Φρεγάτες: Γαλλική πρόταση για ενιαίο ευρωπαϊκό στόλο και στη Μεσόγειο – Θα πολεμάει σαν έναΦρεγάτες: Γαλλική πρόταση για ενιαίο ευρωπαϊκό στόλο και στη Μεσόγειο, ο οποίος θα πολεμάει σαν ένα.

Το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό καλεί τους ευρωπαϊκούς στόλους να καλύψουν τους χώρους που αφήνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που τα κινεζικά ναυπηγεία κατασκευάζουν κάθε χρόνο σχεδόν δώδεκα αντιτορπιλικά και φρεγάτες.

Σύμφωνα με τους Γάλλους, τα επόμενα χρόνια «η Ουάσιγκτον θα πρέπει να συγκεντρώνει όλο και περισσότερους πόρους της στον Ειρηνικό» για την αντιμετώπιση της Κίνας.

Φρεγάτες: Γαλλική πρόταση για ενιαίο ευρωπαϊκό στόλο και στη Μεσόγειο – Θα πολεμάει σαν ένα
Έτσι, ο ναύαρχος Πιέρ Βαντιέ, αρχηγός του Γαλλικού Ναυτικού, κάλεσε τα ευρωπαϊκά ναυτικά να οργανωθούν για να «γεμίσουν» τους χώρους που θα απελευθερώσει το Ναυτικό των ΗΠΑ.

Για τον Γάλλο ναύαρχο, δεν είναι σημαντικό τα ευρωπαϊκά ναυτικά να αυξήσουν την παρουσία τους στη Μεσόγειο όπως και τον Βόρειο Ατλαντικό, αλλά και στον Περσικό Κόλπο και στον βόρειο Ινδικό Ωκεανό.

Ο ναύαρχος Βαντιέ ζήτησε να αυξηθεί και να ενισχυθεί η διαλειτουργικότητα των ευρωπαϊκών στόλων, τόσο τεχνολογικά όσο και επιχειρησιακά, έτσι ώστε «ένας ευρωπαϊκός πολυεθνικός στόλος να μπορεί να λειτουργήσει ως ενιαίος στόλος».