίλια βόρεια των συνόρων με την Ουκρανία.

Ο Λουκασένκο ήταν ξεκάθαρος σχετικά με αυτό που θεωρούσε «ανεκτίμητο» όφελος από την ύπαρξη του Πριγκόζιν και της Wagner  στη χώρα του.

«Θα μας πουν για οπλικά συστήματα», είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος, εξηγώντας στους στρατιώτες του «τα οποία λειτούργησαν καλά, ή όχι. Και για  τακτικές  πώς να επιτεθούν και πώς να αμυνθούν. Αυτό είναι ανεκτίμητο. Αυτό πρέπει να πάρουμε από την Wagner».

Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι μαχητές  της Wagner θα εισέλθουν σε αυτό το νέο στρατόπεδο και κέντρο εκπαίδευσης με λίγα περισσότερα από τα ρούχα στην πλάτη τους και τα τουφέκια στα χέρια τους.

Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, δήλωσαν εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας την Τρίτη, «για τη μεταφορά βαρέος στρατιωτικού εξοπλισμού από την ιδιωτική μισθοφορική  εταιρεία Wagner σε μονάδες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο Prigozhin φέρεται να είχε μαζί του 25.000 μαχητές όταν έκανε την αποτυχημένη του προσπάθεια να φθάσει στη Μόσχα.

Πόσοι δέχονται την πρόταση του Πούτιν να πάνε στον ρωσικό στρατό, πόσοι πηγαίνουν στη Λευκορωσία με τον Πριγκόζιν και πόσοι θα πάνε σπίτι τους είναι άγνωστο προς το παρόν.

Επίσης άγνωστο είναι αν ο Πούτιν θα επιτρέψει στους μαχητές της Wagner που επιλέγουν να υπογράψουν συμβόλαια με το Υπουργείο Άμυνας να διατηρήσουν τη μοναδική δομή της δύναμης τους ή αν απλώς θα απορροφηθούν από  μεγαλύτερη δύναμη.

Αν είναι το δεύτερο,αναμένεται  ότι λίγοι θα δεχτούν την προσφορά του Πούτιν, επειδή η δομή και η απόδοση του τρόπου μάχης της Wagner  είναι θεμελιωδώς διαφορετική από το πώς λειτουργεί ο ρωσικός στρατός.

Τα αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα
Η εξορία του Prigozhin στη Λευκορωσία αφήνει  ωστόσο πολλά βασικά ερωτήματα αναπάντητα.

Πρώτον, τι θα γίνει με τον Όμιλο Wagner, αυτό καθαυτό;

Η Wagner  είχε στρατεύματα για τη ρωσική κυβέρνηση στη Συρία και σε μέρη της Αφρικής. Τι θα γίνει με την οργάνωση σε αυτές τις τοποθεσίες;

Η εκδίωξη του Πριγκόζιν στη Λευκορωσία σημαίνει ότι δεν είναι πλέον επικεφαλής του Βάγκνερ ή εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση του;

Κανείς στη Μόσχα ή στο Μινσκ δεν έχει απαντήσει ακόμη σε αυτήν την ερώτηση και έτσι τα στρατεύματα της  Wagner  που θα επιλέξουν να μετακινηθούν στη Λευκορωσία θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν υπό τη διοίκηση του Πριγκόζιν;.

Το πιο σημαντικό για τον Πούτιν είναι πώς επηρεάζει τους πολεμικούς στόχους της Ρωσίας η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον Πριγκόζιν και η αποχώρηση της Wagner από την Ουκρανία;

Από την οπτική γωνία της Ουκρανίας,  το πραξικόπημα του Prigozhin  ήταν θεϊκό δώρο. Όχι μόνο οι Ρώσοι έχασαν τον πιο επιτυχημένο επιθετικό σχηματισμό τους, αλλά το χάος που προκάλεσε το περιστατικό σε ολόκληρη την ηγεσία του ρωσικού στρατού έχει, τουλάχιστον προσωρινά, αποδυναμώσει τη ρωσική πλευρά.

Τι μέλει γεννέσθαι
Με βάση τα παραπάνω καταλήγουμε ότι  στη Λευκορωσία  δημιουργείται στρατόπεδο στέγασης 8000 ελαφρά εξοπλισμένων μαχητών της Wagner, που αναλογεί μόλις στο 1/3  περίπου του συνόλου των 25000  μαχητών της, με τους υπόλοιπους 17000, μερικοί εξ αυτών να επιστρέφουν στα σπίτια τους και άλλοι να προσχωρούν κατόπιν υπογραφής συμβολαίου στις τάξεις του Ρωσικού στρατού.

Η παράδοση του βαρέως οπλισμού της στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις παραπέμπει  επίσης σε  σημαντική απομείωση της μαχητικής ισχύος και των δυνατοτήτων της στην Ουκρανία.

Κοινώς επιχειρησιακά ακόμη και αυτοί οι εναπομείναντες  8000  άνδρες της Wagner που θα φιλοξενηθούν στην Λευκορωσία με ή χωρίς τον Πριγκόζιν αρχηγό τους, δεν θα έχουν την δυνατότητα με τον φέροντα οπλισμό τους να αναλάβουν την εκτέλεση ανάλογης στρατιωτικής επιχείρησης με εκείνων του παρελθόντος.

Λόγω των αναγκών του πολέμου στην Ουκρανία, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η δύναμη της Wagner που βρίσκεται τώρα στην Ανατολική  Λιβύη είναι μικρή σε σχέση με το παρελθόν.

Ωστόσο οι  προσωπικές γνωριμίες μισθοφόρων της Wagner με στελέχη του στρατού του Χαφτάρ  υπάρχουν, όπως  και οι στρατιωτικές βάσεις της στη χώρα, οπότε και θα ήταν εύκολη η άμεση μεταφορά ανδρών τη Wagner αν κρινόταν αναγκαίο κάτι τέτοιο από τον Πούτιν.

Τώρα  κάτι τέτοιο δεν υφίσταται ως πιθανότητα λόγω των ζυμώσεων για να μην πούμε διάλυσης της Wagner.

Πολύ φοβόμαστε ότι η Τουρκία  είναι πολύ πιθανό ότι θα επιχειρήσει να συνδιαλλαγεί με τον Πούτιν επιχειρώντας να υποκαταστήσει την Wagner στη Λιβύη, "βρίσκοντας τα αλλού μαζί της" στη βάση του δούναι και λαβείν, στη Συρία λόγου χάρη.

Μια τέτοια εξέλιξη όπως προαναφέραμε θα ήταν άκρως επικίνδυνη για τα Ελληνικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

ΠΗΓΗ