Ο γαλλικός στρατός στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προκαλεί βραχυκύκλωμα στην ΤουρκίαΟ γαλλικός στρατός στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προκαλεί βραχυκύκλωμα στην Τουρκία, με τη Daily Sabah να κάνει λόγο για κίνηση που πιθανό είναι να εξοργήσει την Άγκυρα.

«Εν μέσω αναθέρμανσης των σχέσεων με την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τη στενή στρατιωτική συνεργασία με άλλες χώρες, μια κίνηση που κατήγγειλε η Άγκυρα στο παρελθόν. Η Αλεξανδρούπολη, στρατηγικό λιμάνι στη βορειοανατολική Ελλάδα, θα είναι ανοιχτό στη χρήση του Γαλλικού Στρατού, ανέφεραν ελληνικά μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα», σημειώνει η τουρκική Daily Sabah.

Σύμφωνα με τους Τούρκους, ο Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, διευθυντής του λιμανιού, συναντήθηκε πρόσφατα με ομάδα αξιωματικών του γαλλικού στρατού, ενώ τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τις διερευνητικές συνομιλίες θα ακολουθήσει η ανάπτυξη γαλλικών στρατιωτικών στοιχείων στο λιμάνι μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες.

Ο γαλλικός στρατός στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προκαλεί βραχυκύκλωμα στην Τουρκία
«Το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε μια συμφωνία συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια με τη Γαλλία τον Οκτώβριο του 2021. Η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρα που ορίζει ότι τα μέρη πρέπει να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια μεταξύ τους σε περίπτωση επίθεσης στην κυρίαρχη ζώνη του εν λόγω κόμματος», τονίζεται στο τουρκικό δημοσίευμα.

«Η Αλεξανδροπούλη φιλοξενεί επίσης αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η Τουρκία βλέπει ένα νέο στάδιο στους δεσμούς με την Ελλάδα μετά τις εκλογικές νίκες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και ο Τούρκος ηγέτης έχει εκφράσει την ελπίδα για καλύτερους δεσμούς», σημειώνεται.