Τα σημαντικότερα θέματα που περιμένουν λύσεις οι στρατιωτικοί



Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε να ακούσουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Δεν είναι μυστικό ότι αν και υπήρξαν διπλές εκλογές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διευρυμένη χρονικά εκλογική περίοδο, η αίσθηση που έχουν αποκομίσει οι περισσότερα στρατιωτικοί είναι ότι τα θέματα μέριμνας προσωπικού των ΕΔ απασχόλησαν λίγο έως και καθόλου τις διάφορες συζητήσεις των πολιτικών.

Επειδή όμως τα θέματα είναι «φλέγοντα» και ζητούν επιτακτικά λύσεις θα θέλαμε να δώσουμε ένα έναυσμα στη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και να τους αναφέρουμε – απαριθμήσουμε τα σημαντικότερα θέματα που θεωρούμε ως ΔΣ ΠΑ.Σ.Ε.Σ. πως περιμένουν να ακούσουν οι στρατιωτικοί από τα χείλη των αρμοδίων στο Βήμα της Βουλής των Ελλήνων ότι αποτελούν προτεραιότητά τους και δεσμεύονται για άμεσες ενέργειες λήψεως αποφάσεων επ΄ ωφελεία των στελεχών.

1. Πέρας της άνισης αντιμετώπισης των στρατιωτικών σε σχέση με τους συναδέλφους των Σωμάτων Ασφαλείας. Ως εκ τούτου:

α. Άμεση ψήφιση νέας ΚΥΑ για την αποζημίωση νυχτερινής εργασίας με άρση σειράς περιοριστικών μέτρων και πιο συγκεκριμένα.
(1) Παύση του «παγκόσμιου παράδοξου» να αποζημιώνεται ο στρατιωτικός κατά τη νυχτερινή εργασία τις πέντε ώρες ενώ εργάζεται οκτώ.
(2) Δικαίωμα αποζημίωσης να έχουν όλοι όσοι εργάζονται τη νύχτα και όχι να πρέπει παράλληλα να είναι και σε 24ωρη υπηρεσία.
(3) Άρση του πλαφόν αποζημίωσης στις μηνιαίες ώρες νυχτερινήςεργασίας.
(4) Δικαιούχοι να είναι άπαντες όσοι εκτελούν την κάθε υπηρεσία και όχι να αποκλείονται στελέχη όπως οι μη Μονιμοποιηθέντες ΕΠΟΠ και οι ΟΒΑ.

β. Εξάλειψη αδικιών στη χορήγηση έκτακτων επιδομάτων όπως αυτού που δόθηκε τα Χριστούγεννα με τους συναδέλφους των Σωμάτων Ασφαλείας να πληρώνονται 600ευρώ ενώ οι στρατιωτικοί περίπου στα 160ευρώ.

2. Νέο ειδικό μισθολόγιο για τους στρατιωτικούς στο οποίο και να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός όλων αυτών των ετών όπου οι μισθοί των στρατιωτικών ήταν καθηλωμένοι και συνεπώς η αγοραστική τους αξία δέχτηκε πολύ σοβαρό πλήγμα

3. Επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στα ποσά που χορηγούνταν πριν την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

4. Ειδικό επίδομα και χορήγηση έξτρα άδειας, σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό που εμπλέκεται ενεργά σε καθήκοντα και δράσεις της Πολιτικής Προστασίας.

5. «Βαρέα και ανθυγιεινά» σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό και ειδικά μάλιστα σε όσους εκτελούν καθήκοντα που αντίστοιχα στους υπόλοιπους πολίτες αναγνωρίζεται αυτό το δικαίωμα και εφαρμόζεται ήδη εδώ και πολλά χρόνια.

6. Επαναφορά της δυνατότητας εξαγοράς της μάχιμης πενταετίας, η οποία δεν πρέπει να συγχέεται με την υπάρχουσα πλέον δυνατότητα αγοράς πέντε πλασματικών ετών από όλο το στρατιωτικό προσωπικό.

7. Επαναφορά της δυνατότητας για εξαγορά της προσαύξησης κατά τρία (3) έτη (πλασματικός χρόνος ασφάλισης) για τους στρατιωτικούς που κατετάγησαν στις τάξεις των ΕΔ τα έτη 1990-1995 στο ποσοστό 6,67% των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών.

8. Μέριμνα για τα στελέχη που εισήλθαν σε ΑΣΣΥ έως το 2009 να ακολουθούν τον ν. 2439/1996 και όχι τον κατοπινό ν.3883/2010 ώστε η ιεραρχική εξέλιξή τους να είναι εναρμονισμένη με την εγκύκλιο εισαγωγής τους.

9. Μέριμνα ώστε άπαντες οι Μονιμοποιηθέντες αξιωματικοί ΕΜΘ να πληρώνονται με το βαθμό που φέρουν και όχι με οικονομικά κλιμάκια υποδεέστερου βαθμού.

10. Μέριμνα ώστε να λυθεί το σοβαρό θέμα των ΕΠΟΠ όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος σε λίγο καιρό να αποστρατεύονται συνάδελφοι στην ηλικία των 50 ετών χωρίς δικαίωμα σύνταξης.

Το ΠΑ.Σ.Ε.Σ. έχει δημόσια τοποθετηθεί για όλα τα ανωτέρω θέματα και φυσικά είναι πάντα στη διάθεση της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ αλλά και των βουλευτών όλων των κομμάτων.

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                               Ο Γεν. Γραμματέας
Χαριτίδης Χαρίτων                                                                Κατραντζόγλου Ιωάννης
6983-501588                                                                                     6983-505524