“Όλα είναι έτοιμα”: Ανάπτυξη πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ F-22 Raptors και F-35 στη Μέση Ανατολή για να ελέγξουν το ΙράνΤο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρενέβη και απέτρεψε δύο ξεχωριστές απόπειρες του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν για κατάσχεση δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν

Πρώτα είχαμε την ανάπτυξη F-22 Raptors στη Μέση Ανατολή, ως μέρος μιας απροκάλυπτης επίδειξης δύναμης ως αντίδραση στις πρόσφατες δραστηριότητες των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, ειδικά στη Συρία.

Επισημαίνουμε ότι, η ανάπτυξη ήταν σημαντική καθώς έρχεται μετά από πολλαπλές προειδοποιήσεις που εξέδωσε η CENTCOM εδώ και αρκετούς μήνες φέτος, υποστηρίζοντας ότι τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη συχνά εμπλέκονται σε επικίνδυνες εμπλοκές με αμερικανικά τζετ, εκτός από τις πτήσεις πάνω από στρατηγικές αμερικανικές βάσεις όπως το Al Tanf και τη συλλογή ζωτικής σημασίας πληροφοριών.

Τώρα οι ΗΠΑ αποστέλλουν μαχητικά αεροσκάφη F-35 stealth, ένα αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού και F-16 στην Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή (CENTCOM), για να παρακολουθούν κρίσιμες πλωτές οδούς υπό το φως της πρόσφατης κατάσχεσης και παρενόχλησης εμπορικών πλοίων από το Ιράν.

«Αυτή η απόφαση είναι μια απάντηση στα πρόσφατα ανησυχητικά γεγονότα στα στενά του Ορμούζ, για την προστασία των αμερικανικών συμφερόντων και τη διασφάλιση της διατήρησης της ελευθερίας ναυσιπλοΐας στην περιοχή», δήλωσε η Αναπληρώτρια Γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σίνγκ.

Το στενό του Ορμούζ είναι ένα κρίσιμο στενό πέρασμα που συνδέει τον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν, διευκολύνοντας τη ροή περίπου του 20 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, δεν παρείχε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των πρόσθετων αεροσκαφών που διατέθηκαν για την εκτεταμένη αποστολή, το χρονοδιάγραμμα άφιξης του αεροσκάφους στην περιοχή ή την αναμενόμενη διάρκεια της παρουσίας τους.

Ενώ η ανάπτυξη των F-35 και ενός αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού αντιπροσωπεύει μια νέα εξέλιξη, στις 14 Ιουλίου, ένας ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ αποκάλυψε σχέδια για ενίσχυση της παρουσίας του στρατού στην περιοχή με την ανάπτυξη πρόσθετων F-16.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί F-16 πάνω από τον Περσικό Κόλπο, για να παρέχει επιτήρηση και προστασία στην εμπορική ναυτιλία. Επιπλέον, τα αεροσκάφη  της USAF A-10 Warthog, που σταθμεύουν στην περιοχή από τα τέλη Μαρτίου, περιπολούν τακτικά στον Κόλπο.

Αυξημένες εχθροπραξίες
Αν και η μόνιμη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή έχει μειωθεί, η Ουάσιγκτον αναγκάστηκε να ενισχύσει τις δυνάμεις της στη Μέση Ανατολή λόγω των επανειλημμένων απειλών από το Ιράν και τη Ρωσία τον περασμένο χρόνο.

Υπενθυμίζουμε ότι,  αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 που επιχειρούν στη δυτική Συρία έχουν αντιμετωπίσει παρενόχληση από ρωσικά αεροσκάφη.

Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν έχουν ανταλλάξει κατηγορίες σχετικά με μια σειρά επεισοδίων που σημειώνονται εντός των ασταθών πλωτών οδών του Κόλπου.

Από τον Απρίλιο, οι ιρανικές ναυτικές δυνάμεις έχουν αιχμαλωτίσει τουλάχιστον τρία δεξαμενόπλοια, μετά την απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να κατασχέσει το φορτίο πετρελαίου σε ένα δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, το Suez Rajan, στο δρόμο προς την Κίνα.

Η κατάσχεση ενός δεξαμενόπλοιου με σημαία Παναμά, που σημειώθηκε στις 3 Μαΐου κατά τη διέλευση του μεταξύ Ντουμπάι και Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκάλεσε επίσης παράπονα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σχετικά με ανεπαρκείς προσπάθειες των ΗΠΑ για την προστασία των πλωτών οδών της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια ενός από αυτά τα περιστατικά, το σκάφος του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού που καταδίωκε το δεξαμενόπλοιο Richmond Voyager πυροβόλησε εναντίον του, αφού το πλήρωμα αρνήθηκε να σταματήσει. Η παρουσία του αντιτορπιλικού USS McFaul, πάνω από 20 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ομάν, οδήγησε το ιρανικό σκάφος να αποχωρήσει από τη περιοχή.

Λόγω της κλιμακούμενης συχνότητας και σοβαρότητας αυτών των περιστατικών, έχουν προκύψει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων, γεγονός που ώθησε τις ΗΠΑ να αναπτύξουν πρόσθετα μέσα στην περιοχή.

Τα A-10 ήταν τα πρώτα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας που αναπτύχθηκαν για θαλάσσιες αποστολές, ως απάντηση σε αυτές τις ιρανικές ενέργειες, ακολουθούμενα από τα F-16. Η προσθήκη F-35 θα αυξήσει περαιτέρω την ικανότητα των μαχητικών και την ικανότητα  της αμερικανικής αεροπορίας στον Κόλπο και πάνω από τη Συρία.