Πήγαν να βάλουν ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο αλλά τα ελληνικά ραντάρ τις βλέπουν ως στόχο – Το πρόβλημα με τα υποβρύχιαΠήγαν να βάλουν ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο αλλά τα ελληνικά ραντάρ τις βλέπουν ως στόχο ενώ πρόβλημα δημιουργείται και με τα ελληνικά υποβρύχια.

Τέλος στα αιολικά πάρκα στην θάλασσα για λόγους Εθνικής Ασφάλειας και τουριστικής ανάπτυξης, αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου για την Καθημερινή.

Έτσι, γεωπολιτικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα τα έξι μίλια στις περιοχές του Αιγαίου και της Κρήτης αλλά και τα ανελαστικά επιχειρησιακά σχέδια του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, έχουν θέσει εκτός πάνω από τις μισές περιοχές που είχε συμπεριλάβει το αρχικό σχέδιο ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες, γράφει το sportime.gr.

Μόνο για λόγους εθνικής άμυνας έχουν απορριφθεί πάνω από τις μισές περιοχές που είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό σχεδιασμό.

Πήγαν να βάλουν ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο αλλά τα ελληνικά ραντάρ τις βλέπουν ως στόχο
Να σημειωθεί πως όπως εξηγησαν στην Καθημερινή αρμόδιοι, τα ραντάρ «βλέπουν» τις ανεμογεννήτριες ως στόχους ενώ δεν επιτρέπουν την σάρωση του χώρου πέρα από τη συστοιχία των ανεμογεννητριών, οι οποίες λειτουργούν σαν κουρτίνα.

Μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς πως μερικές περιοχές που είχαν αρχικά προκριθει στον άξονα Λέσβου – Χίου – Σάμου, στα Δωδεκάνησα και στη θαλάσσια περιοχή Λήμνου – Άη Στράτη, αντιλαμβάνεται κανείς πως είναι… αδύνατο στις περιοχές αυτές που βλέπουν τουρκικά παράλια να μην λειτουργούν σωστά τα ελληνικά ραντάρ.

Πάντως, με την ανάλογη αναβάθμιση των ελληνικών ραντάρ το συγκεκριμένο πρόβλημα φαίνεται πως λύνεται.