Επιτακτική ανάγκη η παρουσία ελληνικής μοίρας αεροσκαφών στην Κύπρο λόγω σχεδίου αεροπορικού στραγγαλισμού του νησιούΤουρκικά αεροσκάφη τύπου τάνκερ KC135 επεκτείνουν την εμβέλεια δράσης της Πολεμικής Αεροπορίας του Ερντογάν

Σε νέες αποκαλύψεις προβαίνει η κυπριακή εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ και ο ειδικός Γιάννος Χαραλαμπίδης για “τουρκικές Βάσεις-κλειδιά, αποστολές των μεταγωγικών, αεροσκαφών F-16 και ελικοπτέρων, τα οποία μόνο η ελληνική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να αναχαιτίσει καθώς η τουρκική απειλή απλώνεται στις γειτονικές χώρες”.

Η ίδια εφημερίδα παρουσιάζει δορυφορικές φωτογραφίες, που δείχνουν την διάταξη των τουρκικών αεροπορικών βάσεων, που δείχνουν τις απειλητικές διαθέσεις, ειδικά κατά της Κύπρου, αλλά και του Αιγαίου.

Ξεκινάμε με τις βάσεις Ιντσιρλίκ, με αεροσκάφη έτοιμα να απογειωθούν κάθε λεπτό, τις δυο αεροπορικές Βάσεις σε Ντάλαμαν και Μπατίρμα, όπου άπω κοινού με μονάδες επιφανείας έχουν στο στόχαστρο τους ελληνικά νησιά και Κύπρο.

Ως γνωστόν, η Άγκυρα σε κάθε πολεμικό σενάριο κατά της Κύπρου, θα επιδιώξει αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό, στον ύψιστο βαθμό, διαφορετικά θα έχουν σοβαρές απώλειες οι δυνάμεις της στα Κατεχόμενα.

Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να στείλουν εξοπλισμένα με πυραύλους drone στην Κατεχόμενη Κύπρο μόνο για να εκβιάσουν την Λευκωσία, αλλά και για να έχουν φυσική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, και κυρίως να κάνουν επίδειξη ισχύς σε κάθε έργο για τον αγωγό East Med.

Αυτό ήταν και το σχέδιο των Τούρκων μέσα στο αρχικό σχέδιο για την μεταφορά μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων στο Βόρεια τμήμα της Κύπρου.


Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία δημιουργεί ναυτική κοντά στην Αμμόχωστο, η οποία σε συνδυασμό με αυτές της Αλεξανδρέττας και της Μισράτας στην Λιβύη, θα ελέγχουν ολόκληρη την Α.Μεσόγειο ώστε να μην βλαφτούν τα τουρκικά συμφέροντα.


Αυτό, από μόνο του αποτελεί ωμή πρόκληση σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, και σίγουρα πρέπει να απαντηθεί με την δημιουργία κοινής αεροναυτικής δυνάμεως, όταν ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού East Med.

Επίσης, η στενή συνεργασία της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας με την αμυντική βιομηχανία, έχει αυξήσει την αποτελεσματικότητα των φονικών όπλων που διαθέτει η ίδια.
Το νέο πρόβλημα για Ελλάδα και Κύπρο όμως, είναι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ATMACA, BORA,TAYFUN, με τον τελευταίο να ετοιμάζεται έκδοση με εμβέλεια άνω 500 χλμ.

Η Τουρκία διαθέτει στο οπλοστάσιό της τα εξής πυραυλικά συστήματα:
1.Kasırga, με εμβέλεια 100 χιλιομέτρων

2.Yıldırım, με εμβέλεια 150 χιλιομέτρων και ακρίβεια 150 μέτρων

3.Bora, με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων και ακρίβεια 50 μέτρων (ουσιαστικά είναι ο Yıldırım με μεγαλύτερο βεληνεκές)

4. Tayfun με εμβέλεια 561 χιλιομέτρων μέχρι στιγμής, με προπτική σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ερντογάν να φθάσει τα 1000 χιλιόμετρα.

Αν προβούμε σε εγκατάστασή των παραπάνω πυραυλικών συστημάτων σε υποθετικές θέσεις σε μικρή απόσταση από τα μικρασιαστικά παράλια πάνω σε έναν χάρη, με βάση τα βεληνεκή τους, προκύπτει ότι όλα τα νησιά μας ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού, στον οποίο η Τουρκία επιθυμεί να διχοτομήσει το Αιγαίο, βάλλονται από τα παραπάνω συστήματα.

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει τη δυνατότητα ανεφοδιασμού των πολεμικών αεροσκαφών της στον αέρα, αφού διαθέτει εναέριο τάνκερ KC135.

Η Αθήνα οφείλει να κατανοήσει τον κίνδυνο και να δράσει μόλις αποτύχουν οι συνομιλίες με το καθεστώς Ερντογάν

Η Ελλάδα οφείλει να πάρει άμεσες αποφάσεις και να αποστείλει πιθανότατα μια πάνοπλη ελληνική Μεραρχία στην Κύπρο, επαναφέροντας την κατάσταση πριν από την ανήκουστη απόσυρση της το 1967, η οποία οδήγησε στην εισβολή και κατοχή του 40% του νησιού.

Η χώρα μας οφείλει να σχεδιάσει την περιοδική αποστολή τετράδας μαχητικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση “Α.Παπανδρέου” στην Πάφο, ενώ στην ίδια βάση να μετασταθμεύουν και ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα.

Στην ναυτική βάση στην Κύπρο επίσης οφείλουμε σχεδιάσουμε την παρουσία μόνιμα μίας Φρεγάτας και ενός υποβρυχίου για την κάλυψη του νησιού σε έκτακτες ανάγκες.

Παράλληλα όμως με τον διαγωνισμό για την απόκτηση από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό υπερσύγχρονων Φρεγατών, θα πρέπει να εξετάσουμε την πώληση στην Κύπρο, ΤΠΚ παλαιάς τεχνολογίας που διαθέτουμε, ενώ το ίδιο θα ήταν καλό να κάνουμε και με ένα τουλάχιστον υποβρύχιο παλαιάς τεχνολογίας, τα οποία ( ΤΠΚ-υποβρύχιο) θα αναλάμβανε να εκσυγχρονίσει η Λευκωσία με δικά της έξοδα. 

Η άφιξη ξανά μετά από 53 χρόνια μιας πάνοπλης ελληνικής Μεραρχίας, μαζί με την παρουσία αεροσκαφών/ελικοπτέρων και πολεμικών πλοίων, θα προκαλούσε σίγουρα έντονη ανησυχία στην Άγκυρα ότι και δηλώνουν πολλοί ειδικοί και μη.

Η Τουρκία διεκδικεί ελληνικά νησιά και παραβιάζει τα ύδατα όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, καθώς και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του Ισραήλ, αναφέρει ο Αμερικανός ειδικός Μ.Ρούμπιν που γνωρίζει πολλά σε σχέση με αυτά που σχεδιάζει η Άγκυρα.

Όλα αυτά αποτελούν σοβαρές ενδείξεις των νεο-Οθωμανικών σχεδίων, τα οποία δεν μπορούν να “ωραιοποιηθούν” πλέον από κανέναν, ειδικά από την τουρκόφιλη Γερμανία που στηρίζει προκλητικά τον Ερντογάν και τα εγκλήματα του εντός Τουρκίας αλλά και στο εξωτερικό ( Λιβύη, Συρία κά).