Έτσι «βουτούσε» αυτοκίνητα σε όλη την Αττική η σπείρα που «ξηλώθηκε»Συνελήφθησαν 7 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό - Εξιχνιάστηκαν 22 κλοπές και 1 απόπειρα κλοπής καθώς και 2 κλοπές καταλυτών

Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές αυτοκινήτων τελευταίας τεχνολογίας με αυξημένη εμπορική ζήτηση, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Όπως ανακοινώθηκε, για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αχαρνές, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι και Παλλήνη κατά την οποία συνελήφθησαν 7 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατά συρροή από άτομα που διαπράττουν διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών οχημάτων κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, έχοντας διακριτούς ρόλους, με σκοπό τη συστηματική διάπραξη κλοπών οχημάτων τελευταίας τεχνολογίας με αυξημένη εμπορική ζήτηση αποκομίζοντας σημαντικό παράνομο περιουσιακό όφελος.

Το modus operandi
Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Συγκεκριμένα , αφού λάμβαναν «παραγγελίες» για αυτοκίνητα συγκεκριμένης μάρκας, μοντέλου και χρώματος, μετέβαιναν σε περιοχές κυρίως των νοτίων και βορείων προαστίων της Αττικής, όπου εντόπιζαν τα αντίστοιχα οχήματα, ενώ στη συνέχεια ενημέρωναν τους συνεργούς τους για την ακριβή τοποθεσία.

Στην συνέχεια, έσπαγαν κάποιο από τα τζάμια του οχήματος και αφού το μετακινούσαν για μικρή απόσταση, το φόρτωναν σε ειδικό γερανοφόρο όχημα και το μετέφεραν σε περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Εκεί πλαστογραφούσαν τους χαρακτηριστικούς του αριθμούς (αριθμό πλαισίου, κινητήρα κ.λπ) και έτσι το «νομιμοποιούσαν» για να το θέσουν εκ νέου σε κυκλοφορία, είτε το αποσυναρμολογούσαν για να επισκευάσουν με αυτό άλλα οχήματα, τα οποία είχαν αγοράσει με σοβαρές υλικές ζημιές.

Οι ρόλοι
Σε ότι αφορά τον ρόλο του καθενός εκ των συλληφθέντων κατά τη διάπραξη των κλοπών, αυτός διακριβώθηκε ως εξής, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.:

37χρονος ήταν ο αρχηγός και αποκλειστικός ρυθμιστής της λειτουργίας της οργάνωσης. Κατείχε τις περισσότερες γνώσεις στον τομέα του αυτοκινήτου έχοντας διασυνδέσεις με επαγγελματίες του χώρου. Επίσης, ήταν αυτός ο οποίος διευθετούσε τις οικονομικές εκκρεμότητες της οργάνωσης και παρέδιδε στα μέλη της τα χρήματα που τους αναλογούσαν από την συμμετοχή τους,
37χρονος, 22χρονος, 35χρονος και 30χρονος αποτελούσαν τους επιχειρησιακούς βραχίονες της οργάνωσης, έχοντας ενεργό ρόλο και μεγάλη εμπειρία στις κλοπές των αυτοκινήτων, καθώς και πλούσιο ποινικό παρελθόν,
ο 37χρονος και ο 22χρονος παρείχαν τα αναγκαία μέσα για την τέλεση των κλοπών, καθώς διέθεταν οχήματα συγγενικών τους προσώπων για τη μετάβαση και διαφυγή τους,
44χρονος συμπλήρωνε τον επιχειρησιακό βραχίονα, καθώς κατείχε το ειδικό γερανοφόρο όχημα για τη μεταφορά των αφαιρεθέντων οχημάτων, ενώ για τις «υπηρεσίες» του αμειβόταν αδρά, λαμβάνοντας το ποσό των -400- ευρώ για κάθε μεταφορά.
Τι βρήκαν οι αστυνομικοί στις έρευνες
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

•ηλεκτρονικός εξοπλισμός πλαστογράφησης οχημάτων,

•τεχνικός εξοπλισμός κλοπών αυτοκινήτων,

•πλήθος εγκεφάλων αυτοκινήτων,

•διαγνωστικό εγκεφάλων αυτοκινήτων,

•κινητήρας κλεμμένου αυτοκινήτου,

•ηλεκτρικός εκκενωτής (taser),

•συσκευές κινητών τηλεφώνων και κάρτες SIM,

•2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

•διάφορα εξαρτήματα αυτοκινήτων,

•πλήθος κλειδιών αυτοκινήτων,

•βιβλίο service κλεμμένου αυτοκινήτου,

•ψηφιακά μέσα αποθήκευσης δεδομένων (USB),

•ρουχισμός που χρησιμοποιήθηκε κατά την τέλεση των κλοπών,

•το χρηματικό ποσό των 2.400 ευρώ,

•10 οχήματα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί 22 περιπτώσεις κλοπής και 1 απόπειρα κλοπής οχημάτων καθώς και 2 κλοπές καταλυτών οχημάτων σε Παλαιό και Νέο Φάληρο, Μαρούσι, Κερατσίνι, Πατήσια, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση, Αιγάλεω, Νέα Χαλκηδόνα, Νέα Ιωνία, Πεύκη, Νέα Ερυθραία, Χολαργό, Αγίους Αναργύρους, Πειραιά και Νέα Σμύρνη που διαπράχθηκαν από τις αρχές τους 2022.

Υπολογίζεται ότι το παράνομο οικονομικό όφελος που έχουν αποκομίσει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από τη μέχρι τώρα δράση τους ξεπερνά τις 240.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας.