Μετά τη Wagner: Μπορεί ο ρωσικός στρατός να στραφεί κατά του Πούτιν;Αναταράξεις μετά την ανταρσία Πριγκόζιν συνεχίζονται

Η ανταρσία της Wagner στα μέσα Ιουνίου ήταν ένα σύντομο περιστατικό που έχει ρίξει ωστόσο τη βαριά του σκιά πάνω από τη Ρωσία του Πούτιν. Μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες, το αφεντικό της εταιρείας μισθοφόρων, Γεβγκένι Πριγκόζιν και οι άνδρες του κατάφεραν να διαλύσουν τον προσεκτικά δομημένο μύθο του «πανίσχυρου» Πούτιν και να αποκαλύψουν τις αδυναμίες της καρδιάς του καθεστώτος. 

Παρότι ο άμεσος κίνδυνος έχει παρέλθει, πολλοί πιστεύουν τώρα πως είναι μόνο ζήτημα χρόνου πριν ο Ρώσος ηγέτης αντιμετωπίσει νέες απειλές κατά της εξουσίας του. Καθώς όμως η αντιπολίτευση στη Ρωσία είναι ουσιαστικά εξουδετερωμένη εδώ και χρόνια το πραγματικό ερώτημα είναι το εξής: Ποιος θα μπορούσε ρεαλιστικά να αμφισβητήσει τον Πούτιν.  

Σύμφωνα με το αμερικανικό think tank Atlanticl Council, έχει διαμορφωθεί πλέον η άποψη ότι η εξέγερση της Wagner θα μπορούσε να αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για άλλες αντικαθεστωτικές εξεγέρσεις. Ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί μιας τέτοιας εξέγερσης; Ένας προφανής υποψήφιος είναι ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ. Όπως ο Πριγκόζιν απολαμβάνει καθεστώς αυτονομίας και ηγείται προσωπικά των στρατευμάτων του. Έχει μακρά ιστορία συγκρούσεων με το ρωσικό κατεστημένο και όπως ο Πριγκόζιν έχει επικρίνει τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου στην Ουκρανία.

Έμπρακτη αμφισβήτηση κατά του Πούτιν μπορεί να εκδηλωθεί ωστόσο και από τον ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ, ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν φέρεται να κρατείται από τις ρωσικές αρχές ενώ ο στρατηγός Ιβάν Ποπόφ απηλλάγη των καθηκόντων του λόγω επικριτικών σχολίων του για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Όπως τονίζει το Atlantic Council, εάν οι δυσαρεστημένοι αξιωματικοί και οι με χαμηλό ηθικό στρατιώτες του ρωσικού στρατού στραφούν τελικά κατά του καθεστώτος του Πούτιν, μπορεί να βρουν συμμάχους τους, τους χιλιάδες πρώην μισθοφόρους της Wagner καθώς και άλλα στελέχη ρωσικών ιδιωτικών στρατών.

Με όλο και περισσότερους ανώτατους αξιωματικούς να εκφράζουν ανοιχτά δυσαρέσκεια κατά του καθεστώτος, η κλίμακα της απειλής κατά του Πούτιν δεν θα πρέπει να υποτιμάται.

Πηγή: liberal.gr